Un refugiu in clima tropicala a Saigonului
Parterul inaltat continand bucataria, locul de luat masa si o zona de discutii este un spatiu generos, deschis pe trei laturi catre curte si zona cu piscina amenajata in partea din spate a proprietatii. Un gard inalt asigura intimitatea casei, umbrind in egala masura si o zona semnificativa din gradina astfel ca spatiul ramane racoros. Casa a fost inconjurata de vegetatie variata ca inaltime, cu arbusti, flori si plante care se catara pe gard astfel ca din interior ai senzatia ca te afli in mijlocul naturii. Apa piscinei permite aerului sa se racoreasca si sa aduca la interior un suflu proaspat pentru a revigora atmosfera caniculara. Daca se intampla sa ploua, rulourile din bambus montate perimetral la nivelul tavanului asigura protectia interioarelor iar pentru siguranta, pe timpul noptii in lungul bucatariei se trage un oblon actionat mecanic ce poate fi inchis.
La primul nivel, zona de zi si casa scarii beneficiaza de racoarea oferita de aerul care patrunde prin traforul de caramida reciclata. Ferestre ample, din pardoseala pana in tavan ofera membrilor familiei vederi catre zona rezidentiala. Peretii de pe sud si vest au fost realizati din doua straturi de caramida pentru a izola interioarele de arsita soarelui, mentinand camerele racoroase.
Spatiul din mansarda a fost amenajat ca dormitor matrimonial dotat cu o zona de baie si dressing. Arhitectii au folosit si aici aceeasi idee a spatiilor deschise, camera avand ferestre glisante de mari dimensiuni fara pereti interiori de compartimentare. Lumina directa a soarelui este filtrata cu ajutorul unui trafor din lemn si a vegetatiei din jardinierele existente.
Deasupra placii din beton care inchide acoperisul au fost pozitionate o serie de frunze de palmier pentru a impiedica incalzirea acesteia pe parcursul zilei. Acest proiect si-a propus sa fie o alternativa la casele tipice pe care dezvoltatorii le prezinta publicului interesat. O tipologie adaptata climei tropicale, conditiilor meteo, care promoveaza ventilarea naturala fata de cea cu ajutorul unitatilor de climatizare, pastrarea unei legaturi directe intre interior si exterior, mai aproape de natura fata de casele izolate si complet inchise.
Mai multe informatii gasiti la www.archdaily.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa