Sfaturi pentru amenajarea camerei bebelusului
Camera unui nou-nascut trebuie sa beneficieze de o amenajare placuta si confortabila, fie ca vorbim despre culori, fie ca ne referim la imprimeuri vesele care evoca lumea jocului.
Daca nu sunteti siguri cum anume sa incepeti amenajarea camerei celui mic, tematicile vesele pot reprezenta un punct bun de plecare. Alegeti asadar o tematica (florile, animalele, jocul) si raspanditi-o printre elementele amenajarii, de la finisajul peretilor si pana la lenjeria de pat sau jaluzele. Pentru camerele bebelusilor sunt foarte potrivite stickerele decorative, usurandu-va munca de a obtine o amenajare tematica si putandu-l introduce pe cel mic intr-o lume ca de poveste.
Camera bebelusului nu trebuie sa fie un spatiu incarcat, ci sa se remarce chiar prin ideea de amenajare “aerisita”. Culorile cele mai potrivite sunt cele pastelate, care sa sugereze calmitate si liniste, dar care sa poata il poata, in acleasi timp, stimula pe copil. Motivul pentru care am adus in discutie o amenajare aerisita se leaga bineinteles de activitatea copilului, mai precis de joaca, si de spatiul necesar pentru ca cel mic sa fie in siguranta.
Un alt element ajutator, daca modul in care este compartimentata locuinta va permite acest lucru, este o fereastra prin care sa poata patrunde o cantitate mare de lumina naturala. Bebelusii se vor simti mai fericiti intr-o incapere luminoasa, insa retineti ca o astfel de camera trebuie amenajata cat mai departe de functiunile dinamice ale locuintei, asadar cat mai departe bucatarie, camera de zi sau holul de intare in casa.
Pentru ca la inceput deciziile legate de camera unui nou-nascut va revin in totalitate, exista si anumite greseli care se pot face foarte usor si care pot compromite siguranta incaperii:
1) Nu umpleti camera cu prea multe jucarii sau decoratiuni, deoarece veti avea mai multe griji pe care trebuie sa le luati in calcul. Cei mici isi deterioreaza foarte repede jucariile.
2) In afara de patul pentru bebelusi, alegeti mobilier potrivit pentru un copiI mai mare, ca apoi sa nu fie necesare reamenajari majore.
3) Nu amenajati camera bebelusului ca si cand ati amenaja-o pentru dumneavoastra! Tentatia de a amenaja camera micutului urmarind experientele si dorintele din copilaria dumneavoastra este una foarte mare.