Strategia Nationala a Locuirii: TVA-ul de 5% ar putea fi un beneficiu oferit doar celor cu salarii mai mici decat venitul mediu pe economie
Strategia Nationala a Locuirii, document aflat in dezbatere publica, include prevederi care pot afecta accesul romanilor la locuinte noi. Forma actuala a documentului propune ca TVA-ul aplicat tranzactiilor imobiliare sa verieze in functie de veniturile cumparatorilor, avand ca etalon venitul mediu din Romania. Valoarea acestuia in 2016 este de 2086 lei (aproximativ 460 de euro).
Avertizarile din partea companiilor care activeaza in industria imobiliara si de constructii nu au intarziat sa apara: masura va taxa suplimentar clasa de mijloc, dar si persoanele cu venituri care depasesc cu putin valoarea de 2086 lei.
Asadar, conform noii propuneri, daca un apartament este scos la vanzare cu un pret de 60.000 de euro, un cumparator cu venituri de 2.085 de lei va plati TVA de 5% si un pret final de 63.000 de euro, in timp ce persoanele cu venituri care depasesc cu numai 100 de lei salariul mediu pe economie vor plati TVA de 20% si un pret final de 72.000 de euro
Un TVA diferentiat in functie de venituri reprezinta o masura discriminatorie. Un roman cu salariul mai mare decat venitul mediu va plati aproape 10.000 de euro in plus pentru acelasi imobil - echivalentul a 21 de salarii medii pe economie. Mai mult, avansul pe care il va plati va fi de 15-20%, deoarece nu ar mai putea beneficia de programul Prima Casa. Masura va afecta indirect si populatia pe care Strategia actuala isi propune sa o ajute.
“Masura doreste sa incurajeze persoanele cu venituri sub medie, dar acestea platesc deja TVA de 5% pentru tranzactii cu valori mai mici de 450.000 de lei. Practic va fi taxata suplimentar clasa de mijloc, segmentul care contribuie cel mai puternic la dezvoltarea economica a Romaniei si la bugetul de stat, in timp ce situatia persoanelor cu venituri mici ramane neschimbata”, arata grupul de initiativa pentru Asociatia Investitorilor Imobiliari din Romania.
Grupul de initiativa pentru infiintarea Asociatiei Investitorilor Imobiliari din Romania a formulat deja un punct de vedere pe marginea acestui document si a solicitat o intrevedere cu reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, conform normelor in vigoare.
Printre investitorii locali si straini din piata imobiliara si de constructii care semneaza acest punct de vedere se numara AFI Europe Romania, Gran Via, Hanner Romania, Impact Developer & Contractor SA, Opus Land Development (Cosmopolis), Ovidiu Sandor, Coldwell Banker, Green Angels, Premier Estate Management, Reff & Associates sau Xella Romania.
Noul Cod Fiscal, intrat in vigoare la inceputul anului 2016, prevede aplicarea TVA de 5% pentru tranzactiile imobiliare cu imobile noi, care au preturi mai mici de 450.000 de lei (echivalentul a circa 100.000 de euro). Tranzactiile cu imobile noi cu valori mai mari sunt taxate cu TVA de 20%.
Plafonul actual pentru aplicarea TVA de 5%, valabil de la 1 ianuarie 2016, a fost stabilit de legiuitor ca fiind un prag care ofera doua beneficii reale. Pe de-o parte protejeaza bugetul de stat, deoarece este un plafon care nu permite achizitionarea de imobile de lux, referindu-se clar la clasa de mijloc din Romania. Pe de alta parte clientii sunt incurajati sa caute imobile de calitate, care sa permita o locuire decenta pentru familiile lor si achizitionarea de imobile cu suprafete medii, in care sa se poata dezvolta familii cu unul sau mai multi copii (incurajand natalitatea, aspect important pentru statele cu un sistem de pensii bazat de solidaritatea intre generatii).
Un alt posibil efect al acestei masuri ar putea fi incurajarea salarizarii la gri. Astfel, un angajat care are in cartea de munca salariul mediu pe economie va fi direct interesat sa nu inregistreze o eventuala crestere salariala in cartea de munca, daca are in plan sa cumpere un imobil.