Sfaturi pentru grădina de la cel mai celebru peisagist englez - partea 1
Lancelot Brown s-a nascut in urma cu 300 de ani, insa ideile sale despre peisajul natural sunt mai relevante ca niciodata. Peisagistului englez ii sunt atribuite peste 170 de gradini englezesti, dintre care amintim gradina Castelului Alnwick, gradina Castelului Highclere (cunoscuta de cei care urmaresc serialul “Downton Abbey”) sau peisajul resedintei Audley End.
Idei pentru gradini mici
Un trend tot mai raspandit astazi este atragerea animalelor salbatice in gradina, preferandu-se spatiile verzi cu un aspect cat mai aproape de cel al peisajelor salbatice. Astfel, ideile lui Lancelot Brown sunt de actualitate. In plus, pot fi puse in practica si pentru gradinile mici, asa cum ne sfatuieste John Phibbs, directorul Debois Landscape Survey Group, companie specializata in managementul peisajelor istorice.
Apa
La Chatsworth House, locatia unde a fost filmata ecranizarea din 2005 a romanului “Mandrie si prejudacata” de Jane Austen, Brown a largit Raul Derwent ce curge pe teren. Chiar daca optiunea asta este una de proportii, Phibbs sugereaza o cale mai simpla: “Daca ai o gradina mica, dar doresti o abordare browniana, alege un bazin decorativ ceva care sa-ti dea sentimental de libertate, ca si cum ai fugi catre un rau sau catre mare.
Adauga, dar si ascunde, o poteca
La Mosia Althorp, prezentata in imaginea de mai jos, poti vedea un alt truc brownian pe care il poti adapta la o gradina mica. Poteca este ascunsa printre tufisuri, dandu-ti ideea unui peisaj verde neintrerupt, desi esti in mediul urban. In poza a doua, poti vedea aceasta idee transpusa in gradina moderna a unei case din Vestul Londrei.
Potecile erau un element major in gradinile lui Brown, iar la cele ale castelelor si mosiilor existau intotdeauna doua poteci distincte: una cu pietris pentru iarna, si una cu iarba pentru vara, pozitionata mai departe in gradina. Pentru a ascunde potecile din gradina, Phibbs sugereaza sa le pozitionezi langa garduri si sa le ascunzi cu arbusti si tufisuri.
Poti, de asemenea, si lasa gazonul sa creasca mai mult in jurul potecii. “Da gradinii un aspect mai placut, mai armonios, la polul opus fata de gradinile moderne. Abordarea este mult mai tandra.”
Creeaza un punct de interes
Phibbs mentioenaza ca in gradinile moderne si lungi ale caselor din orase se potrivesc foarte bine punctele de interes, precum pergolele plasate de-a lungul aleilor, care duc privirea catre o bancuta, o decoratiune din piatra sau o fantana arteziana decorativa. Si aceasta este, bineinteles, o metoda folosita de Lancelot Brown in faimoasele sale gradini englezesti.
Pastreaza portiuni cu iarba netunsa
Brown a promovat inca de la inceputul carierei un design usor neuniform, pentru a da un aspect salbatic gradinilor. Phibbs iti recomanda sa tunzi scurt doar portiunea de gazon de langa casa, lasand gazonul din spatele gradinii sa creasca mai mult. Poti introduce si un bazin decorativ, pentru a completa design-ul salbatic.
Lucreaza alaturi de elementele naturale existente
Putin mai tarziu in decursul carierei sale de peisagist, Lancelot Brown a inceput sa caute ceea ce in limba latina se numea “genius loci”, adica “spiritul locului”. Phibbs iti explica astfel: “Cu alte cuvinte, a lucra cu ceea ce natura ti-a furnizat deja si a imbunatati, totusi, acele lucruri. La fel cum ti-ar recomanda si un horticultor, sadeste-ti plantele in zonele unde se pot dezvolta bine: de exemplu, plantele acidofile in soluri cu reactie acida.