Top 10 al celor mai înalți zgârie-nori neterminați
Cu totii stim cate ceva despre cele mai inalte cladiri din lume, cu o arhitectura spectaculoasa ce defineste orasele in care sunt situate si devine un simbol al realizarilor omenesti. Cum ramane insa cu cladirile care nu si-au mai ocupat locurile planificate la orizontul marilor metropole? In 2014, Consiliul Cladirilor Inalte si al Habitatului Urban (CTBUH) a emis un raport unde au fost listate 20 dintre cele mai inalte cladiri neterminate (iar o lista actualizata poate fi accesata oricand pe site-ul lor, aici).
Pentru a fi considerate “neterminate”, toate cladirile din lista trebuie sa aiba lucrarile incepute pe santier, dar constructia sa fi fost complet intrerupta sau fara vreun aviz ca lucrarile ar putea incepe din nou.
Iata mai jos un top 10, pe 2018, al celor mai inalti zgarie-nori neterminati:
10) 2 World Trade Center, New York (411 metri)
Voit a fi unul dintre cele mai prestigioase proiecte ale biroului de arhitectura BIG, 2 World Trade Center ar fi trebuit sa aiba 411 m inaltime si sa fie reprezentativ pentru intersectia zonelor Manhattan si TriBeCa din New York. Constructia a fost oprita la inceputul lui 2016, cand cele doua companii care ar fi ocupat cea mai mare suprafata a cladirii si-au retras planurile de relocare. Se pare ca cei de la BIG vor gasi in curand un ocupant pentru cladire, ceea ce inseamna ca prezenta ei in acest Top 10 este una temporara.
9) Turnul Lam Tara, Dubai (454 metri)
Turnul rezidential 1 din complexul Turnurile Gemene Bin Manana era proiectat sa aiba 88 de etaje ce s-ar fi ridicat la inaltimea de 454 m. Constructia a inceput in 2008, dar a fost oprita in decembrie 2010.
8) Palatul Sovietelor, Moscova (495 m)
Constructia a inceput in 1937, dar totul s-a desfasurat pana la turnarea fundatiei si betonului in cofraje. Amenintarea Celui De-al Doilea Razboi Mondial a dus la abandonarea constructiei. Pe cladire ar fi trebuit sa troneze statuia lui Vladimir Lenin, ceea ce ar fi facut-o cea mai inalta cladire din lume la vremea respectiva.
7) Burj Al Alam, Dubai (510 metri)
Proiectul “World Tower” (“Turnul Lumii”) includea spatii comerciale la parter, 74 de etaje dedicate spatiilor de birouri, iar deasupra lor inca un hotel de 27 de etaje. Constructia a fost demarata in 2006 si se astepta sa fie finalizata in 2009, dar intarzierile de plata cauzate de criza economica din 2008 au dus la abandonarea proiectului. Dupa turnarea fundatiei, nu a mai fost remarcata nicio activitate pe santier.
6) Turnul Doha Convention Center, Doha (551 metri)
Abandonat in 2007 in urma descoperirii unor intereferente cu traseele de zbor ale Aeroportului International Doha. Initial, se dorise reinceperea constructiei turnului odata cu construirea noului Aeroport International Hamed. Se pare insa ca centrul de conventii a fost finalizat fara turn in 2015 si se pare ca lucrarile pentru acesta nici nu vor continua.
5) Chicago Spire, Chicago (609,6 metri)
Proiectul lui Santiago Calatrava, care ar fi trebuit sa ajunga cea mai inalta cladire din SUA, a fost abandonat in 2014 dupa numeroase probleme de natura financiara. In peste trei ani de zile au fost numeroase propuneri pentru reutilizarea spatiului destinat constructiei.
4) Turnul Rusia, Moscova (612 metri)
Proiectul biroului Foster + Partners a fost intr-un final demarat in 2006, dupa 12 ani de schimbari legate de locatie si de design. Constructia a fost intrerupta in 2008 si anulata complet in 2009, dupa instaurarea crizei financiare.
3) Turnul India, Mumbai (699,7 metri)
Un alt proiect marca Foster + Partners a inceput sa fie construit in 2010, dar constructia Turnului India a fost intrerupta in 2012 in urma unor dispute intre dezvoltatorii proiectului si autoritatile locale din Mumbai. In 2015, proiectul a fost complet anulat.
2) Sky City, China (838 metri)
Propunerea pentru proiectul Sky City a fost cel putin surprinzatoare: se dorea ca turnul de 838 m sa fie construit in doar 90 de zile, cu ajutorul unei metode hiper-eficiente de prefabricare, a dezvoltatorului Broad Sustainable Building. Proiectul a fost intrerupt in 2013, iar planurile de finalizare au stagnat in 2016; in prezent, fundatia cladirii este folosita pentru o ferma piscicola.
1) Turnul Nakheel, Dubai (1,000 metri)
Problemele financiare au dus la decaderea acestui proiect cu peste 200 de etaje, ce avea ca data incipienta a constructiei inceputul lui 2009. Grupul Financiar Nakheel a fost implicat in Criza datoriei publice din Dubai in 2009, fiind necesara anularea proiectului la finalul anului, dupa ce abia incepuse turnarea fundatiei.