VREI O CASĂ - cum comunici cu STATUL?
Nu toată lumea vrea la bloc, unii preferă casă pe pământ. Dacă asta doreşti, iar cifra din cont îţi permite, e momentul să iei legătura cu stăpânirea - din perioada medievală şi până acum s-au schimbat puţine: atunci cereai voie boierului să îţi faci colibă pe moşia lui, astăzi trebuie să te lase statul.
În principiu, discuţia decurge ca atunci. Atunci băteai la poarta conacului şi vorbeai cu argatul prin gard, astăzi depui cerere de obţinere a Certificatului de Urbanism laolaltă cu documentaţia aferentă. Atunci argatul îţi spunea printre uluci în ce condiţii te lasă boierul, azi primăria îţi emite Certificat de Urbanism cu cerinţele pe care trebuie să le respecţi ca să obţii Autorizaţia de construire.
Ce înseamnă un Certificat de Urbanism
E primul răspuns pe care ţi-l dă administraţia locală (vezi Legea 50/1991 actualizată 2017). Tu mergi la ei cu un dosar care conţine: o cerere, un memoriu (povestea cu cine eşti şi ce vrei să faci), dovada că eşti proprietarul, ce ştie statul despre proprietatea respectivă (extras de Carte Funciară) şi două schiţe făcute pe suport cadastral - una e “planul de încadrare în zonă” (adică unde e proprietatea ta în oraş / sat), iar cealaltă “planul de situaţie” (cum ai de gând să ocupi terenul). Există dezbateri dacă ultimele două piese sunt necesare - legea 50 nu prevede (art. 6 al Legii 50) obligativitatea prezentării lor, deşi în practica uzuală birourile de urbanism din primării le cer.
Apropo, documentaţia pentru obţinerea C.U. e recomandabil să fie redactată de un arhitect: memoriul trebuie să conţină informaţii privind regimul juridic, economic şi tehnic, iar detaliile de care trebuie ţinut cont nu se opresc aici...
Să nu uit, vei plăti stăpânirii taxă pentru emiterea C.U..
Ce să te aştepţi să găseşti în el
Condiţiile pe care le vrea îndeplinite comunitatea prin reprezentanţii săi: avizele şi acordurile necesare (de la gestionarii reţelelor edilitare, Agenţia locală de Mediu, ş.a.m.d.) şi documentaţia pentru obţinerea Autorizaţiei de construire alcătuită după cadrul conţinut în vigoare. E logic, pe lângă cum va fi construcţia ta, trebuie să ştii şi tu (dar şi statul) dacă ai canalizare, electricitate, sau vreo conductă de ceva care îţi tranzitează terenul.
Avizele şi acordurile se obţin după trecerea numărului de zile reglementat de la depunerea solicitărilor împreună cu dosarele aferente - adică ce ai dat pentru obţinerea C.U. cu mici modificări pentru a răspunde corect fiecărei instituţii.
Ce conţine dosarul pentru Autorizaţia de construire
OK-ul de la toate organismele avizatoare plus dosarul cu documentaţia tehnică (care ar trebui, teoretic măcar, să fie extras din PTh, proiectul tehnic). Adică partea de arhitectură (făcută de arhitect), de structură (făcută de inginer structurist), partea de instalaţii (făcută de inginer de instalaţii - nu se cere întotdeauna), taxa de autorizare (0,5% din valoarea de investiţie) şi, eventual, dovada de la Ordinul Arhitecţilor pentru înregistrarea proiectului (care ar trebui să certifice că proiectul nu e făcut de o pisică; la oraşe se cere sigur, în rural mai rar). Asta e lista restrânsă (cu date generice), dacă problema e mai complicată ţi se pot solicita dovezi de la alte instituţii (I.S.C., Min. Culturii de ex.), precum şi taxe suplimentare.
Uneori se poate să ţi se ceară prin C.U. să demonstrezi necesitatea depăşirii indicilor urbanistici (procentul de ocupare şi/ sau coeficientul de utilizare al terenului - ambii se menţionează în documentaţia de arhitectură depusă) sau motivul bine întemeiat pentru ignorarea anumitor cerinţe din P.U.G.. Asta se va face prin P.U.Z. sau P.U.D - fază suplimentară premergătoare obţinerii A.C..
Cam asta ar fi, în mare. Sper că nu am omis nimic.
Motivul pentru magnitudinea hărţuielii birocratice e evident: populaţia demonstrează frecvent că nu-şi poate purta singură de grijă, statul încearcă să facă babysitting. Vă este familiară imaginea de mai jos?
Casele construite în albia râului Olăneşti, jud. Vâlcea, au fost luate de ape în 2014.
Imagine preluată de pe http://image.stirileprotv.ro/media/images/680xX/Jul2014/61550647.jpg.
Da, procesul este lung şi anevoios. Aşa e că e mai bine să rămâi locatar la bloc?
Notă: am vorbit deasupra despre calea legală de obţine ce vrei (dacă este legal posibil). Există şi metoda scurtcircuitării procedurilor, dar ea implică dansul riscant cu corupţia din administraţie. Nu se recomandă.