Uleiul natural Kreidezeit protejează mobilierului de grădină punând în evidență frumusețea lemnului
Un ulei cu rezistență mare la exterior, fără adaos de biocide
Uleiul Kreidezeit se aplică pe lemnul mobilierul nou pentru a-l proteja de umezeală și murdărie. Scopul este să intre cât mai adânc în lemn și astfel să-l protejeze un timp îndelungat. De aceea nu se recomandă aplicarea lui pe suprafețe lăcuite care opresc pătrunderea în lemn. Peliculele vechi de lac rămase pe lemn trebuie îndepărtate total, până la lemn, pentru ca protecția cu ulei să aibă efect. Același ulei poate fi folosit și pentru întreținerea și împrospătarea mobilierului uleiat.
Uleiul Kreidezeit este transparent și pătrunde adânc în lemn punându-i în evidență fibra și culoarea naturală. Fiind transparent, nu protejează și de schimbarea naturală a culorii lemnului spre nuanțe de gri, determinată de razele soarelui. Pentru ca lemnul să nu-și schimbe culoarea putem adăuga în ulei o cantitate mică de pigment Kreidezeit.
Principalele proprietăți ale uleiului pentru mobilier de grădină sunt:
● protejează lemnul de murdărie și umiditate;
● nu formează peliculă care se poate rupe sau sparge dacă lemnul variază dimensional;
● este antistatic și plăcut la atingere;
● are o culoare plăcută de miere care intensifică culoarea naturală a lemnului;
● pătrunde adânc în lemn protejându-l din interior
● se aplică, se reîmprospătează și se întreține ușor;
● poate fi folosit la protejarea jucăriilor și a obiectelor din lemn pentru copii (conform EN 71-3);
● este rezistent la saliva și transpirație (conform DIN 53160);
● nu conține biocide;
● nu conține metale grele - cobalt, plumb, bariu;
● este obținut din surse vegetale naturale și regenerabile.
Produsul este un amestec de ulei de in și ulei de tung. Conține, de asemenea, ulei de balsam de terebentină (solvent natural), ester de glicerol din colofoniu obținut din lemn de rășinoase și un sicativ natural pe bază de mangan care asigură uscarea.
Cum se aplică uleiul Kreidezeit pentru a obține o bună rezistență în timp
Uleiul este eficient dacă pătrunde foarte bine în lemn. De aceea, lemnul trebuie să fie curat, șlefuit corespunzător și cu umiditate sub 15%. Granulația hârtiei de șlefuit trebuie să fie 80 sau 100 pentru ca lemnul să absoarbă cât mai mult. Uleiul este gata de utilizare și nu este recomandată diluarea lui.
Se aplică 2 straturi de ulei, cu min.24 de ore timp de uscare între ele. Aplicarea se face cu pensula, cârpa sau buretele, se lasă 20-30 minute ca lemnul să absoarbă, după care suprafața se șterge cu o cârpă curată. Lemnul trebuie să capete un ușor luciu satinat. Dacă nu este bine șters pot apărea pete foarte lucioase sau lipicioase. După uscare, se aplică stratul al doilea, la fel ca primul. Dacă suprafața este foarte rugoasă și aspră, înainte de aplicarea celui de-al doilea strat se șlefuiește cu hârtie abrazivă 100 sau 120 și se desprăfuiește foarte bine ștergând cu o cârpă.
Timpul de uscare depinde de temperatura exterioară, de umiditatea aerului și de tipul lemnului. Conținutul de tanin din unele specii poate prelungi timpul de uscare. Pentru stejar, de exemplu, se recomandă un timp de așteptare între straturi de 48 de ore. Condițiile de mediu optime pentru aplicare sunt 20 °C temperatura și 60% umiditate. Temperatura scăzută și umiditatea mare prelungesc timpul de uscare. Nu se recomandă aplicarea uleiului la o temperatură mai mică de 10 °C.
Când este necesară reîmprospătarea protecției mobilierului
Reîmprospătarea se face când lemnul capătă un aspect uscat. Uleiul dă lemnului un aspect ud și pe măsură ce este spălat de ploaie începe să piardă luciul specific. Este momentul când trebuie aplicat încă un strat de ulei. Dacă nu se intervine, lemnul va pierde protecția la apa și se va degrada în timp.
Înainte de a aplica un nou strat de ulei, mobilierul se curăță. Praful se șterge cu o cârpă uscată, iar murdăria se spală cu apă și săpun. Dacă lemnul are deja aspectul uscat nu se folosește apă în abundență. Este suficient ca suprafețele să fie șterse cu cârpa umedă. Mobilierul este lăsat apoi să se zvânte foarte bine. Uleiul se aplică cu pensula, rola, buretele sau cârpa, este lăsat 1-2 ore, după care suprafața se șterge cu o cârpă moale de bumbac. Dacă nu se șterge, mobilierul poate deveni lipicios în zonele în care s-a aplicat o cantitate prea mare. Se lasă apoi să se usuce bine, min.24 ore, înainte de folosire. Întărirea completă are loc după min. o săptămână, perioadă în care este recomandat ca mobilierul să nu fie lăsat în ploaie.
Dacă vă doriți ca mobilierul de grădină să aibă un aspect cât mai natural folosiți uleiul Kreidezeit. Vă veți bucura astfel de frumusețea lemnului, întreținerea va fi ușoară, nu vor apărea crăpături sau exfolieri, iar un nou strat de lac, aplicat după 2-4 ani, va împrospăta finisajul.