Sistemele de alarma: protectie suplimentara in calea infractorilor
De-a lungul timpului oamenii au fost preocupati de siguranta caminului lor, inventand o serie de metode de a se proteja nu atat in fata incendiilor, animalelor sau cutremurelor (accidente mai putin frecvente statistic), cat mai ales in calea infractiunilor. Tehnologiile moderne permit astazi o protectie sporita a locuintei, oferind pe langa blindajele si incuietorile de siguranta sisteme de alarma diverse, ce pot spori eficacitatea celor dintai. Iata cateva informatii despre acest gen de instalatii, tipuri si metode prin care detecteaza prezentele straine, in caz ca decideti sa va instalati unul.
Sistemele de supraveghere moderne sporesc securitatea cladirilor (foto: Georgia Tech Research Institute)
Mai ales cand o locuinta are mai multe puncte de acces precum usile, dar si cand ferestrele sunt usor accesibile (parter) un sistem de alarma reprezinta un plus in securizarea casei, la fel intamplandu-se in cazul unei proprietati care este protejata doar de un gard.
Orice sistem de protectie se bazeaza pe o legatura intre niste senzori detectori (de miscare, de greutate, zgomote, unde de soc etc.) si o centrala (care activeaza sau dezactiveaza senzorii). Desigur, centrala poate fi setata si activata/dezactivata in functie de constructia ei, cu ajutorul unui cod introdus pe tastatura, cu ajutorul unui card magnetic, al unei chei sau al unei telecomenzi.
Desigur, metoda de protectie propriu zisa consta doar in sarcina sistemului de a “da alarma”: sunete stridente sau/ si lumini atrag atentia in cazul unui pericol, aratandu-le intrusilor ca au fost detectati si atragand atentia la locul faptei. Centrala poate fi cuplata la in transmitator si poate transmite astfel avertismentul catre o firma de interventie, catre proprietar sau catre mai multe numere de telefon deodata (vecini, centrul de monitorizare etc.)
Tipuri de sisteme si instalatii. Senzorii si centrala pot fi legate intre ele prin fire sau pot transmite informatiile intre ele cu ajutorul unui sistem radio. Sistemul radio are autonomie pe baterii sau prin alimentare la o sursa de curent. Indiferent ce cumparati este in regula: bateriile de mare putere au si ele o durata de viata de doi-trei ani si pot fi schimbate. In cazul sistemului radio, ar trebui sa fiti atenti si la frecventa pe care se transmite semnalul: sa aiba o rezistenta buna la paraziti si eventual sa aiba mai mult de o banda de frecventa, ceea ce fereste sistemul de bruiaje.
De asemenea, senzorii pot fi si ei de mai multe feluri: cei cu infrarosu, care “matura” zona de paza cu raza lor si detecteaza caldura unui corp. Acestia se numesc senzori volumetrici, cea de-a doua categorie fiind de detectori perimetrici. In cel de-al doilea caz este vorba de benzi sau pastille care se pun intr-un anumit punct mai expus intrarii prin efractie, cum ar fi pe o usa sau pe o fereastra. Ei reactioneaza fie la presiune (la deschiderea usii sunt apasati, se pot pune sub covoras si simt greutatea unui intrus), fie la zgomote, unde de soc (daca se afla pe geam reactioneaza la spargerea lui).
Fiecare sistem mai vine cu o serie de specificatii, asa ca atunci cand achizitionati unul mai fiti atenti la distanta la care comunica (sau pe care puteti trage firele), ganditi-va la dimensiunile senzorului si la locul in care il veti monta, astfel incat sa fie greu observabil.
Pentru mai multe detalii despre sisteme si produse specifice, fie ca e vorba de spatii rezidentiale sau comerciale puteti gasi si in documentatia COOPER SAFETY sau SIEMENS tot pe site-ul nostru.