Vila Jonc, trei case intr-un singur volum
Acest proiect rezidential din Geneva este compus din trei locuinte cuplate a caror arhitectura se remarca printr-o serie de elemente si dotari menite sa le asigure eficienta energetica. Arhitectul elvetian Christian von During a proiectat Vila Jonc astfel incat noii proprietari sa aiba posibilitatea de a alege intre mai multe tipologii de spatii si variante de compartimentare, beneficiind de case cu un cost redus de intretinere si spatii comune menite sa incurajeze comunicarea intre locatari.
Fiecare locuinta are acces separat, garaj propriu si gradini individuale, in vreme ce terasele amplasate pe cealalta parte a cladirii creaza un spatiu comun ce lasa impresia ca in fapt este vorba despre o singura locuinta. Aceasta abordare public-privat, impreuna cu varietatea spatiilor interioare si a materialelor folosite, ofera posibilitatea adaptarii volumelor astfel incat sa se potriveasca mai multor scenarii urbane diferite.
Anvelopanta cladirii este compusa din sipci de lemn natur care odata cu trecerea timpului vor prinde o patina frumoasa astfel ca volumul isi va pierde din masivitate si se va integra cu usurinta in peisajul vegetal inconjurator. Spatiile publice de la parter beneficiaza de vitraje generoase, pe toata inaltimea nivelului usile glisante extinzand spre terase spatiile interioare. Etajul gazduieste zonele de noapte iar vitrajele de aici sunt mai mici, asemeni unor decupaje in anvelopanta a caror prezenta este marcata prin folosirea altui material.
Arhitectul a insistat sa foloseasca o serie de materiale naturale precum pamant compactat, zidarie din teracota si lemn. Parterul este alcatuit din pereti din zidarie amintind de metodele traditionale de constructie folosite in zonele rurale si sustine structura din lemn care inchide etajul. Fiecare casa are si pereti din pamant compactat.
Pentru suplimentarea luminii naturale si asigurarea ventilatiei naturale in interioare, arhitectul a dispus crearea unui luminator central, prevazut cu o trapa mobila actionata manual.
Tinand cont de arhitectura traditionala elvetiana, arhitectul a preferat sa profite de avantajele aduse de un design inteligent si de elemente ale arhitecturii durabile, decat sa se bazeze pe echipamnte si tehnologii scumpe si greu de intretinut.