Spatiile de depozitare pentru legume si fructe. Conditii de pastrare peste iarna
Pentru cei care au norocul de a detine o gradina, o bucata de teren sau o sera si, desigur, au placerea de a isi creste singuri o serie de legume si fructe, octombrie reprezinta luna adunarii ultimelor recolte. Dar si multi dintre cei care nu au pasiunea gradinaritului au totusi placerea se aprovizioneze din piete cu o serie de alimente, in special radacinoase, pe care vor fie sa le faca conserve, fie sa le congeleze, fie sa le depoziteze in camari sau beciuri peste iarna. Iata de ce, atat organizarea spatiilor de depozitare, cat si conditiile din acestea sunt importante pentru o pastrare in optima a alimentelor.
Un sistem ingenios de stocare a legumelor aerisit, pe nivele, care optimizeaza spatiul (foto Serena via ana-white.com)
Pentru ca e vorba de cantitati destul de mari, e nevoie de un spatiu adecvat pentru acest scop. Fie ca e vorba de o camara mica sau de un intreg beci, locul ar trebui sa fie aerisit, cu o umiditate scazuta si cu o temperatura la fel de scazuta. Despre pregatirea camarii pentru toamna puteti citi mai multe informatii despre organizare, igiena mediului, temperaturi optime si in articolul Pregatirea si organizarea camarii pentru toamna, zece sfaturi importante.
Pastrarea legumelor, mai ales a celor in stare proaspata, cere insa si alte cunostinte specifice, care depind de fiecare aliment in parte. Cultivatorii cu vechime stiu deja cum sa pastreze o serie de legume: uscate, in siruri, atarnate, pe un pat de nisip, in ladite aerisite etc. Conservele si alte feluri de produse (de la faina la carnati) au si ele cerinte specifice, iata de ce spatiul trebuie pregatit din timp iar locurile organizate in asa fel incat unele alimente sa nu intre in contact cu altele. O mica bataie de cap, dar cu siguranta cei mai multi o fac cu mare placere. Iata alte cateva informatii de care ar trebui sa tineti cont (desigur, daca nu le cunosteati deja):
Cartofii. Sunt printre legumele cele mai stocate peste iarna in stare proaspata si pot fi pastrati intr-un spatiu intunecat, ferit de inghet, in ladite care permit circualtia aerului printre ele si in interiorul lor. Daca ii scoateti din pamant sau daca ii luati de la piata in stare proaspata, usor umezi, nu uitati ca trebuie sa ii tineti la aer cateva zile, pana se usuca bine, altfel se vor inmuia sau incolti.
Radacinoasele. Morcovii, pastarnacul, patrunjelul, telina, sfecla, guliile, hreanul etc. se pastreaza in ladite cu nisip, la racoare, dar tot ferite de inghet. Radacina se ingroapa in nisip, avand grija ca intre ele sa se lase spatiu (sa nu se atinga una pe alta), iar frunzele se lasa afara.
Ceapa si ustroiul. Se pastreaza uscate, impletite in funii. Luate de la piata sunt oricum gata uscate si impletite (cultivatorii stiu ca, dupa culegere trebuie uscate in aer liber, inainte de impletire). Se agata in spatii uscate, racoroase, dar ferite de inghet sau caldura.
Varza. Se pot ingropa capatanile in pamant, acoperite cu acesta si la oarecare distanta una de alta, caz in care rezista mai mult timp. Dar cum e putin probabil sa aveti atat apamant si spatiu, le pastra si ca atare, pe rafturi, tot cu mici distante intre ele. In acest scop se aleg verze cu cotor si imbracate in frunze verzi. Desigur, din pricina volumului verzelor, cei mai multi prefera sa le pastreze in varianta murata, in butoaie.
Alte legume. Ca princpiu, toate legumele si fructele trebuie tinute in spatii aerisite si la oarecare distanta unele de altele. Ardeiul gras se pastreaza in ladite cu talas uscat. Si fructele (merele, perele) se pot pastra in ladite cu talas, dar se pot pune si in ladite capturiste cu hartie si acoperite tot cu hartie, dar prin care sa poata cricula aerul. Cele din urma se verifica periodic si se indeparteaza fructele moi. Si conopida se poate impacheta in foi de hartie groasa.
Conservele de casa. Borcanele trebuie duse in pivinita sau in camara abia dupa ce s-au racit, mai ales in caz ca au fost obtinute prin perapare termica. Lipsa luminii, temperatura scazuta si aerisirea sunt importante si in acest caz. De asemenea, sticla nu trebui elipta de o alta, se lasa o mica distanta si intre borcane.
Oricum, in beci, temperatura nu ar trebui sa depaseasca 6 grade (ideal 4-5 grade, exact cum este si in frigider, iar aceasta temperatura ar trebui sa fie valabila pe tot parcursul anului, inclusiv vara). Montati un termometru pentru a verifica constant temepartura din acesta si daca constatati o crestere a temperaturilor primul lucru pe care il aveti de facut este s ainterveniti la aerisire (daca nu poate fi largita, se poate instala un ventilator sau un exhaustor pe gura de aerisire). Pentru cei care considera ca merita investitia, exista desigur si sisteme de climatizare. Cumparati unul dupa ce verificati cu un specialist si conditiile din spatiul destinat depozitarii.
Camarile de apartament de obicei sufera la acest capitol din simplul motiv ca unele se afla in apropierea camerelor incalzite, ba chiar direct lipite de bucatarie. Tot ventilatorul sau un exhaustor este cea mai ieftina solutie in acest caz, dar desigur conteaza foarte mult si materialele din care sunt facuti peretii, izolarea si finisajele acestora.