Echipa de la Piet Boom Studio a transformat si decorat interiorul unei vechi biserici din Antwerp intr-un restaurant elegant.
Condus de chef cu stele Michelin, Sergio Herman si chef Nick Bril, restaurantul „The Jane” le ofera clientilor o atmosfera incarcata de istorie, cu elemente care amintesc de trecutul acesteia presarate si combinate cu alte obiecte si materiale moderne. Avand ca tema ideea in care „experienta gastronomica elevata intalneste rock&roll-ul”, designerii au actualizat interioarele cu ajutorul unor vitralii facute pe comanda dar in acelasi timp au pastrat intact tavanul si decoratiile.
Pentru a combina intr-un mod inspirat modernismul si trecutul respectivei biserici, echipa de la Piet Boom Studio s-a decis sa se canalizeze pe conservarea tavanului original pentru ca acesta sa fie exponentul istoriei. In loc sa inlature complet stratul superficial, invechit, suprafata a fost lasata ca atare. Tavanul original poate fi admirat din zona barului de la etaj, care a preluat spatiul balconului bisericii creand o zona privata in care clientii pot servi un cocktail. De asemenea din zona barului se poate admira impresionantul candelabru proiectat de PSLAB.
Vitraliile cu teme bisericesti, originale au fost inlocuite cu ferestre moderne, colorate, realizate de Studio Job. Acestia s-au folosit de ideea vechii functiuni pentru a propune modelele reprezentate. Cele 500 de panouri vitrate raspandite prin tot restaurantul prezinta o serie de elemente religioase, precum Iisus, cruci, cranii si demoni, dar in acelsi timp simbolizeaza si noua viata pe care o are ca restaurant, exemplificand cu ajutorul cornetelor de inghetata, spatule, cotoare de mar si prajituri. Ferestrele generoase filtreaza lumna naturala fiind percepute si ca obiecte de arta ce decoreaza interiorul.
Noua functiune a cladirii transforma servitul unei mese intr-o experienta divina, combinand un interior clasic-modern cu frumusetea unei cladiri istorice.
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa