Tapet din fibra de sticla, pentru efecte speciale
Tapetul din fibra de sticla este unul dintre materiale care inca nu sunt folosite pe scara larga la amenajarea interioarelor din locuinte. Totusi materialul aduce cu sine o serie de avantaje (nu numai estetice, ci si tehnice), iar motivul pentru care nu este atat de des intalnit in casele noastre este ca putini sunt cei care stiu ca e un tapet care poate fi si zugravit cu vopsea lavabila sau ca poate inlocui cu succes faianta. Iata care sunt beneficiile sale si caracteristicile tehnice.
Tapetul din fibra de sticla are un aspect stralucitor si textura potrivita pentru o serie de spatii moderne
Tapetul din fibra de sticla se remarca prin design: fiind alcatuit din straturi de fibra de sticla fixate pe un suport textil, el ofera o suprafata texturata, care poate avea cele mai diverse modele, cu efecte decorative inedite.
Data fiind compozitia sa, este un tapet ignifug si rezistent, care poate fi spalat si vopsit in repetate randuri. Daca il vopsiti, puteti opta pentru mascarea lui cu totul (folosindu-l doar ca suport, ocazie cu care nu veti mai fi nevoiti sa nivelati peretii inainte de lucru) sau puteti pastra textura tapetului la vedere (lasand sa se vada structura de sub vopsea prin aplicarea unui singur strat subtire). Desigur, tapetul din fibra de sticla poate fi folosit si ca atare, multitudinea de nuante in care este disponibil putand constitui principalul efect decorativ al incaperii, iar avantajul lui principal este ca se degradeaza mai greu decat tapetul clasic. De asemenea, el poate masca denivelarile din zid sau acoperi crapaturile din acesta fara sa fie nevoie de lucrari dificile de amenajare a peretelui.
Nu orice vopsele sunt indicate pentru acest tapet, asa ca verificati sa folositi doar unul dintre urmatoarele produse: latex solubil in apa, vopsele pe bază de co-polimer polivinil acetat sau vopsele acrilice cu o proportie mică de întaritor.
Alte calitati:
• Poate fi folosit atat la acoperirea peretilor, cat si a tavnului
• Daca e folosit ca strat suport pentru vopsea, ii confera rezistenta in timp;
• Chiar si folosit ca atare, este deosebit de rezistent la interventiile mecanice;
• Este izolant termic si fonic;
• Rezistă la umezeală si nu retine umiditatea, lasand peretele să respire; nu mucegaieste;
• Işi păstrează dimensiunile, datorită adezivului cu care este aplicat;
• Inlocuieşte cu succes faianta
• Datorita caracterului texturat si posibilitatilor variate de finisaj prin vopsire poate fi solutia ideala inclusiv pentru amenajarea interioarelor in hoteluri, spitale, farmacii, magazine, locuinte etc.
Alte caracteristici tehnice:
• este rezistent la solutii de dezinfectare, nu este toxic;
• e rezistent la murdarie si usor de curatat;
• nu se deformeaza, este stabil din punct de vedere al dimensiunii;
• se preteaza la vopsiri repetate cu vopsele pe baza de latex sau acril.
Mod de aplicare
Benzile de tapet de fibra de sticla se gasesc in role care in timpul transportului sunt protejate la extermitati, ca sa nu se exfolieze marginile. Suprafata pe care se aplica tesatura se slefuieste, pentru a se obtine suprafata neteda. Pentru aplicare, se foloseste un adeziv special, care se da in doua straturi, iar peste acesta se vine cu tesatura. Incepeti lucrul dintr-un colt, lipiti prima banda si verificati daca este perfect verticala, apoi neteziti-o cu ajutorul unei spatule din plastic sau otel pentru a o presa uniform pe suprafata peretelui. Continuati aplicarea benzilor la muchie, prefect paralel, si lucrati in functie de model