Utilizarea fibrei de sticla si a rasinilor in constructii si reparatii
Ce sunt rasinile?
Rasina naturala este o substanta de consistenta vascoasa, lipicioasa, secretata de anumite plante (rasina vegetala), in mod special de conifere, dar și unele insecte (Kerria laccifera, cunoscute sub numeroase sinonime: Kerria lacca, Carteria lacca, Laccifer lacca, Tachardia lacca) sau animale ce pot secreta substante asemanatoare (rasina animala). In industria de astazi rasina naturala este inlocuita cu rasinile sintetice care sunt incluse in categoria maselor plastice.
Rasina sintetica, fabricata prin procedee chimice speciale, este in multe privinte similara cu cea naturala. Fiind foarte rezistenta, permite crearea de diverse tipuri de suprafete: netede sau aspre, transparente sau colorate, lucioase sau mate. Este un material extrem de potrivit pentru industria constructiilor.
Din rasinile armate cu fibra de sticla se pot realiza si repara o paleta foarte larga de bunuri (glafuri pentru fereastra, piscine, cazi, butoaie, blaturi de bucatarie, elemente de caroserie si rezervoare de carburant pentru autovehicule si alte reparatii ale acestora).
Tip si utilizare rasini:
- Rasini poliester (uz general, beton poliester, pentru fabricare matrite, isoftalica, incluziune, ignifuga, injectie, infuzie, aplicare pe polistiren, poliuretan, vinylester)
- Rasini epoxy (rasina epoxy de turnare, incluziune, realizare obiecte decorative, pentru stratificare fibra de stilca, carbon, kevlar, pentru impregnare lemn, tesatura carbon, pentru lipire)
Fibra de sticla
Fibra de sticla este o sticla formata din fibre fine si sunt produse din sticla in stare topita. Fibrele de sticla se utilizeaza ca si cabluri de transmisie in telecomunicatii, ca fibre textile, sau materiale termo si fono-izolante. Acestea constituie una dintre cele mai importante materiale de constructie rezistente la variatiile de temperatura, actiunea de imbatranire a materialelor sau actiunile unor substante chimice agresive. Fibrele de sticla in amestec cu alte substante plastice maresc elasticitatea, rezistenta mecanica a acestor materiale.
Fibra poate fi:
- Fibra de sticla stratimat cu diferite densitati (dintre cele mai folosite amintim: 225 gr/mp2, 300 gr/mp2, 450 gr/mp2);
- Tesatura fibra de sticla (80 gr/mp2, 160-220-280 gr/mp2, 300-500 gr/mp2);
- Fibra pudra;
- Fibra de sticla aluminizata