OAR București reclamă primăriile că nu respectă termenul de eliberare al autorizațiilor de construire
Serban Sturdza, Presedintele Ordinului Arhitectilor Bucuresti, a semnalat acum doua zile ca primariile din capitala elibereaza cu foarte mari intarzieri autorizatiile de construire, motiv pentru care incalca legea. Astfel, OAR Bucuresti a lansat o dezbatere de interes public pe tema respectarii termenului de eliberare a autorizatiei de construire, adica 30 de zile (conform Legii 50 / 1991).
Arhitectul subliniaza intr-o postare pe contul sau de Facebook si ca intarzierile produc daune asupra patrimoniului, generand “degradarea accentuata” si ducand in consecinta catre “costuri suplimentare inutile si periclitarea sigurantei publice.” Reclamatia provine si in urma faptului ca arhitectii si clientii nu intarzie cu depunerea documentatiei, dar ambele parti suporta consecintele nerespectarii termenului. Arh. Serban Sturdza mai spune si ca “Amanarea nejustificata a avizelor genereaza coruptie. Se incearca sa se scurteze perioada de asteptare recurgand la mita. Urmarea - prejudicii de incredere institutionala in comunitatea arhitectilor si urbanistilor, in administratia publica, in institutiile statului si, nu in ultimul rand, in Romania ca destinatie a investitorilor straini.”
Redam integral textul postarii presedintelui OAR Bucuresti:
"Profesia de arhitect risca sa devina un simplu breloc al administratiei locale din cauza atitudinii autoritatilor de care depind autorizatiile de construire. Intarzierea sistematica in eliberarea avizelor este o incercare de aruncare in derizoriu a profesiei noastre si de subsumare a ei primariilor.
O.A.R. Bucuresti lanseaza o dezbatere de interes public pe tema respectarii termenului de eliberare a autorizatiei de construire: 30 zile conform legii 50/1991. Scopul acestei dezbateri este de a determina administratia sa accepte intocmai aplicarea legii. In prezent, acest lucru nu se intampla.
Se constata intarzieri care de obicei depasesc 12 luni. Adica de peste 10 ori termenul prevazut. Rezultatul? Blocarea dezvoltarii Bucurestiului Și nu numai. Prejudiciile economice aduse investitorilor, constructorilor, arhitectilor si administratiei, prin insumare, ajung semnificative la nivel national.
Intarzierile in eliberarea avizelor se reflecta direct in calitatea confortului urban, genereaza pierderi financiare si politici instabile pe termen scurt si mediu.
Prejudiciile asupra patrimoniului construit existent genereaza degradarea accentuata, iar masurile care se impun pentru remediere devin mai mari, cu costuri suplimentare inutile si periclitarea sigurantei publice. Mai ales in cazul Bucurestiului.
Cu toate ca nici clientul si nici arhitectul nu intarzie depunerea documentatiei, si unul si celalalt trag ponoasele din cauza nerespectarii termenului pentru obtinerea autorizatiei de construire. Cu repercusiuni frecvente in relatiile bilaterale.
Amanarea nejustificata a avizelor genereaza coruptie. Se incearca sa se scurteze perioada de asteptare recurgand la mita. Urmarea - prejudicii de incredere institutionala in comunitatea arhitectilor si urbanistilor, in administratia publica, in institutiile statului si, nu in ultimul rind, in Romania ca destinatie a investitorilor straini. Prejudiciile provocate de incompetenta factorilor de decizie si de coruptia din rindurile lor, subdimensionarea unor departamente din aparatul administrativ, duc la perpetuarea blocajelor.
Iata numai cateva argumente pentru care consideram ca subiectul necesita dezbatere publica in scopul gasirii urgente a unor solutii pentru respectarea termenului legal de 30 de zile.
Va invitam sa participati la dezbaterea publica „Cine plateste intirzierile?”, pentru a determina administratia sa-si indeplineasca obligatiile. In acest scop, va anuntam ca O.A.R. Bucuresti va deschide un grup de discutii pe Facebook in cel mai scurt timp.
Cui se imputa si cine plateste intirzierile? Cum se standardizeaza procesul de autorizare in administratia locala? Pot fi simplificati pasii de avizare? Care sunt reprecursiunile eventualelor simplificari la avizare asupra calitatii proiectelor depuse? Se poate elabora de catre autoritatile locale impreuna cu O.A.R. un mecanism acceptat de ambele parti pentru evitarea proiectelor neprofesioniste depuse spre avizare?
Concluziile vor fi comunicate autoritatilor decindente. In caz de necesitate, vom apela la autoritatile legislative pentru legalizarea platii despagubirilor generate de intarzieri."