Space Crystals, o clădire ce pare să fi aterizat din spațiul cosmic
Un obiect misterios ”aterizat” într-un parc de pe malul oceanului va găzdui un nou muzeu spațial și centru de experiențe în China.
Space Crystals, o clădire cu un exterior negru și lucios a fost proiectată de biroul chinez OPEN Architecture și este construită în orașul de coastă Yantai – de unde se trage prima femeie din China care păsit în spațiu, Wang Yaping.
Aspectul său distinct ce poate fi întrezărit printre arbori este menit să atragă vizitatori în interiorul muzeului, ”o surpriză semi-ascunsă în parcul de pe plajă care stârnește interesul publicului și atrage oamenii să exploreze minunile universului prin intermediul unor expoziții imersive”, explică arhitecții.
La exterior, jumătate din fațadă va fi acoperită cu sticlă vopsită în negru, în timp ce fațada orientată spre sud va fi îmbrăcată în sticlă fotovoltaică, iar energia generată în zilele însorite va asigura iluminatul întregii clădiri, potrivit echipei de la Open Architecture.
La interior, un atrium cu o înălțime de 20 de metri și pereți fațetați ce oglindesc exteriorul, dar într-o nuanță mult mai luminoasă, va întâmpina vizitatorii cu expoziții și proiecții digitale ”dedicate descifrării misterelor universului”.
”Lumina ricoșează pe suprafețele poligonale, redând planurile monolitice de altfel albe în nenumărate nuanțe variante de gri care se modifică subtil cu trecerea timpului și schimbarea vremii”, mai menționează arhitecții.
O rampa care înconjoară atriumul conduce către spațiile pentru expoziții de la nivelurile superioare și, în cele din urmă, la o terasă exterioară cu vederi către ocean.
Atunci când muzeul este închis, vizitatorii vor avea acces, printr-o intrare laterală, la o sală de cinema și la o cafenea.
Space Crystals urmează să fie finalizat în anul 2026 și este parte a unui masterplan mai vast al biroului Open Architecture pentru parcul de pe țărm.
Arhitecții chinezi sunt autorii unui alt design cu vibrații SF, o clădire ce ar putea fi confundată cu usurință cu un afloriment ori cu un bolovan desprins din versanții ce o înconjoară. Neobișnuita structură finalizată în decembrie 2021 la nord de Beijing, în apropiere de o secțiune a Marelui Zid Chinezesc din timpul dinastiei Ming, este o sală de concerte denumită Capela Sunetului: Capela Sunetului, o clădire ce pare desprinsă din stâncile care o înconjoară