Orașul plutitor autonom cu 10.000 locuitori, propus de ONU și de arhitecți de renume pentru viitorul omenirii
Conceptul pentru Oceanix City a fost prezentat in cadrul unei intruniri a Organizatiei Natiunilor Unite, ca parte a Noii Agende Urbane a Programului Natiunilor Unite pentru Asezari Umane (UN Habitat). La originea proiectului se afla ingrijorari legate de aspecte precum ridicarea nivelului marii si al oceanelor si schimbarile climatice, care, avertizeaza specialistii, vor avea un impact devastator asupra asezarilor umane, intr-un viitor nu foarte indepartat.
"Pana in 2050, 90% dintre cele mai mari orase ale lumii vor fi expuse la cresterea nivelului marii. Marea majoritate a oraselor de coasta vor fi afectate de eroziunea costiera si de inundatii, ceea ce va duce la stramutarea a milioane de oameni si la distrugerea locuintelor si a infrastructurii", se arata intr-un comunicat de presa.
Oceanix City este gandit ca o insula hexagonala modulara care sa reziste la inundatii si la cele mai puternice uragane. Insula ar urma sa ocupe o suprafata de 75 de hectare, distribuita pe mai multe platforme plutitoare, prefabricate pe tarm si grupate in "ciorchini" de cate sase, cu o capacitate de pana la 1.650 de locuitori. Ulterior, cate sase de astfel de "ciorchini" ar urma sa fie grupati la randul lor in jurul unui port central.
Cladirile, construite din materiale sustenabile precum bambusul, au cel mult sapte etaje si acoperisuri de tip terasa cu stresini care sa ofere umbra, dar si spatiu pentru instalarea de panouri solare.
Orasul plutitor ar urma sa fie dotat cu infrastructura necesara practicarii agriculturii atat deasupra, cat si sub nivelul marii, iar locuitorii s-ar deplasa dintr-un loc in altul cu ajutorul unor vehicule electrice.
In proiect mai este implicata si institutia americana The Explorers Club, care promoveaza explorarea stiintifica pe uscat, pe mare, in spatiul aerian si in spatiul cosmic.
"Marea este destinul nostru, ar putea fi si viitorul nostru. Oceanix City, prima comunitate sustenabila si autonoma, este proiectat ca un ecosistem construit de om care valorifica fluxurile circulare de energie, apa si deseuri. Oceanix City este un model pentru o metropola maritima modulara ancorata in Obiectivele de Dezvoltare Sustenabila ale ONU", a spus Bjarke Ingels, fondatorul BIG.
Oricat de fanteziste par imaginile prezentate de reputatul arhitect, seful Oceanix, Marc Collins, este convins ca proiectul este unul viabil.
"Principala intrebare din mintea oamenilor este daca aceste orase chiar pot pluti. Sunt mii de astfel de case in Olanda si in cadrul a diferite comunitati din intreaga lume. In acest caz este vorba despre amploarea proiectului si de crearea unor sisteme si comunitati integrate", a spus Collins pentru BBC.
Principalele obstacole in acest punct sunt de natura psihologica, si nu tehnologica, este de parere presedintele The Explorers Club, Richard Wiese.
Pentru a castiga increderea publicului, dar si a politicienilor si a investitorilor, acesta propune, pentru inceput, extinderea oraselor existente cu structuri plutitoare sau crearea de spitale plutitoare care pot fi transportate catre zonele afectate de dezastre.
"Daca ne uitam la misiunea Apollo 11, vedem ca au existat multi pasi mici pana la reusirea aselenizarii", a adaugat Wiese.
Randari: BIG