Stefan Paskucz la SHARE Bucharest 2017: reabilitarea Pietei Cetatii din Baia Mare
Acesta este absolvent al Facultatii de Arhitectura in cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca in 1997 si isi continua studiile tot aici, in restaurarea patrimoniului arhitectural, intre 2001 si 2003. Stefan Paskucz este implicat la nivel administrativ ca membru in Comisia estetica si Comisia in urbanism a primariei Baia Mare si detine functia de Presedinte al Ordinului Arhitectilor, filiala nord-vestica. Biroul 9 OPTIUNE a fost inclus in “50 DE BIROURI DE ARHITECTURA DIN ROMANIA" in 2009 si respectiv in "51 DE BIROURI DE ARHITECTURA DIN ROMANIA" in 2011, publicatii ale BussinessWeek Romania.
Proiectul de restaurare a Pietei Cetatii din Baia Mare pe care il va prezenta la SHARE 2017 este unul care a primit recunoastere internationala in restaurarea de arhitectura. Interventia este completa din 2015 si primeste in acelasi an Premiul al III-lea la Helsinki in cadrul competitiei City people light design, Premiul Juriului la Trienala de restaurare in 2016 si Mentiune in cadrul LAUD 2016. Reabilitatea pietei existente aduce impreuna intr-un context revizuit cladiri istorice care sunt inca in uz si ruine recuperate in urma sapaturilor arheologice, precum si elemente de vegetatie de interes istoric prin evidentierea BIsericii Sf. Stefan si a Turnului Sf. Stefan si compunerea celor 4 zone de interes ale pietei. Principalele directii de proiectare pe care le instrumenteaza interventia duc la armonizarea acestui ansamblu eterogen intr-un spatiu public coherent care sa poata fi descoperit si recuperat la nivel cotidian. Propunerea pune in joc atat lumina, cat si vegetatia existenta si adaugata, dar si o aditie la fondul construit care se insereaza respectand mostenirea culturala a locului - in punct de informare partial scufundat.
“Spatiul pietei a fost imortalizat de nenumarate ori pe panza de pictorii cunoscuti ai fenomenului cunoscut drept Scoala de pictura de la Baia Mare in secolele XIX - XX. Apoi, Piata Cetatii si in mod special Turnul Sf. Stefan au fost inspiratie pentru artistii perioadei modern. Astazi, prin noua atmosfera creata, piata devine nu numai un spatiu al inspiratiei, ci mai ales un loc de intalnire, o scena in sine pentru evenimentele culturale care pot folosi acest cadru scenografic al ruinelor istorice pictate in lumina contemporana”, spune dr. Dan Pop despre aceasta interventie.
Forumul SHARE, cel mai amplu eveniment adresat arhitectilor, inginerilor si contractorilor, din prima parte a anului, va avea ca teme: arhitectura de interior si confortul ambiental, arhitectura peisagistica si de infrastructura, sticla in arhitectura, proiectarea structurilor si fatadelor de sticla. Evenimentul este organizat de ABplus events si Ordinul Arhitectilor din Romania. Informatii despre cele 4 conferinte din cadrul forumului pot fi consultate pe pagina www.share-architects.com si www.iegis.eu, www.ielaud.ei, www.ieglass.eu, www.contractor.com.ro.