Un oraș medical plutitor și o ”arcă” pentru 40.000 de oameni
Orașele plutitoare sunt pe val, momentan mai mult la figurat.
În situația în care se preconizează că Planeta Albastră va deveni și mai albastră odată cu creșterea nivelului mării, tot mai multe țări din prima linie explorează conceptul de oraș plutitor ca strategie de adaptare.
Una dintre cele mai recente propuneri vine din partea startup-ului maritim japonez N-Ark sub numele de ”Dogen City”, o comunitate plutitoare și inteligentă care pune accent pe îngrijire medicală, dar care ar putea funcționa ca oraș de sine stătător în cazul unui dezastru medical. Acest oraș circular cu circumferința de 4 kilometri ar urma să asigure energie electrică, mâncare și apă pentru 40.000 de oameni. Dogen City ar avea o capacitate de aproximativ 10.000 de locuitori permanenți, cărora li s-ar putea adăuga până la 30.000 de turiști.
Designul a fost gândit astfel încât să facă față fenomenelor meteorologice extreme, inclusiv tsunamiurilor. Orașul are un caracter modular, ceea ce înseamnă că poate fi extins cu ușurință în funcție de necesități.
Proiectul cuprinde trei zone distincte: o centură în care se află principala zonă rezidențială, un centru de date subacvatic răcit în mod natural de apa mării care conține administrația orașului și centre de cercetare medicală și o serie de structuri plutitoare în interiorul centurii.
Spații dedicate producției alimentare, o școală, spitale, hoteluri, spații pentru birouri, locuri pentru practicarea sporturilor, stadioane și o pistă pentru rachete spațiale sunt, de asemenea, incluse în proiectul designerilor japonezi.
”Un oraș medical pe mare”, Dogen City promite să ofere oportunități de turism medical, iar locuitorii ar urma să aibă în permanență acces la asistență medicală prin intermediul telemedicinei, beneficiind de evaluarea individuală a stării de sănătate pe baza datelor colectate și procesate de centrul subacvatic.
Orașul este conceput pentru a-și produce singur energia necesară pe baza unei combinații de surse regenerabile. Este prevăzut și un sistem de management al apei care purifică și reciclează apele menajere.
În ceea ce privește transportul, designerii au în vedere o rețea de vehicule electrice și de drone autonome, unul dintre obiective fiind acela de a putea ajunge în orice punct al orașului în mai puțin de o oră.
Reprezentanții N-Ark cred că pot construi orașul până în 2030, dar deocamdată nu sunt disponibile informații legate de locație ori de buget.
Pe fondul provocărilor aduse de schimbările climatice, ideea de orașe plutitoare complet funcționale capată tot mai mult substanță, captând interesul unui număr în creștere de arhitecți.
Astăzi, progresele din domeniul tehnologiei fac posibil să discutăm serios de proiecte considerate anterior utopice. Citește mai mult pe acest subiect în articolul următor: Orașele plutitoare, o utopie care devine realitate