Trei reguli de design interior care îți pot transforma casa
Inainte de a te grabi sa crezi ca regulile sunt facute pentru a fi incalcate, vei vedea ca sunt cateva care iti usureaza cu mult munca si merita sa le iei serios in calcul.
Regula verticala. Este una dintre regulile noi ale designului interior, dar una dintre cele importante. Regula verticala subliniaza culorile si modalitatea prin care acestea sunt aduse in casa. Solutii in viata reala pentru a aduce culoare in casa sunt multe, insa multe dintre ele, daca nu sunt gandite corect, pot afecta aspectul incaperii.
Regula se bazeaza pe dorinta perseverenta de a asimila marile amenajari exterioare cu estetica interioara. Designerul Mark McCauley a subliniat conceptul in cartea sa: Color Therapy at Home. Conceptul lui McCauley functioneaza astfel: “Daca natura ar fi un punct de vedere incadrat, tonurile medii ale copacilor si plantelor s-ar afla in mijloc, iar cerul ar fi rotunjit in partea superioara a cadrului. Un design interior elegant va functiona in acelasi mod. Cea mai intunecata umbra in partea de jos, o umbra medie in mijloc si cea mai deschisa umbra s-ar afla deasupra”. Aceasta poate fi o regula utila pentru a incepe sa formezi o paleta de culori. Poate functiona atat cu nuante colorate, cat si cu nuante monocrome.
Regula 10-30-60. Tine cont de prima regula, cea de deasupra, pentru ca o data ce te-ai decis ce culori vrei sa folosesti este momentul sa te gandesti ce rol vor juca aceste culori in designul incaperii. Prin aceasta regula vei alege nuanta dominanta, umbra secundara si o culoare de accent. Dupa cum sugereaza si numele acestei reguli, nuanta dominanta va acoperi aproximativ 60% din camera, in principiu. Nuanta dominanta este o alegere buna pentru culoarea peretelui si acoperirea podelelor.
Umbra secundara poate fi putin mai indrazneata si este de obicei potrivita pentru mobilier. In cele din urma, culoarea accentului este alegerea cea mai indrazneata si poate fi gasita in accesorii. De exemplu, o culoare alba proaspata pe pereti este in mod evident umbra dominanta. Intre timp, un galben mustar gasit in scaune si pernele de accent este o alegere solida pentru o culoare secundara. Iar, un accent albastru pe un perete este, fara indoiala, cea mai indrazneata.
Regula celor trei. Dupa ce ai stabilit culorile si totul este sub control, este timpul sa te uiti dupa accesorii. Trei reprezinta numarul ideal pentru un grup, spre deosebire de unul, cinci sau chiar sapte, deoarece primul se poate simti prea simplu, in timp ce ultimii doi risca sa para prea aglomerat. Atunci cand iti selectezi elementele pentru a forma un grup, asigura-te ca acestea sunt suficient de diferite pentru a crea interes vizual. De exemplu, in timp ce toate accesoriile pot avea forme diferite, ele pot avea o culoare unificatoare.
Acestea fiind spuse, cand nu stii de unde sa incepi cand vine vorba de design, sa te intorci la elementele de baza, urmand trei reguli esentiale, este cea mai buna solutie. Sunt trei reguli de design interior care te po ajuta sa echilibrezi aproape orice fel de design. Indiferent de camera sau de stilul personal, nu este nimic rau sa urmezi cele trei reguli esentiale de design.