Un exemplu de casa mediteraneeana in Romania
Constructiile cu tenta mediteraneeana sunt alese mai ales de catre cei care prefera mediile solare, pline de plante, flori si copaci, de culori relaxante, in nuantele pamantului (crem, galbui, maron deschis). Inca din acest punct trebuie subliniat ca materialele artificiale anuleaza oricare din trasaturiile definitorii mentionate mai sus.
Armonia culorilor inseamna atmosfera relaxanta
In cazul acestei case, s-a reusit o respectare intocmai a caracteristicilor mediului. Exteriorul este dominat de trei culori principale: crem, alb si rosu, intre care cremul este cel mai puternic evidentiat. Primul nivel al casei e putin inaltat, inaltare care aduce un beneficiu important, estetic si functional: existenta unei terase. Aceasta terasa permite ochiului sa nu perceapa constructia ca fiind ridicata agresiv din teren, trecerea catre acoperis facandu-se lent prin culoarea crem care acopera jumatate din zid.
Placarea fatadei a fost realizata cu travertin scapitat, iar textura sa neprelucrata se potriveste de minune cu natura din jur. Ganditi-va ca, in acest caz, niste placi lucioase din piatra naturala ar fi avut un impact mai redus. Evident, excludem absolut din randul solutiilor folosirea gresiei sau faiantei pentru asemenea proiecte.
Apropiindu-ne de cladire, descoperim ca terasa se mentine in aceeasi tonalitate cromatica cu imaginea casei vazute de la departare. Soclul casei este alb, iar rebordurile (placile care vin deasupra soclului terasei) sunt realizate din limestone Vratza polisata (2 cm grosime). Confortul vizual se pastreaza cand urcam pe terasa. Scarile din marmura Vratza se continua fluent cu terasa placata cu travertin Classic, model French Pattern, periat si daltuit (3 cm grosime).
Aici este important de subliniat jocul cromatic, al texturilor si interpunerea finisajelor in aspectul exterior al cladirii. Suprafetele nefinisate ale pietrei de pe pardoseala terasei (travertinul Classic) comunica perfect si direct cu suprafata nefinisata a placajelor de pe fatada si de pe stalpi (travertin scapitat). Cele doua suprafete aflat in contact au in comun nu doar finisajul, ci si nuantele, ambele fiind foarte asemanatoare (crem si galbui-maronii). Iar culorile terasei si ale fatadei sunt incadrate de alb: albul zugravelii din partea de sus a fatadei si albul limestone-ului Vratza din placile rebordurilor.
Lemnul, celalalt personaj principal
Piatra naturala are in lemn de mii de ani cel mai bun partener in amenajarile exterioare si interioare. O exemplificare clara se gaseste si in aceasta rezidenta. Lemnul masiv al ferestrelor si al usilor se armonizeaza perfect cu travertinul de pe fatada si de pe terasa. Mai mult decat atat: maronul inchis al lemnului constituie un accent cromatic ce pune foarte elegant in valoare placarea cu piatra naturala.
Ceea ce la exterior se anunta a fi un excelent parteneriat, vorbim de lemn - piatra naturala, continua si in interior. Lemnul masiv este combinat intr-o maniera spectaculoasa cu marmura Volakas. Lemnul - cu aspect ”natur” in interior - se armonizeaza cu marmura Volakas aproape în toate spatiile: pe holul de la intrare, in bucatarie, in dormitoare (3), in bai (2). Mentionam ca realizare cu totul speciala imbinarea marmurei Volakas cu lemnul in cadrul pardoselii din bucatarie.
Desi aspectul general este al unei locuinte mediteraneene, gasim totusi si declinari moderate de eleganta contemporana, fara ca acestea sa anuleze in vreun fel armonia intregului. Accentele de glamour sunt conferite cu precadere de marmura Volakas, recunoscuta peste tot in lume pentru nobletea aspectului sau.
Citeste continuarea pe blogul PiatraOnline.ro!