Te-ai gandit cum si cu ce iti vei termoizola locuinta? Descopera aici de ce ai nevoie pentru o termoizolatie eficienta
In linii mari, cu totii stim ce reprezinta termoizolatia: izolarea termica a unei cladiri astfel incat pierderile de caldura sa fie reduse pentru ca la interior sa existe permanent confortul termic. Iar daca te intrebi cum se realizeaza aceasta, ei bine raspunsul e simplu: folosind materiale termoizolante.
Un material devine termoizolant atunci cand conductivitatea sa termica de calcul este mai mica sau cel mult egala cu 0,10 W/(mK). In functie de materia prima folosita materialele termoizolante se impart in mai multe tipuri, fiecare avand moduri diferite de utilizare, montaj si exploatare.
Descopera, mai jos, mai multe despre materialele termoizolante si afla de unde il poti alege pe cel potrivit.
Vata de sticla
Este alcatuita din fibre de sticla ce se obtin din materiale pe baza de silicati, nisip, calcar, dolomit si bineinteles deseuri de sticla. Se livreaza sub forma de saltele sau placi, pe dimensiuni potrivite cu scopul pentru care vor fi folosite (latimea saltelelor poate fi de 40, 60 sau 120 de cm, cu lungime variabila).
Vata bazaltica
Este un material asemanator cu vata de sticla, dar ce are la baza roca bazaltica, zgura si cocs. Se livreaza atat sub forma de saltele, cat si, mai ales, sub forma de placi cu dimensiunea de 50x100 cm, datorita faptului ca fibra bazaltica este mai scurta si mai fragmentata decat fibra de sticla, ceea ce conduce la densitati mai mari ale produselor.
Placi minerale termoizolatoare cu structura rigida
Este vorba despre un material mineral care se fabrica din nisip, var, ciment, apa si are structura rigida, similara zidariei. Placile din componenta unui sistem termoizolator pot fi folosite pentru temoizolarea interioara sau pentru cea a fatadelor si plafoanelor. In plus, pot fi utilizate la toate tipurile de cladiri.
Izolatii din poliuretan
Sunt reprezentate de spumele poliuretanice si de placi din spuma poliuretanica. Acestea se regasesc initial in stare lichida si se expandeaza in situ (pe santier). Spumele sunt stabile din punct de vedere al formei, sunt rigide si impermeabile la apa sau vapori.
Izolatii din pluta
Pluta este un material in intregime natural fiind obtinut din stejarul de pluta. Tehnologia de productie nu afecteaza produsul in sine, insa permite obtinerea unui material cu proprietati termoizolante si acustice foarte bune, antibacterian (nu permite dezvoltarea ciupercilor, mucegaiului) si antialargenic, rezistent la foc si antistatic.
Izolatii din fibre naturale
Intentia de a construi ecologic a condus la folosirea de diverse materiale de provenienta naturala: paie, stuf, argila, lana etc., materiale care pot fi gasite in general usor si care nu implica procesare industriala.
Folii termoizolante
Se poate considera ca acestea constituie o varianta moderna de termoizolare a constructiilor, fiind vorba de folii speciale cu grosime de maxim 2 cm, alcatuite din doua sau mai multe folii care inglobeaza capsule cu aer intre ele. Foliile se recomanda pentru utilizare in special la interior si numai in cazul folosirii de tencuieli uscate (placarea peretilor cu placi din gips-carton) sau compartimentari pe structuri usoare (pereti din gips-carton).