Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Sistem de hidroizolatie baie. De ce este nevoie de hidroizolatie la bai?

Sistem de hidroizolatie baie. De ce este nevoie de hidroizolatie la bai?
MAPEI
75 de ani MAPEI
Sistem de hidroizolatie baie.
De ce este nevoie de hidroizolatie la bai?
Linie

In cadrul lucrarilor de constructii a unei cladiri noi, amenajari sau renovari, aproape intotdeauna apare problema timpului si a costurilor, ce se rasfrange asupra tuturor celor implicati: arhitect, constructor si beneficiar.

Pentru a construi cat mai rapid si pentru a scadea costurile de executie, pe langa materialele traditionale: beton, caramida, BCA, blocheti din beton etc., se utilizeaza si materiale moderne, considerate materiale usoare. Se fabrica industrial, se manipuleaza si se pun in opera rapid si usor. Au insa un dezavantaj si anume, rezistenta limitata la contactul direct cu apa sau expunerea indelungata la umiditate. De aceea, se impune necesitatea protejarii suprafetelor cu o hidroizolatie.

Pentru ca domeniile de aplicare a hidroizolatiilor sunt multiple in cadrul unei constructii, in continuare, dorim sa abordam impermeabilizarea suprafetelor de la interior (bai, bucatarii, cabine de dus) si incercam sa va raspundem la cateva intrebari de baza.

Mapei  De ce este necesara impermeabilizarea bailor?

Apa vine in contact direct cu suportul, fie accidental in cazul inundatiilor, fie prin scurgerile pe placajul ceramic de la dus sau robineti, patrunde prin chitul de rosturi , ajungand in sapa sau tencuiala. De asemenea numeroase probleme de infiltratii apar datorita instalarii defectuase a sifonului din pardoseala.
Atentie: Chitul de rosturi nu substituie hidroizolatia sub placari!

Mapei  Ce produse se pot folosi pentru hidroizolarea suprafetelor suport?

Materialul inovator pe care il propunem pentru protectia impotriva efectelor provocate de infiltratiile de apa este Mapegum WPS de la MAPEI, o hidroizolatie pe baza de rasini acrilice sub forma de membrana lichida, cu intarire si uscare rapida.

Mapei  De ce sa folosesc acest sistem de hidroizolare?

MAPEGUM WPS Mapegum WPS prezinta numeroase avantaje din punct de vedere timp si bani fata de materialele traditionale utilizate in trecut, de tipul emulsiilor bituminoase care nu pot fi placate cu adezivi si necesita aplicarea unui nou strat suport (sapa, tencuiala):
- este gata preparata
- se aplica foarte usor cu trafaletul (idem ca la vopseaua lavabila) in doua straturi;
- se usuca rapid, 2 ore intre straturi;
- finisajele ceramice se monteaza direct peste pasta hidroizolanta uscata cu adezivi pe baza de ciment de clasa C2, dupa 24 de ore de la aplicare.
- nu necesita armare;
- elasticitate si rezistenta ridicata in timp la actiunea apei, a calcarului si a clorului din apa.
 
Mapei  Inainte de aplicarea hidroizolatiei, suportul este tratat cu amorsa?
Da. Aceasta are rolul de a reduce si de a uniformiza absorbtia de apa a suportului si in acelasi timp fixeaza eventualele urme de praf. Amorsa acrilica, Primer G de la MAPEI are un consum aproximativ de 100 g / m2 in functie de tipul de strat suport. Aplicarea se realizeaza cu o pensula sau trafalet. Dupa uscare amorsei (aproximativ 2 ore) se aplica imediat Mapegum WPS.

Mapei  Cum se aplica hidroizolatia?
Aplicare pastei hidroizolatoare Mapegum WPS se face cu fierul de glet sau cu un trafalet. La aplicarea cu fierul de glet, primul strat se intinde cu gletiera si dupa uscare, cel de al doilea strat se aplica cu un trafalet cu par scurt, pentru ca suprafata finala sa fie putin texturata. In felul acesta se imbunatateste aderenta adezivului cu care se vor monta placile ceramice. La aplicarea cu trafaletul, atat primul, cat si cel de al doilea strat se executa cu trafaletul. Materialului hidroizolant se aplica in “maini incrucisate” pentru a nu lasa pori in masa materialului intins si pentru a acoperi total stratul suport.

Mapei  Cum se asigura etanseitatea elastica a imbinarile dintre suprafetele hidroizolate?
Cu totii am observat in timp, ca la imbinarile dintre peretii de gips carton sau imbinarile dintre pereti si podea, apar fisuri care sunt mai usor de observat daca suprafetele sunt placate cu placi ceramice. In acele zone, cu siguranta, apa se va infiltra usor si va ajunge in final in structura peretelui sau a sapei, cauzand deteriorarea suportului, iar in timp, aparitia mucegaiului.
Pentru inlaturarea acestui neajuns, dupa aplicarea pastei hidroizolante pe pereti si pe sapa, in zona de racord a suprafetelor, in pasta hidroizolatoare Mapegum WPS proaspat aplicata, se pune si o banda de etansare flexibila, cu latime de 12 cm. Banda se pozitioneaza de la imbinarea suprafetelor cate 6 cm pe perete si respectiv pe pardosela. Aceasta banda ramane lipita de primul strat de hidroizolatie. Ulterior, cel de al doilea strat de hidroizolatie se aplica si peste banda elastica.
Materialul de etansare elastica se numeste Mapeband PE 120 si este constituit dintr-o tesatura poliesterica acoperita cu un strat de PVC, avand pe margini o tesatura poliesterica pentru a avea o aderenta si fixare cat mai buna in pasta hidroizolatoare. Mapeband PE 120 se furnizeaza sub forma de banda, colturi interne sau externe si piese patrate ce se folosesc pentru asigurarea hidroizolarii elastice la montarea de sifoane in pardoseli sau strapungeri de ziduri in cazul montarii tevilor.

Mapei  Pot inlocui benzile de etansare elastice Mapeband cu plasa din fibra de sticla?
Nu este recomandat sa incercati sa inlocuiti profilele elastice Mapeband prin aplicarea unuia sau a mai multor straturi de plasa din fibra de sticla inglobate in pasta hidroizolatoarea. Motivul: plasa nu are elasticitate si va da doar rigiditate si rezistenta la fisurarea stratului hidroizolant. In consecinta, in timp, hidroizolatia armata se va desprinde de peretele de gips carton prin ruperea foitei de carton sau daca peretele ar fi din OSB, se va rupe chiar din stratul armat.
In comparatie cu o armatura de plasa din fibra de sticla, banda Mapeband PE 120 suporta o alungire la rupere de 135%, iar banda Mapeband suporta o alungire la rupere de 400%.

Mapei   Cine poate aplica acest material hidroizolant?
Mapegum WPS un material hidroizolant care poate fi aplicat de oricine. Fata de alte materiale, aplicare hidroizolatiei nu necesita personal calificat, eventual un personal atent la detalii. Fiind un material ce nu contine solventi, care se dilueaza cu 5% apa pentru aplicarea cu trafaletul, nu se impune deloc ca muncitorii sa fie instruiti. Este un material hidroizolant performant destinat gamei "Do it yourself".

Mapei  Ce tip de adezivi se pot utiliza la lipirea finisajelor ceramice?
Se recomanda utilizarea adezivilor imbuntatatiti pe baza de ciment, de clasa C2 (vedeti simbolul de pe sac), tinand cont ca suprafata hidroizolata nu este una absorbanta sau un adeziv in pasta, inscriptionat D2TE. Daca utilizati un adeziv ’’standard’’ de clasa C1, o sa constatati ca dupa intarirea adezivului, acesta se desprinde relativ usor de pe hidroizolatie. Exemple de adezivi Mapei de clasa C2: Kerabond TR + Isolastic, Adesilex P7, Adesilex P9, Adesilex P10. Peste hidroizolatia Mapegum WPS se pot monta direct, cu adezivi C2, orice tip de placi rigide cum ar fi placile ceramice (gresie, gresie portelanata, klinker, faianta) si din piatra naturala (marmura, granit, travertin), mozaic ceramic, din sticla si din piatra naturala.

Mapei  Ce tip de chit de rosturi se pot folosi?
Rosturile dintre placi se chituiesc cu mortare colorate pe baza de ciment sau mortare pe baza de rasini epoxidice: Ultracolor Plus, Keracolor FF, Kerapoxy Design, Kerapoxy CQ.

Mapei  Cum execut rosturile elastice intre faianta si gresie?
La racordul dintre pereti si imbinarile peretilor cu pardoseala, se vor lasa rosturi. Aceste rosturi nu se vor umple cu mortar de chituire pe baza de ciment pentru ca este posibil sa apara fisuri in rost. Pentru etansare se va folosi un etansant, care dupa intarire este elastic. Mapesil AC este un etansant monocomponent, acetic, fara solventi, rezistent la mucegai, pentru rosturi elastice, avand o alungire max. de 20% din dimensiunea initiala a rostului. Etansantul Mapesil AC are o gama de 30 de de culori in corespondenta cu toate chiturile rigide de rosturi, inclusiv varianta transparent.

Amorsarea stratului suport inainte de aplicarea hidroizolatiei
Amorsarea stratului suport inainte de aplicarea hidroizolatiei


Aplicarea membranei lichide Mapegum WPS cu trafaletul perete
Aplicarea membranei lichide Mapegum WPS cu trafaletul - perete

Aplicarea membranei lichide Mapegum WPS cu trafaletul
Aplicarea membranei lichide Mapegum WPS cu trafaletul

Aplicare benzii de etansare Mapeband la imbinari
Aplicare benzii de etansare Mapeband la imbinari

Etansarea strapungerilor de tevi
Etansarea strapungerilor de tevi

Etansare hidroizolare sifon pardoseala
Etansare hidroizolare sifon pardoseala

Aplicare doua straturi hidroizolare si 
etansarea rosturilor cu banda elastica
Aplicare doua straturi hidroizolare si
etansarea rosturilor cu banda elastica
Aplicare adeziv placi ceramice peste hidroizolatia Mapegum WPS
Aplicare adeziv placi ceramice peste hidroizolatia Mapegum
WPS
Chituirea rosturilor placilor ceramice
Chituirea rosturilor placilor ceramice
realizare rosturi elastice - etansant siliconic Mapesil AC
Realizare rosturi elastice -
etansant siliconic Mapesil AC
Aplicare adeziv placi ceramice peste 
hidroizolatia Mapegum WPS - pardoseala
Aplicare adeziv placi ceramice peste hidroizolatia Mapegum WPS - pardoseala

sistem complet Mapei de hidroizolatie cabina de dus

Sistem complet Mapei de hidroizolatie cabina de dus
Mapei  Sistemul de hidroizolare pentru bai, dusuri sau grupuri sanitare
este compus din urmatoarele materiale:



  • Primer G, amorsa acrilica in dispersie apoasa
  • Mapegum WPS, membrana lichida, pe baza de rasini sintetice in dispersie apoasa
  • Mapeband PE120, benzi si piese speciale din PVC pentru etansari elastice
  • Kerabond TR + Isolastic, sistem adeziv pe baza de ciment C2ES1, pentru mozaic vitroceramic, faianta, gresie etc
  • Adesilex P9, adeziv imbunatatit pe baza de ciment, C2TE, pentru faianta, gresie portelanata sau piatra naturala
  • Ultracolor Plus, chit de rosturi pe baza de ciment cu intarire rapida, CG2ArW, pentru rosturi 2-20 mm (30 culori)
  • Kerapoxy Design, chit de rosturi pe baza de rasini epoxidice, RG2, pentru rosturi 3-8 mm (25 culori)
  • Mapesil AC, etansant siliconic acetic elastic pentru sigilarea rosturilor elastic la placari ceramic (30 culori)


Linie
MAPEI MAPEI Romania SRL
B-dul Tudor Vladimirescu, nr. 22, Cladirea Green Gate, etajul 6, Sector 5 - Bucuresti
Tel. +4021 311 78 19/20,
Fax +4021 311 78 21;
www.mapei.ro
office@mapei.ro
 
 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
MAPEI
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.