Un zgârie-nori biofilic în care cresc 80.000 de plante
CapitaSpring este un zgâri-nori gândit ca o oază urbană în inima aglomeratului cartier financiar din Singapore. Clădirea înaltă de 280 de metri, de curând finalizată, a fost proiectată de arhitecţii de la BIG în colaborare cu Carlo Ratti Associati.
Înlocuind o parcare publică şi o zonă de street food, turnul de 51 de etaje cuprinde, în 93.000 de metri pătraţi, spaţii rezidenţiale, restaurante şi nu mai puţin de 80.000 de plante. Arhitecţii îl numesc “biofilic”, un termen tot mai popular în arhitectură, care defineşte un tip de design ce promovează relaţia dintre om şi natură. A devenit cu precădere popular în Singapore, una dintre ţările cu cea mai mare densitate a populaţiei, unde în unele zone dezvoltatorii imobiliari sunt obligaţi să prevadă şi spaţii verzi atunci când construiesc.
Regularitatea liniară a faţadei din sticlă şi aluminiu, ca un “costum în dungi”, a noii clădiri se destramă parţial dezvăluind grădinile luxuriante ce par a pluti deasupra oraşului.
“CapitaSpring este ca o viziune asupra unui viitor în care oraşul şi mediul rural, cultura şi natura pot coexista, iar peisajele urbane se pot extinde nerestricţionat în plan vertical”, a declarat Bjarke Ingels, fondatorul BIG.
“Sunt mândru de modul în care am accentuat spaţiile publice din clădire, fiind creată cea mai bună experienţă pentru toţi utilizatorii, valorificând atât tehnologia, cât şi o integrare fără precedent cu elementele naturale”, a declarat la rândul său Carlo Ratti, fondatorul biroului Carlo Ratti Associati.
Chiar în mijlocul turnului, despărţind etajele ocupate de birouri de zona rezidenţială, se află Green Oasis (“Oaza Verde”), un veritabil parc, desfăşurat pe patru niveluri interconectate, cu plante tropicale şi arbori. Amenajarea peisagistică imită ierarhia botanică întâlnită în pădurile tropicale, plantele fiind poziţionate pe niveluri în funcţie de cerinţele fiecăreia privind lumina naturală, mai explică arhitecţii.
Plante găsim şi mai sus, pe acoperişul clădirii. Este vorba de această dată de 150 de specii de plante comestibile, folosite ca ingrediente de restaurantele din incintă.
La nivelul străzii a fost creat un alt spaţiu verde, de unde o serie de alei conduc către City Room, un atrium aflat la baza turrnului din care se face accesul în clădire.
Vă propunem să revedeţi în continuare un alt proiect cu mult verde din Singapore, complexului Jewel dezvoltat de biroul Safdie Architects ca parte a Aeroportului Internaţional din Changi, desemnat ani la rând cel mai bun aeroport din lume. Găsim aici cea mai înaltă cascadă de interior din lume, unde apa cade din cer