SPA - cu sau fara saune?
Cezar Gregoriev
Indiferent de cum ne explicam sau cum traducem noi cuvantul SPA, fie de la localitatea Belgiana Spa unde exista niste izvoare minerale bogate in FE de pe timpul romanilor, fie un acronim al notiunii din latina - „sanitas per aquam”, aceasta locatie sau procedura include ca principala unealta de lucru - APA! Apa sub forma lichida sau gazoasa, izvoare termale sau minerale, apa de diferite temperaturi, tamaduieste boli, induce o stare de bunastare, curata si preintampina contagierea microbiana, si multe alte binefaceri.
De acum peste 4000 de ani, de cand se cunosc vestigii ale unor asa-zise Bai Grecesti, si pana in zilele noastre, s-au adus multe imbunatatiri acestei proceduri, notiunea de Spa fiind dedicata unei locatii unde sunt cumulate mai multe proceduri de tratament si preintampinare a bolilor, de mentinere a unei stari de „wellness/ fitness” dar si de refacere in urma „stresului” la care suntem supusi de societatea secolului XXI.
Un element obligatoriu in orice Spa este SAUNA - unde apa si temperatura ridicata sunt 2 caracteristici principale. Fie o sauna traditionala uscata, din lemn de diferite specii (http://www.saune-tylo.ro/saune-traditionale/gama-clasic-lemn-conifer-polar.php) unde turnam apa cu diferite arome benefice din cand in cand peste roci fierbinti, fie sauna „baie de aburi” unde avem 100% umiditate de la aburii generati exclusiv in incinta saunei (http://www.saune-tylo.ro/baie-de-aburi/bai-cu-aburi-gama-elysee.php), fie poate, pentru cei mai pretentiosi, sauna mixta unde avem ambele functiuni (http://www.saune-tylo.ro/saune-dusuri-aburi-de-casa/twin-crossover.php). La iesirea din sauna, dupa o sesiune de 10-15 minute, o zona de relaxare si poate chiar un „pui de somn” este intotdeauna binevenita.
Obiectul este ascuns