Un vechi bungalou readus în pas cu timpurile
O locuinta tip bungalou construita in anii ’60 a fost transformata intr-o cladire cu aspect modern si interioare luminoase cu ajutorul unei anvelopante din zeci de baghete verticale din lemn masiv, care actioneaza asemeni unor parasolare, protejand interioarele de soare si de privirile indiscrete ale trecatorilor. Echipa de proiectare din Sydney, Bijl Architects, a fost contractata pentru a realiza solutia prin care vechea locuinta reuseste sa intre in pas cu timpul, atat din punctul de vedere al designului, cat si al nivelului de confort.
Purtand denumirea de casa „Escu”, vechiul bungalou este usor de remarcat de la nivelul strazii. Casa originala avea o veranda generoasa in fata, care s-a decis sa fie demolata pentru a permite zonei de zi sa se extinda. Compartimentarile interioare au fost refacute astfel ca spatiul livingului cuprinde acum o zona de discutii si un loc de luat masa, in care se pot strange numerosii membri ai familiei.
La interior, casa a fost regandita astfel incat sa se obtina un spatiu unitar, mai amplu si mai generos. Acolo unde au fost pastrati peretii originali acestia au fost varuiti in alb, pentru a nu deranja vizual. In zona din spate a fost amenajata bucataria si zona de zi, cu depozitari incastrate si mascate, iar ceva mai incolo un spatiu de lucru cu birou. Nuantele si texturile placute ale lemnului ies in evidenta cu usurinta pe fundalul alb, alaturi de accente de culoare precum gri, albastru, galben si chiar roz.
In procesul de reamenajare, arhitectii s-au canalizat pe crearea unor spatii adaptate dinamicii membrilor familiei, pe langa alegerea unor materiale si finisaje potrivite cu functiunile fiecarui spatiu. Locuinta este acum un spatiu functional ce le ofera membrilor familiei o oaza de liniste, protejata de zgomotul orasului.
Anvelopanta din lemn invaluie exteriorul din caramida aparenta al casei adaugand textura si un joc de umbre ce pune in valoare formele simple ale acesteia. „Invaluind camera, aceasta solutie de anvelopare permite luminii uniforme de pe nord sa patrunda in partea din fata a casei, putand mentine geamurile larg deschise in vreme ce este protejata de zgomotul strazii”.