Sheila Sri Prakash, arhitecta pionier a Indiei, la SHARE Forumul International de Arhitectura si Inginerie Bucuresti 2017
Primul eveniment SHARE Forumul international de arhitectura si inginerie din Bucuresti va avea loc in perioada 21-22 martie 2017. Aici publicul va avea onoarea sa o vada pe arhitecta Sheila Sri Prakash, invitatul special al evenimentului.
Fiind una dintre primele femei din India care si-a infiintat propriul studio de arhitectura, Shilpa Arhitects, in Chennai in 1979, Sheila Sri Prakash este acum o personalitate recunoscuta la nivel mondial, un lider global in ceea ce priveste arhitectura sustenabila, abordand un proces de design adaptat la factorii de mediu si elemente de planificare sensibile la contextul sociologic.
Arhitecta a profitat de bogatia fondului traditional Indian, stabilind prin cercetarile sale relatii de reciprocitate intre proiectarea si planificarea spatiala si societate. Domeniul de cercetare pe care l-a fundamentat astfel pune in legatura felul in care intelegem spatiul construit si practica arhitecturala si cum ne dezvoltam intr-un astfel de mediu, intr-o lume globala. In perioada in care a activat in cadrul Global Agenda Council for Design Innovation la World Economic Forum, aceasta a formulat recomandarile Reciprocal Design Index - matrice a sustenabilitatii care formuleaza parametrii si unitatile proiectarii sustenabile prin prisma impactului sociologic, economic si asupra mediului. Ulterior, in spatiul public al Chennaiului si in Banglaore, Sheila Sri Prakash completeaza aceasta initiativa prin lansarea activitatilor in cadrul Reciprocity Wave - o miscare artistica atragand atentia asupra unor probleme presante de natura sociala si ecologica.
“Efortul nostru este acela de a incuraja tinerii prin arta, design si sculptura sa adopte un comportament sustenabil. Exercitiul de a crea cu ei instalatii si sculpturi din conserve, sticle si frunze uscate a fost un element revelator pentru cei care viziteaza parcul. Mai multe evenimente de acest gen sunt planificate.”
Experienta de 35 de ani a arhitectei se traduce astazi prin The Muse, studioul de design global al biroului sau Shilpa Architects Planners and Designers. “Spatiul poate influenta calitatea vietii. Designul indo-central evolueaza din intelegerea empirica a culturii noastre, a valorilor noastre familiale si a modului nostru de viata. Aplecarea la ethosul local este foarte importanta in proiectarea unor spatii care sa comunice mai departe cu utilizatorii. Este nevoie sa reintegram intr-un mod original tehnicile vernaculare de constructie, materialele locale si munca artizanilor in felul contemporan de a proiecta si in tehnologia moderna fara a crea insa o pastisa a trecutului.”
Sheila Sri Prakash a participat ca speaker in cadrul Conferintei Bloomberg’s Brainstorm Green si la Global Green Summit in Singapore, la Design Summit in Milano, la Design Forumul din Kuala Lumpur, la Tokyo Chapter al Institutului American al Arhitectilor si la 361 Degrees in Mumbai. Fiind invitata de Primul Ministru al Marii Britanii David Cameron, eforturile acesteia s-au concentrat spre a spori gradul de sustenabilitate al infrastructurii Olimpiadei din Londra din 2012. A condus de asemenea o comisie de experti internationali formuland recomandarile pentru Summitul UN Rio+20 in Brazilia.
Mai mult de atat, arhitectei i-a fost oferit premiul Honorable Architect de catre Institutul Indial al Arhitectilor (IIA). Aceasta a fost inclusa in Top 50 al celor mai influente nume in arhitectura si design de catre revista Architectural Digest pentru “mostenirea formidabila pe care aceasta o lasa in urma si pentru activitatea inspirationala care modeleaza societati si nu doar cladiri sau orase.” A fost de asemenea desemnata una dintre cele “100 cele mai influente” personalitati in arhitectura din intreaga lume de catre jurnalul Italian de design Il Giornale dell’Architettura (Jurnalul de arhitectura).
Experienta ei in arhitectura este completata de cea in cadrul artelor performative, Sheila Sri Prakash fiind in acelasi timp dansatoare, muzician si sculptor. Dansul este un element instrumental in felul in care arhitecta isi abordeaza profesia, fiind pregatita in dansurile traditionale indiene Bharatanatyam si Kuchipudi. Arhitectura si dansul se bazeaza amandoua pe forta liniilor, a ritmului si a armoniei intr-un spatiu. “Ca dansatoare, am fost invatata sa imi imaginez spatiile in minte. Ritmul si repetitia miscarilor ma ajuta sa deslusesc proportiile unui spatiu, prin dans reusind sa vizualizez un spatiu inainte ca acesta sa devina tangibil.”
Sheila Sri Prakash a studiat la Anna University School of Architecture and Planning si a urmat ulterior programul Executive Education in cadrul Graduate School of Design a Universitatii Harvard. “Iau foarte in serios rolul meu ca architect pentru ca toate gandurile si actiunile mele sunt menite sa influenteze pe termen lung lumea, societatea si planeta. Caut sa ating astfel prin design o sustenabilitate holistica.”
Premii si recunoastere:
- Desemnata unul dintre cele mai influente 50 de nume in arhitectura si design in 2015 de catre Architectural Digest si parte a categoria “Reinventors” (Reinventatori).
- Desemnata drept una dintre “Cele mai influente 100” personalitati in arhitectura la nivel global astazi de catre Il Giornale dell’Architettura.
- Inclusa in topul Celor mai buni 9 arhitecti indieni de catre The Culture Trip, un website din UK.
- Membra a Comisiei de studii a Facultatii de arhitectura si planificare in cadrul Universitatii Anna pentru o durata de trei ani.
- Membra a Network of Global Agenda Council on Design Innovation in cadrul World Economic Forum in perioada 2011-2012. Membra a aceluiasi forum, responsabila pentru Rolul artelor in societate, in cadrul World Economic Forum in perioada 2012-2013.
Sheila Sri Prakash va fi prezenta ca invitat special in cadrul SHARE Forum Bucuresti in perioada 21-22 martie 2017 impartasindu-si experienta in arhitectura si planificare.
Mai mult:
http://www.thehindu.com/todays-paper/tp-features/tp-metroplus/space-odyssey/article5480033.ece
http://www.wadeindia.com/sheila-sri-prakash