Sipci din stejar masiv decoreaza noua cladire semnata Kengo Kuma
Kengo Kuma, arhitectul de renume mondial, a avut de realizat o cladire de birouri intr-un cadru pitoresc, la poalele masivului Mont Blanc din Franta. Avand in vedere peisajul acesta a ales sa creeze o volumetrie ale carei forme urmaresc liniile reliefului, iar materialul de baza folosit a fost lemnul masiv. Cladirea gazduieste „baza de operatiuni” a companiei Blue Ice, specializata pe vanzarea produselor si echipamentelor pentru sporturile practicate in aer liber. Anvelopanta realizata din sipci de lemn de stejar aminteste de sirurile de copaci ale padurii din apropiere.
Sediul Blue Ice se potriveste de minune cu zona deluroasa de la baza masivului muntos, iar alegerea arhitectului de a folosi acele sipci nefinisate din stejar aduce un omagiu naturii salbatice. Acoperisul, finisat la interior cu panouri din lemn, urmareste pantele reliefului, iar forma acestuia previne acumularile de zapada in sezonul rece. Din loc in loc, o serie de luminatoare au fost introduse pentru a permite razelor soarelui sa ajunga atat la nivelul inferior cat si in zona mezaninului astfel ca interioarele sunt luminoase si aerisite.
Zona de birouri a fost amplasata central, beneficiind de doua randuri de scari, amplasate pe laterale. Spatiul este finisat in alb iar textura lemnului natural ofera o nota de confort si intimitate. Interioarele sunt decorate minimal, mobilierul fiind si el alb sau din lemn iar frumusetea spatiilor este data de perceperea structurii lasata aparenta. O zona centrala spatioasa face legatura intre accesul de pe latura de nord si cel din sud, oferind perspective spectaculoase cu peisajul montan inconjurator. La amenajare s-a luat in calcul asigurarea unui grad ridicat de flexibilitate, capabil sa se adapteze nevoilor companiei.
Fatadele se remarca prin vitraje generoase, ce se opresc la nivelul stresinilor ample menite sa asigure protectie impotriva soarelui si a zapezii. Acelasi rol il joaca si zecile de sipci din lemn masiv fixate pe verticala in lungul fatadelor. Unghiul sub care au fost montate si lemnul lasat nefinisat creaza senzatia unor trunchiuri de copaci ce mascheaza volumul cladirii.