scris de
Arhsterix la data 25 Apr 2013, 13:46 soluţie
Buna ziua,
Lucrurile sunt foarte simple in realitate:
- Folia bariera impotriva vaporilor - se utilizeaza intotdeauna pe partea calda a termoizolatiei (spre interioarul cladirii, incaperii) si are rolul de a nu permite transferul vaporilor prin materialul termoizolant sau printr-un element constructiv din orice ar fi facut acesta). Da, vaporii stagneaza in incinta pana la o ventilare a incaperii si condenseaza numai daca sunt indeplinite conditiile pentru a condensa. Conditiile de condens depind de foarte multi parametri (cantitatea de vapori din aer, temperatura aerului, volumul incaperii, temperatura elementelor constructive, pereti, ferestre, etc.) Respiratia unei constructii inseamna ca vaporii pot penetra elementele constructive (in cazul nostru este vorba numai de pereti si pot condensa in acestia, in anumite conditii.)
- Folia anticondens se monteaza spre partea exterioara a acoperisului in mod normal deasupra asterelei si are rolul de a permite eliminarea condensului de pe fata inferioara a invelitorii ( fenomenul se intampla mai ales la invelitorile din tabla dar este valabil si pentru celelalte tipuri de invelitori). Un alt rol al foliei anticondens este eliminarea umiditatii existente in materialele de constructii (lemn, vata de sticla sau bazaltica, etc deoarece nu exista material cu umiditate 0%) si se intampla frecvent in timpul zilei, numai vara. De aici apare si condensul, pe timpul noptii, tot vara, cand temperatura scade iar apa din condens ar putea umezi termoizolatia si chiar s-ar putea infiltra catre interior.
O alta parte a condensului apare sub invelitoare, toamna si primavara cand, daca acoperisul nu este corect termoizolat, puntile termice fiind usor caldute, aerul care ventileaza pe sub invelitoare este rece si mai ales pe timpul noptii se poate produce condensul.
Simplu.... asa cum spuneam... fizica constructiilor.