Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura devin o necesitate in rezidential
Odata cu relansarea domeniului rezidential, a aparut si o noua problema in randul proprietarilor. Din ce in ce mai multi beneficiari de locuinte noi se plang de disconforturi majore din cauza lipsei de ventilatie din spatiile in care s-au mutat. Sistemele de termoizolatie foarte performante si faptul ca cele mai multe constructii sunt terminate repede, fiind date in folosinta imediat dupa finalizare, genereaza fenomene interioare care se traduc in umiditate crescuta, condens, lipsa aerului si asa numitul “efect de sera”. Asta face ca noii proprietari sa caute sisteme de ventilatie pentru case, dupa ce s-au mutat. O astfel de solutie care prinde teren la noi este ventilatia cu recuperare de caldura.
“Practic, cum functioneaza o instalatie de ventilatie cu recuperare de caldura? Aerul viciat este extras din casa prin grile de ventilatie, iar caldura acestuia se transfera aerului de afara pe care centrala il baga in casa dupa ce in prealabil il filtreaza. Inovatia unui sistem cu recuperare de caldura consta in faptul ca cele doua fluxuri de aer nu au contact, ci se transfera doar caldura de la unul la altul. Sistemul este util in special iarna cand aerul cald si umed este extras din casa, iar caldura acestuia se transfera aerului rece absorbit de afara, incalzindu-l instant. Pe de alta parte, mecanismul functioneaza si vara cand avem aparatul de aer conditionat deschis. Fluxul extras raceste aerul introdus in casa la temperaturi caniculare”, explica Dorin Salamac, director general al Atrea, unul dintre cei mai importanti producatori si specialisti de sisteme cu recuperare de caldura care exista in acest moment pe piata.
Cum sa ai tot timpul aer curat in casa fara sa mai deschizi geamul
Cu alte cuvinte, sistemele de ventilatie pentru case cu recuperare de caldura asigura o aerisire permanenta si controlata a interiorului. Acestea reduc riscul aparitiei igrasiei pentru ca, prin procesul de ventilatie, aerul este uscat si filtrat.
“Fie ca vorbim de vara sau iarna, cea mai mare pierdere de energie o avem atunci cand deschidem geamul sa aerisim in casa. O centrala cu recuperare de caldura ne va asigura necesarul de aer curat, reducand costurile de intretinere cu 25%. In plus, ganditi-va: cati dintre noi nu dorm noaptea cu geamul deschis din cauza caldurii insurportabile care se acumuleaza in locuinte? Pe langa problema legata de securitate, ne mai trezim si cu diverse raceli din cauza curentului. Un sistem cu recuperare de caldura este dotat cu o functie inteligenta care face, ca pe timp de vara, cand temperatura de afara este mai mica decat cea din casa, sa introduca fara sa simti, aer curat si filtrat prin grilele de ventilatie, care se pot monta in fiecare camera”, mai precizeaza Dorin Salamac, director general Atrea.
Practic un sistem cu recuperare de caldura este absolut necesar daca iti izolezi casa cu termosistem. Iar pentru casele pasive sau aproape pasive sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura este obligatoriu pentru obtinerea confortului interior dorit. Centralele de acest tip filtreaza praful si polenul, elimina mirosurile si cresc nivelul de securitate al locuintei. Vorbim aici nu doar de case ci si de locuinte la bloc. Si asta pentru ca cei de la Atrea spun ca au dezvoltat sisteme cu recuperare de caldura atat pentru blocuri noi, cat si pentru blocuri vechi.
“Este foarte important ca implementarea unui astfel de sistem sa fie prevazuta din faza de proiect, pentru a asigura un traseu cat mai discret pentru tubulatura de ventilatie. Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura se pot monta si pe blocuri vechi, mai ales daca au fost termoizolate recent, insa necesita o interventie putin mai complicata pentru montajul tubulaturilor”, explica specialistul in sisteme de ventilatie de la Atrea.