Un apartament modulabil in functie de nevoile spatiale ale locatarilor
Echipa de la Studio_o1 a regandit interioarele unui apartament tinand cont de nevoile curente ale locatarilor si urmarind sa eficientizeze la maxim spatiul pe care acestia il aveau la dispozitie. Denumit Barcode Room acest apartament prototip a fost contractat de compania imobiliara japoneza Able si reuseste sa isi transforme interioarele cu ajutorul a douasprezece pereti mobili care se pot muta si organiza astfel incat sa creeze spatiile necesare.
Denumirea pe care a primit-o este foarte inspirata, asemeni unui cod de bare cele douasprezece module se strang si se desfac in lungul unor sine montate in pardoseala si in tavan. In aceste module au fost cuprinse elementele definitorii pentru functiunile principale ale unei locuinte: bucataria cu o zona minamala de depozitare si preparare, spatiul de dormit si zona de zi care este ceva mai flexibila in ce priveste posibilitatea de a personaliza spatiul. Mobilierul si depozitarile au fost construite in interiorul acestor module, inchise la fata cu placi din lemn furniruit. O serie de decupaje asigura legatura vizuala intre diferitele „incaperi” ce se formeaza atunci cand modulele sunt in pozitie deschisa. Eficienta este asigurata printr-o serie de panouri care se pliaza sau se rabat precum si cu ajutorul unor elemente de mobilier individuale, detasabile care atunci cand sunt depozitate incap perfect in spatiile lasate.
Pentru a pune in evidenta gradul ridicat de flexibilitate asigurat de acest sistem echipa de arhitecti a postat o serie de imagini in care ne prezinta pe rand spatiile cu locul de luat masa, o zona pentru discutii, zona de dormit cu un pat dublu si mini-bucataria cu zona de preparare.
Pe langa folosirea eficienta a spatiului acest sistem modular este compus din materiale reciclabile si le ofera tinerilor, in special, posibilitatea de a-si schimba si adapta spatiul in functie de nevoile curente.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa