Zid de caramida transformat intr-o cutie pentru litere tipografice de dimensiuni extreme
Amintind de istoria regiunii, o vitrina cu siluetele unor obiecte este integrata in fatada unei cladiri din caramida din Amsterdam, Olanda. Opera sculpturala este situata intre case „de un leu”, case deteriorate, care dateaza din 1870 si fac parte din unul dintre primele proiecte de locuinte sociale din Olanda. Locuintele sunt rezultatul actiunilor unui grup de cetateni din clasa muncitoare care percepeau „un leu” pe saptamana de la membri care au fondat in 1868 Societatea de Constructori de Locuinte Sociale (BVEW).
Marjet Wessels Boer a proiectat structura care era adresata amplasamentului ca o interventie urbana educationala, prin utilizarea conceptului de cutie tipografica. Wessels Boer a adunat povesti personale si istorice despre casele „de un leu” si le-a transpus in siluete din aluminiu.
Prezentand istoria caselor „de un leu”, peretele de caramida impartaseste povesti prin figurinele din aluminiu.
Lucrarea este integrata in cladire
„A inceput cu un leu” prezinta obiecte taiate cu jet de apa, gravate cu numerele de case propuse de locuitorii din prezent, in spatii compartimentate.
Rezultatul este o colectie pestrita de figurine, de la batator de covoare pana la elefanti.
Caracterele sunt incadrate in compartimente din caramida, asemanatoare sertarelor din lemn pentru litere,utilizate de tipografii cu mult timp in urma.
Adaptarea ii ofera trecatorului un sentiment de intimitate, stimuland curiozitatea pentru a recunoaste mica straduta infundata.
Impreuna, siluetele contureaza trecutul imbelsugat al capitalei, iar lucrarea este sustinuta de catre Fondul pentru Arte din Amsterdam.
Marjet Wessels Boer a adunat povesti personale si istorice si le-a transpus intr-o serie de siluete de obiecte
Peretele - cutie tipografica, iluminat pe timp de noapte
Imagine a fatadei simple de caramida, inainte de modificare