Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Ventilația în bucătăria profesională: cum alegi soluția perfectă?

Bucătărie nouă de la zero? Renovarea unei bucătării existente? Ca expert în HoReCa știi deja ce îți trebuie pe partea de electrocasnice: aragaz, mașină de spălat vase, toate detaliile care îți ajută echipa să lucreze eficient.
Ventilația în bucătăria profesională: cum alegi soluția perfectă?

Dar când vine vorba de soluția de ventilare, este foarte probabil că nu te pricepi - asta, deși ventilația bucătăriei este cea care permite funcționarea acesteia într-un mediu comod și sigur.

 

Astfel, dacă te găsești în situația de a alege soluțiile care vor aduce aer proaspăt în bucătăria ta, descoperă mai jos primele 5 lucruri pe care trebuie să le iei în considerare înainte a face alegerea hotei profesionale.

 

Această alegere este incredibil de importantă pentru că hota sau plafonul de extracție trebuie să se potrivească...

... atât cu suprafața și layout-ul bucătăriei, cât și cu tipul și numărul echipamentelor de gătit, și cu modul în care gătiți (tipologie gastronomică, număr de mese din local, etc.).

 

De ce? Pentru că hota sau plafonul de extracție bine alese:

 

Extrag fumul, căldura și grăsimile: dincolo de cerințele de siguranță impuse de normele legale, trebuie să te asiguri că echipa nu lucrează într-o atmosferă care îngreunează respirația și limitează vizibilitatea. De asemenea, dacă fumul nu este eliminat, el va ajunge inevitabil în partea de dining a localului tău, deranjând oaspeții și lăsând o impresie nu tocmai favorabilă.

Extragerea căldurii este importantă pentru că menține o temperatură confortabilă în bucătărie și astfel echipa ta poate lucra fără disconfort suplimentar.

Ventilația în bucătăria profesională: cum alegi soluția perfectă?

Eliminarea grăsimilor este importantă atât pentru igienă, cât și pentru prevenirea incendiilor. Grăsimea care nu este eliminată se va depune pe suprafețe și va crește timpul necesar curățeniei la final de program.

Ventilația în bucătăria profesională: cum alegi soluția perfectă?

Controlează mirosurile: nu vrei ca toate aromele din bucătărie să ajungă în sala de mese. Oamenii nu mănâncă la restaurant pentru a mirosi ca și cum ar fi gătit acasă. Hotele profesionale controlează răspândirea mirosurilor și le rețin în zona de pregătire a mâncării (chiar și în bucătării tip open space unde oaspeții pot vedea cum li se pregăște preparatul preferat).

 

Deci, cum alegi hota sau plafonul de extracție? Parcurge cei 5 pași de mai jos și definește corect lista de cerințe a bucătăriei tale profesionale. Odată gata, te așteptăm pe pagina dedicată ventilației în bucătării pentru a începe procesul de selecție.

Ventilația în bucătăria profesională: cum alegi soluția perfectă?

Dacă vorbim despre hote, acestea se aleg în funcție de specificul pregătirii mâncării:

• bucătăriile care au preparate a căror pregătire produce mult fum și grăsime

• bucătăriile care se bazează mai mult pe copt și lăsat la aburi

• bucătării care dețin echipamente care elimină atât căldură, cât și aburi

 

2. Fluxul de aer

De cât aer ai nevoie pentru ca aerul să fie proaspăt? Cantitatea de aer viciat eliminată din spațiul bucătăriei se exprimă în m3/h. Stabilirea acestei cantități depinde de căldura, fumul, aburul și grăsimile generate de procesele de gătit și igienizare.

 

De exemplu:

• mâncărurile grase (carne, lactate, uleiuri vegetale, untură) produc mai multă grăsime.

• gătitul la flacără deschisă produce mai mult fum și căldură decât gătitul la plită.

 

Dacă nu ești sigur care este cantitatea de aer care trebuie eliminată din bucătărie, poți consulta un specialist în ventilație care te va ajuta să stabilești exact care sunt cerințele tale pe baza documentelor tehnice și a planului/specificului bucătăriei.

 

3. Design-ul hotei/plafonului de extracție

Există trei tipuri de hote destinate bucătăriilor profesionale, iar alegerea corectă a modelului va depinde de organizarea bucătăriei și echipamentele folosite.

Hote montate pe perete/tavan ce acoperă un întreg conglomerat de electrocasnice și echipamente de gătit.

Hote insulare: atârnate de tavan deasupra zonei de gătit, pot fi grupate mai multe pentru a extinde potențialul de extracție.

Plafoane de extracție: cea mai complexă soluție, destinată bucătăriilor de dimensiuni mai mari, 100% personalizabile.

 

4. Dimensiuni și înălțime montaj

Cunoști deja tipul de hotă, nivelul fluxului de aer și stilul de care ai nevoie pentru bucătăria ta? Trebuie să iei în considerare și dimensiunile acesteia - sunt suficiente pentru a acoperi zona destinată pregătirii mâncării dar și pentru a se integra în spațiu cu impact minim asupra fluxului de lucru?

 

În majoritatea cazurilor, hota trebuie să acopere o suprafață mai mare decât cea a aragazelor pentru a elimina pericolul depunerii de grăsimi și a scăpării fumului în zonele adiacente.

 

De asemenea, hota trebuie să fie montată la o înălțime corectă față de electrocasnice, cuptoare, mașini de spălat vase.

 

5. Design hotă/plafon extracție

Poate cea mai importantă caracteristică: design-ul hotei este la fel de important ca funcționalitățile acesteia.

Ventilația în bucătăria profesională: cum alegi soluția perfectă?

Dimensiunea hotei, lungimea rețelei de tubulatură, punctele de extracție și introducere aer din afară - toate au un impact asupra eficienței hotei profesionale. Dacă traseul de evacuare este mai lung, înseamnă că vei avea nevoie de o rată de evacuare mai mare.

 

Izolația este, de asemenea, un factor de care trebuie să ții cont mai ales dacă discutăm și despre sistemele de stingere a incendiilor.

Ventilația în bucătăria profesională: cum alegi soluția perfectă?

Pentru mentenanță facilă, vei avea nevoie de un sistem care permite acces facil atât la unitate, cât și la rețeaua de tubulatură și porturi de extracție.

 

Aerul de compensare este probabil cel mai relevant factor în proiectarea ventilației. Ce înseamnă asta?

 

Hota de bucătărie elimină un volum imens din aer din interior la fiecare minut pentru a scăpa de căldură, miros, grăsimi și fum.

 

Ventilația trebuie să înlocuiască acest volum de aer cu aer proaspăt din exterior.


Aici intervine sistemul de aer de compensare. Absența lui sau o proiectare proastă a acestui sistem înseamnă că echipa ta va lucra într-un mediu afectat de curenți de aer provocați de diferențele de temperatură și mirosuri care migrează în locuri nepotrivite.

 

De aceea, este foarte important ca proiectarea sistemului de ventilare pentru un restaurant să fie creată de un profesionist cu expertiză specifică.

 

De la definirea cerințelor la proiectarea sistemului, instalare și mentenanță ai nevoie de soluții care lucrează pentru tine și care îți susțin misiunea: mâncare bună pentru toți cei care îți trec pragul și un mediu în care echipa ta poate lucra organizat, eficient și în siguranță.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
ATREA
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.