Ziua Internationala a Cartii s-a lasat cu fani infocati ai literaturii gratuite. Centrul Vechi, Bucuresti
In urma cu cateva ore, zona din fata BNR de pe Strada Lipscani a fost impanzita de oameni si de carti. In cadrul unui eveniment inspirat dintr-o actiune civica a celor de la Luzinteruptus, au fost expuse pe strada, direct pe pavaj, peste 3000 de volume (cifra neoficiala este 4500) oferite de editura Litera si care au fost luminate de mici lanterne pentru a marca ziua Internationala a Cartii.
A fost, la propriu, un eveniment cu un fabulos succes la public, ceea ce pana la urma ar trebui sa sune incurajator: oamenii s-au strans inca din jurul orei 5 dupa amiaza, desi cartile urmau sa fie „aprinse” abia la ora 8 seara, si au stat ore in sir in asteptarea deschiderii evenimentului. Desigur, asa cum era de asteptat, s-au napustit asupra cartilor imediat ce s-au ridicat barierele... si nu s-au multumit doar cu una, cu doua, ci au luat fiecare cat avea nevoie. Unii bucuresteni se pare ca nu citisera de mult timp ceva, pentru ca au adunat cate carti au putut – sa le ajunga pentru tot anul.
E clar ca organizarea evenimentului Ziua Internationala a Cartii, pe care l-am anuntat aici, mai are pana sa devina perfecta. Dar daca succesul se scoteste in functie de numar per cap de cetatean prezent la eveniment, indiferent de motivatia capului, atunci, da, acest eveniment a fost un succes!
Intentia initiala era sa existe un culoar intre carti (a fost, dar nu a avut nimeni curaj sa lase multimea deja adunata sa intre in perimetrul delimitat), prin care onorabilii cetateni sa se plimbe si sa studieze titlurile, sa isi faca timp sa le rasfoiasca... iar „daca vor, pot lua si una acasa”, suna comunicatul de presa al organizatorilor. Dar la final, oamenii nu si-au ales, ci au luat ceea ce le-a picat in mana, de teama ca nu vor mai apuca nici macar o carte.
Acum, daca este s-o luam si arhitectural si urbanistic, e drept ca nici instalatiile de carte-lumina nu seamana cu ceea ce a propus Luzinteruptus. Dar ce mai conteaza, atata timp cat mii de oameni au fost prezenti pe Lipscani? Rareori un primar a avut ocazia sa vorbeasca in fata atator oameni incantati si nerabdatori sa primeasca o pomana atat de frumoasa.
Asa o efervescenta pentru carte nu poate fi insa explicata prea usor. Nu as vrea sa ajung acolo incat sa spun ca gratuitatea a adus numai pomanagii la eveniment, e clar ca as neglija o buna parte a adevarului. Cartea ramane carte si, desi s-au inghesuit multi necititi la eveniment, poate ca aceasta este foamea lor de cultura. Nu ar da bani sa citeasca, dar ar face-o daca ar primi invatatura pe gratis?
Oricum, nu e acelasi lucru cu deschiderea vreunui magazin de haine second hand si nici vorba de vreo sacosa cu ulei si faina...
Intre timp, in Club A, se decerna Trofeul Club A, iar la terasa, afara, se dadea tot gratuit, clientilor, o singura carte: suplimentul aniversar al revistei de cultura Contemporanul.
Text si fotografii Alina Miron