Transformă-ți casa într-un cadru de film cu lumină de ambianță
Dar dacă ți-ai crea o atmosferă ruptă din filmele hollywoodiene chiar la tine acasă? Dacă momentul în care bagi cheia în ușă e momentul care precede intrarea ta într-un decor relaxant, confortabil, ca cele pe care le vedem în filmele cu cadre de familie petrecând serile împreună? Uite ce poți să faci: schimbă lumina!
Tehnica practical lighting
Tehnica pratical light este specifică cinematografiei și reprezintă iluminarea scenelor de film folosind corpuri de iluminat sau lumânări. Reflectoarele și alte surse de lumină specifice acestui tip de industrie sunt și ele prezente, dar aceste corpuri de iluminat pe care le găsim și în casele noastre sunt vizibile spectatorului pentru a întări ideea de film realist. Efectul este acela de profunzime, de intimitate, de căldură. Poți prelua și adapta această tehnică pentru serile sezonului rece, pentru a transforma ambianța propriei case. Că vrei să obții senzația de familiaritate și confort sau că vrei să accentuezi anumite colțuri, obiecte de mobilier sau accesorii din locuință prin concentrarea luminii asupra lor, folosirea lămpilor, a veiozelor, a lumânărilor este cea mai potrivită.
Lumină caldă sau rece?
Trebuie să fii atent, însă, la temperatura luminii - rece sau caldă - pentru că influențează atât starea de spirit, cât și tipul de atmosferă pe care ne dorim să-l creăm.
În funcție de personalitatea fiecăruia dintre noi, alegem ce ni se potrivește cel mai bine. Persoanele active, tot timpul puse pe treabă preferă lumina rece și puternică. Asta pentru că se apropie cel mai mult de lumina zilei. Dar și seara? Nu ai toată ziua, la birou, parte de lumină puternică care să te țină în priză? Nu reușești să te relaxezi când ajungi acasă și pentru că atmosfera e la fel de rece ca acolo. Ai nevoie de căldură, de relaxare, de o cană de ciocolată caldă cu scorțisoară savurată la lumina unei lămpi sau a unei veioze discrete cu bec care îmbie la savurarea momentelor de liniște.
Folosirea corpurilor de iluminat pentru o atmosferă caldă
Ca să obții tot ce spuneam mai sus este nevoie de câteva practicals, cum le spun americanii. Veioze, lămpi, lumânări. Amplasarea lor este la alegerea ta, astfel încât senzația de atmosferă intimă să îți fie ție cât mai clară.
Dacă petreci seara în sufragerie și cinezi acolo, gândește-te la o lampă cu lumină caldă cu fir lung din tavan, care să lumineze doar perimetrul mesei. Dacă ai un loc special amenajat pentru citit pe care l-ai decorat frumos, pune-l în evidență printr-o veioză amplasată pe podea, în dreptul lui. Pentru citit, însă, vei avea nevoie de o lampă cu bec cu lumină rece, ca să te poți concentra. Este știut faptul că lumina caldă favorizează odihna și e unul dintre factorii care îl convoacă cel mai eficient pe Moș Ene. Dacă îți place să miroasă a primăvară în casă, deși e noiembrie, poți adăuga, din loc în loc, câte o lumânare parfumată cu miros de frezii. Efectul este fantastic. Garantat uiți pentru câteva momente că ne aflăm în plin sezon rece. Poți folosi lumânările parfumate și în baie, când te răsfeți într-o cadă plină de spumă și sare de mare.
Lunile astea friguroase au și ele farmecul lor. Se apropie Sărbătorile, toți intră în febra pregătirilor, fac achiziții de ornamente de Crăciun și aleg cadourile. Când te pregătești să dai comandă de ceva, alege și niște luminițe specifice pe care să le așezi prin casă. Atmosfera creată e de neegalat. Și, dacă te hotărăști să îți mai iei și alte lumânări, alege mirosul de scorțișoară: suntem în prag de Sărbători. Primăvara poate să mai aștepte puțin.
O casă luminată discret, cu lămpi cu lumină caldă și lumânări e invitație la relaxare. E spațiu care te îmbie la odihnă și denotă ospitalitate. Deci, rezolvi multe schimbând lumina în propria locuință - starea ta de spirit, decorul, modalitatea în care îți petreci timpul odată întors de la job. Și, deloc de neglijat, e și o invitație pentru prieteni. Vor prefera să petreceți timp împreună într-un cadru intim și reconfortant.
Ei, ce zici? Parcă altfel te-ar întâmpina casa, scena vieții, martora drumului construit împreună cu familia sau locul tău de refugiu dacă, atunci când i-ai călca pragul, ai fi invitat la relaxare cu lumină difuză și caldă și mirosuri îmbietoare.
Știai că?
Pe vremuri, suedezii puneau în geam lămpi aprinse cu lumină caldă? Casele se aflau la distanță mare una de cealaltă și luminile în geam erau declarația lor de ospitalitate. Dacă te aflai pe drum, călător, știai că acolo e casă de om și ești binevenit pentru odihnă.