Vechi tehnici de constructie ajuta la imbunatatirea crizei imobiliare din Africa de Vest
Regiunile semi-aride din Africa se confrunta cu provocari deosebite in procesul de rezolvare a crizei locuintelor. De ani de zile localnicii si-au realizat casele cu acoperisuri din lemn de provenienta locala dar avand in vedere schimbarile climatice si defrisarile, aceste metode de constructie nu mai pot fi sustinute.
Din pacate foile de metal sunt prea scumpe pentru majoritatea familiilor din zonele rurale, astfel ca Asociatia Nubian Vault s-a gandit sa reintroduca in piata un produs folosit de sute de ani: caramizile din pamant.
In 2000, fermierul Srio Youlou din Burkina Faso si Thomas Granier au creat asociatia AVN - La Voute Nubienne care urmarea sa promoveze metodele traditionale de construire a tavanelor boltite realizate din caramizi de lut nears. Aceste tehnici folosesc resursele locale: pamant, apa si caldura soarelui pentru a realiza caramizile care mai apoi sunt folosite pentru a construi locuinte. Acestea pot sa reziste pe putin 50 de ani iar daca sunt bine-intretinute, structurile pot sa se mentina si mai mult. Pe langa costurile reduse pe care le implica o astfel de casa, materialul asigura un climat optim pentru zona africana, mentinand interiorul racoros in zilele caniculare.
Asociatia urmareste si imbunatatirea nivelului de trai al populatiei, oferind cursuri pentru scolirea ucenicilor si promovarea zidarilor din mai multe tari din Africa de Vest. Scopul lor este acela de a asigura o piata care sa se auto-sustina si, conform datelor, programul lor „A Roof, A Skill, A Market” („Un acoperis, o meserie, o piata”) a avut un impact in economie estimat la aproximativ 22milioane de dolari. Asociatia a ajutat la scolirea a peste 380 de zidari si cateva sute de ucenici.
Grupul a reusit sa ii ajute pe localnici sa construiasca peste 1.800 de case in Bukina Faso, Ghana, Mali si Senegal. O casa cu acoperis boltit costa aproximativ 1.000 dolari, iar familiile pot sa reduca din costuri daca isi pregatesc singuri caramizile din lut nears.
Aceste tehnici vechi au ajutat nu numai la asigurarea unui acoperis pentru multe familii dar au generat si o dezvoltare economica, de pe urma careia mediul inconjurator are numai de castigat. Conform datelor furnizate de AVN, din septembrie 2015, casele realizate in cadrul programului au economisit aproximativ 55.000 tone de CO2.