Spectaculoasa faţadă a unui magazin de lux are la origine un material modest
Cel mai important magazin Bulgari din Shanghai, China, arată ca o bijuterie de lux, însă exteriorul său ca jadul are la origine un material cât se poate de modest.
Faţada magazinului situat într-o importantă zonă comercială a oraşului este realizată din sticle de şampanie şi de bere utilizate. A fost concepută de arhitecţii de la biroul olandez MVRDV, care au avut ca inspiraţie designul emblematicului magazin Bulgari deschis în 1905 pe Via dei Condotti din Roma, adoptând motivul cornişelor ce a devenit în timp identitatea vizuală uşor de recunoscut a brandului.
De această dată, motivul este extins dincolo de zona ferestrelor, sub forma unui tipar în stilul Art Deco, un element pe care oraşul chinez şi producătorul italian de bijuterii şi de bunuri de lux îl au în comun.
În compoziţia faţadei au intrat sticle verzi, albe şi transparente, care au fost topite şi transformate prin presare în panouri, iar acesta din urmă au fost decupate în formele necesare, totul la o fabrică de specialitate din Germania. De aici au fost transportate în Shanghai pentru a fi instalate pe exteriorul clădirii.
Asemănarea rezultatului final cu jadul nu este o întâmplare, această piatră preţioasă fiind una cu precădere importantă în cultura chineză.
Profiluri decorative de culoarea alamei încadrează panourile translucide, accentuându-le aspectul luxos. În spatele panourilor se află un sistem de iluminat care face ca faţada să strălucească în întuneric, evidenţiind calitatea texturală unică a sticlei, explică arhitecţii.
“Proiectul evidenţiază potenţialul materialelor reciclate sustenabile, chiar şi într-un context al luxului, şi ne aduce cu un pas mai aproape de obiectivul MVRDV şi Bulgari de a construi magazine folosind sută la sută materiale din economia circulară”, spun arhitecţii.
Pe scurt, economia circulară este văzută ca una dintre soluţiile la actuala criză de mediu şi prespune, printre altele, reintroducerea deşeurilor în producţie.
În linie cu ideea de sustenabilitate, iluminarea de fundal din spatele panourilor a fost concepută în aşa fel încât să minimalizeze consumul de energie al faţadei.
Urmăriţi videoclipul de mai jos pentru a vedea cum au fost transformate nişte cioburi într-o faţadă high-end.
Există clădiri care surprind prin forme, texturi sau culoare, făcându-te să te opreşti pentru a le aprecia arhitectura. Vă propunem mai departe o serie de imagini ale unor clădiri care reuşesc să iasă în evidenţă cu ajutorul faţadelor deosebite pe care le expun: Clădiri care se remarcă prin fațade deosebite