Ventilația în bucătăria profesională: cum alegi soluția perfectă?
Dar când vine vorba de soluția de ventilare, este foarte probabil că nu te pricepi - asta, deși ventilația bucătăriei este cea care permite funcționarea acesteia într-un mediu comod și sigur.
Astfel, dacă te găsești în situația de a alege soluțiile care vor aduce aer proaspăt în bucătăria ta, descoperă mai jos primele 5 lucruri pe care trebuie să le iei în considerare înainte a face alegerea hotei profesionale.
Această alegere este incredibil de importantă pentru că hota sau plafonul de extracție trebuie să se potrivească...
... atât cu suprafața și layout-ul bucătăriei, cât și cu tipul și numărul echipamentelor de gătit, și cu modul în care gătiți (tipologie gastronomică, număr de mese din local, etc.).
De ce? Pentru că hota sau plafonul de extracție bine alese:
Extrag fumul, căldura și grăsimile: dincolo de cerințele de siguranță impuse de normele legale, trebuie să te asiguri că echipa nu lucrează într-o atmosferă care îngreunează respirația și limitează vizibilitatea. De asemenea, dacă fumul nu este eliminat, el va ajunge inevitabil în partea de dining a localului tău, deranjând oaspeții și lăsând o impresie nu tocmai favorabilă.
Extragerea căldurii este importantă pentru că menține o temperatură confortabilă în bucătărie și astfel echipa ta poate lucra fără disconfort suplimentar.
Eliminarea grăsimilor este importantă atât pentru igienă, cât și pentru prevenirea incendiilor. Grăsimea care nu este eliminată se va depune pe suprafețe și va crește timpul necesar curățeniei la final de program.
Controlează mirosurile: nu vrei ca toate aromele din bucătărie să ajungă în sala de mese. Oamenii nu mănâncă la restaurant pentru a mirosi ca și cum ar fi gătit acasă. Hotele profesionale controlează răspândirea mirosurilor și le rețin în zona de pregătire a mâncării (chiar și în bucătării tip open space unde oaspeții pot vedea cum li se pregăște preparatul preferat).
Deci, cum alegi hota sau plafonul de extracție? Parcurge cei 5 pași de mai jos și definește corect lista de cerințe a bucătăriei tale profesionale. Odată gata, te așteptăm pe pagina dedicată ventilației în bucătării pentru a începe procesul de selecție.
Dacă vorbim despre hote, acestea se aleg în funcție de specificul pregătirii mâncării:
• bucătăriile care au preparate a căror pregătire produce mult fum și grăsime
• bucătăriile care se bazează mai mult pe copt și lăsat la aburi
• bucătării care dețin echipamente care elimină atât căldură, cât și aburi
2. Fluxul de aer
De cât aer ai nevoie pentru ca aerul să fie proaspăt? Cantitatea de aer viciat eliminată din spațiul bucătăriei se exprimă în m3/h. Stabilirea acestei cantități depinde de căldura, fumul, aburul și grăsimile generate de procesele de gătit și igienizare.
De exemplu:
• mâncărurile grase (carne, lactate, uleiuri vegetale, untură) produc mai multă grăsime.
• gătitul la flacără deschisă produce mai mult fum și căldură decât gătitul la plită.
Dacă nu ești sigur care este cantitatea de aer care trebuie eliminată din bucătărie, poți consulta un specialist în ventilație care te va ajuta să stabilești exact care sunt cerințele tale pe baza documentelor tehnice și a planului/specificului bucătăriei.
3. Design-ul hotei/plafonului de extracție
Există trei tipuri de hote destinate bucătăriilor profesionale, iar alegerea corectă a modelului va depinde de organizarea bucătăriei și echipamentele folosite.
• Hote montate pe perete/tavan ce acoperă un întreg conglomerat de electrocasnice și echipamente de gătit.
• Hote insulare: atârnate de tavan deasupra zonei de gătit, pot fi grupate mai multe pentru a extinde potențialul de extracție.
• Plafoane de extracție: cea mai complexă soluție, destinată bucătăriilor de dimensiuni mai mari, 100% personalizabile.
4. Dimensiuni și înălțime montaj
Cunoști deja tipul de hotă, nivelul fluxului de aer și stilul de care ai nevoie pentru bucătăria ta? Trebuie să iei în considerare și dimensiunile acesteia - sunt suficiente pentru a acoperi zona destinată pregătirii mâncării dar și pentru a se integra în spațiu cu impact minim asupra fluxului de lucru?
În majoritatea cazurilor, hota trebuie să acopere o suprafață mai mare decât cea a aragazelor pentru a elimina pericolul depunerii de grăsimi și a scăpării fumului în zonele adiacente.
De asemenea, hota trebuie să fie montată la o înălțime corectă față de electrocasnice, cuptoare, mașini de spălat vase.
5. Design hotă/plafon extracție
Poate cea mai importantă caracteristică: design-ul hotei este la fel de important ca funcționalitățile acesteia.
Dimensiunea hotei, lungimea rețelei de tubulatură, punctele de extracție și introducere aer din afară - toate au un impact asupra eficienței hotei profesionale. Dacă traseul de evacuare este mai lung, înseamnă că vei avea nevoie de o rată de evacuare mai mare.
Izolația este, de asemenea, un factor de care trebuie să ții cont mai ales dacă discutăm și despre sistemele de stingere a incendiilor.
Pentru mentenanță facilă, vei avea nevoie de un sistem care permite acces facil atât la unitate, cât și la rețeaua de tubulatură și porturi de extracție.
Aerul de compensare este probabil cel mai relevant factor în proiectarea ventilației. Ce înseamnă asta?
Hota de bucătărie elimină un volum imens din aer din interior la fiecare minut pentru a scăpa de căldură, miros, grăsimi și fum.
Ventilația trebuie să înlocuiască acest volum de aer cu aer proaspăt din exterior.
Aici intervine sistemul de aer de compensare. Absența lui sau o proiectare proastă a acestui sistem înseamnă că echipa ta va lucra într-un mediu afectat de curenți de aer provocați de diferențele de temperatură și mirosuri care migrează în locuri nepotrivite.
De aceea, este foarte important ca proiectarea sistemului de ventilare pentru un restaurant să fie creată de un profesionist cu expertiză specifică.
De la definirea cerințelor la proiectarea sistemului, instalare și mentenanță ai nevoie de soluții care lucrează pentru tine și care îți susțin misiunea: mâncare bună pentru toți cei care îți trec pragul și un mediu în care echipa ta poate lucra organizat, eficient și în siguranță.