Transformarea unei foste rafinării de petrol într-un centru cultural verde
Eforturile în vederea reducerii utilizarii combustibililor fosili ridică o nouă provocare: ce facem cu infrastructura care rămâne în urma lor? Arhitecții de la MVRDV ne furnizează un posibil răspuns cu un nou proiect dezvoltat în Hangzhou, China, prin care urmăresc transformarea unei foste rafinării de petrol într-o dezvoltare verde cu utilizare mixtă.
Parcul industrial vizat de reconversie este situat în capătul sudic al Marelui Canal, el însuși aflat în plin proces de tranziție de la infrastructură industrială la un spațiu social de care să beneficieze milioanele de oameni care locuiesc de-a lungul celor aproape 1.800 de kilometri ai săi, potrivit arhitecților.
Un spectaculos muzeu de artă și știință proiectat sub forma unui siloz supradimensionat din sticlă, evocând structurile răspândite odinioară în această zonă, va fi punctul focal al viitoarei dezvoltări, care va include, inserate printre vegetația luxuriantă, și birouri, spații de retail și o varietate de experiențe culturale.
Fațada permeabilă a muzeului facilitează ventilația naturală și, prin urmare, reducerea cantității de energie necesare pentru încălzirea și răcirea interiorului complex al clădirii.
Noaptea, iluminatul cu LED-uri o transformă într-o fațadă media folosită pentru divertisment și promovarea evenimentelor care au loc la interior.
Au fost încorporate, în plus, în fațadă mii de panouri fotovoltaice de mici dimensiuni ce formează o ”pictură solară” care ține cont de maximizarea expunerii la soare, de vânturile predominante și de priveliște.
De altfel, toate suprafețele nou construite în cadrul acestui proiect sunt proiectate astfel încât să genereze energie, astfel încât viitorul parc poate ajunge să genereze mai multă energie electrică decât consumă, surplusul urmând să fie vărsat în acest caz în rețea.
Vă invităm să descoperiți mai departe și alte proiecte de arhitectură interesante din domeniul cultural. Clădirea Muzeului Science-Fiction din Chengdu, China, de pildă, care pare ea însăși desprinsă dintr-o peliculă a genului. Structura radială, cu forme fluide, a fost proiectată de biroul Zaha Hadid Architects și este construită în Chengdu, capitala provinciei Sichuan din sud-vestul Chinei, un oraș de 20 de milioane de locuitori considerat ”un principal incubator de literatură științifico-fantastică în China”: Un muzeu SF plutește deasupra apei ca o nebuloasă în formă de stea
Revedeți și Muzeu de Ştiinţă şi Tehnologie din Hainan, din sudul Chinei, al cărui design este inspirat de contrastul dintre spaţiul urban şi peisajul natural antic ce defineşte locul în care este ridicat: Un muzeu futurist ce pluteşte ca un nor deasupra junglei