Unde este construit primul oraş plutitor din lume
Un concept ambiţios propus în 2019 este pe cale să devină realitate.
Primul oraş plutitor din lume va fi construit în largul coastei oraşului Busan din Coreea de Sud în următorii trei ani. Oraşul a fost proiectat de arhitecţii danezi de la Bjarke Ingels Group (BIG) şi este susţinut de Organizaţia Naţiunilor Unite, în contextul creşterii tot mai ameninţătoare a nivelului mării.
Lucrările de construcţie vor începe în curând, ca urmare a unui acord încheiat între conducerea metropolei Busan, Programul Naţiunilor Unite pentru Aşezări Umane (UN Habitat) şi organizaţia non-profit Oceanix care dezvoltă structuri plutitoare.
Proiectul constă într-o infrastructură rezistentă la inundaţii formată din mai multe insule artificiale ancorate pe fundul apei care se ridică odată cu marea. Fiecare insulă va avea o formă hexagonală şi va fi placată cu piatră de calcar. Constructorii vor folosi materiale obţinute local, cum este bambusul, mai rezistent la tracţiune decât oţelul, dar cu o amprentă de carbon neutră. Clădirile vor avea cel mult şapte etaje.
Oraşul este gândit în aşa fel încât să fie autonom, generându-şi propria electricitate cu ajutorul unor sisteme fotovoltaice şi producând pe perimetrul său hrană şi apă proaspătă pentru locuitori.
Sub fiecare platformă vor fi instalate cuşti în care vor putea fi crescute alge şi fructe de mare. Potrivit reprezentanţilor Oceanix, locuitorii oraşului vor avea o dietă bazată în principal pe plante, crescute în sisteme aeroponice şi hidroponice, dar şi în ferme şi sere tradiţionale.
Aşa cum a fost conceput, oraşul plutitor va rezista în faţa celor mai aprige dezastre naturale, de la inundaţii la uragane de categoria 5.
Costurile realizării proiectului sunt estimate la 200 de milioane de dolari, iar oraşul ar urma să fie finalizat până în 2025.
Cine vor fi locuitorii primului oraş plutitor din lume, pe ce criterii vor fi ei selectaţi sunt chestiuni care urmează să fie lămurite. Dimensiunea oraşului este un alt aspect care va fi decis în perioada următoare.
“Oraşele plutitoare sustenabile sunt o parte a arsenalului de strategii pentru adaptare climatică pe care le avem la îndemână. În loc să luptăm cu apa, să învăţăm să trăim în armonie cu ea”, a declarat Maimunah Mohd Sharif, directorul UN Habitat.
Ca multe alte oraşe de coastă, Busan (3,4 milioane de locuitori) se confruntă cu ameninţarea creşterii nivelului mării şi a inundaţiilor, care ar putea face pagube de miliarde de dolari şi ar putea forţa milioane de oameni să-şi părăsească locuinţele.
Cei de la Oceanix ar purta în prezent discuţii cu mai multe guverne în vederea construirii de oraşe plutitoare.
Oamenii de ştiinţă estimează că nivelul mării ar putea creşte cu mai mult de 1 metru până în anul 2100, ceea ce ar afecta milioane de oameni din întreaga lume care trăiesc în zone de coastă.
“Marea este destinul nostru. Ar putea fi şi viitorul nostru”, spunea în 2019 Bjarke Ingels, fondatorul BIG.