Sisteme de degivrare pentru zone exterioare
Oricât ne-ar plăcea iarna, aceasta vine ți cu o serie de neplăceri cauzate de depunerile de zăpadă și gheață, dar și de temperaturile negative extreme. Aceste probleme create sunt dintre cele mai diverse, de la pagube materiale asupra investițiilor la neplăceri sau chiar accidentări severe.
De fiecare dată suntem nevoiți să acționăm prin diferite metode clasice pentru a înlătura zăpada, sau pentru a proteja împotriva înghețului diverse suprafețe și echipamente de care depinde activitatea sau buna noastră stare. Pe lângă metodele clasice ca lopețile, substanțe, nisipul sau utilaje, avem la dispoziție sistemele moderne de degivrare.
CATEGORII
AVANTAJE
Funcționează automat
Nu trebuie să urmăriți previziunile meteorologice. Funcționarea sistemului este gestionată de un termostat cu senzori pentru umiditate și temperatură. În funcție de acești doi parametri, termostatul pornește sau oprește sistemul. Astfel, el nu pornește sistemul în cazul în care plouă dar nu este suficient de frig sau dacă este frig dar nu există suficientă umiditate.
Eficient și sigur
Încă de la primii fulgi, termostatul acționează sistemul iar acesta începe sa genereze căldură. Se previne astfel formarea unui strat de gheață sau zăpadă. Cablurile încălzitoare folosite sunt proiectate și fabricate să reziste în condiții extreme de umiditate, frig sau soare puternic (protejate UV) ceea ce le fac sa fie foarte sigure în exploatare.
Elimină riscurile
Atât riscurile de accidentare sau de vătămare corporală cât și deteriorarea bunurilor cauzate de gheață sau zăpadă sunt eliminate în proporție de 100%.
Garanție mare. Fără costuri de întreținere.
Cablurile încălzitoare folosite sunt de cea mai bună calitate, dezvoltate în Norvegia unde știm ca iernile sunt mult mai grele ca la noi. Garanția oferită de producător este de 15 ani, dar durata de viață este comparată cu durata de viață a structurii în care cablurile sunt instalate.
Nu sunt necesare costuri de întreținere sau mentenanță.
Flexibile și ușor de instalat
Sistemele de degivrare sunt compuse din elemente ușoare și flexibile. Acestea permit instalarea pe orice tip de suprafață luand foarte ușor diferite forme. Dacă respectați instrucțiunile de montaj, dumneavoastră vă puteți instala propriul sistem de degivrare.
O investiție de succes
Ținând cont de pagubele și costurile pe care le pot produce factorii climatici din perioada rece, instalarea unui sistem de degivrare reprezintă o investiție inteligentă care își amortizează costul într-un timp relativ scurt.
Confort. Economisești timp și energie
Nu vei mai fi nevoit să ieși cu lopata de fiecare data cand ninge. Sistemul va lucra în locul tău.
PRODUSE
CABLU ÎNCĂLZITOR TF SVK
Cablul încălzitor Thermo Floor TF SVK este un cablu încălzitor bifilar cu o putere de 30W pe metrul liniar cu un singur capăt de alimentare. Este prevăzut cu impământare, ecranaj din aluminiu și straturi izolante din materiale rezistente mecanic și termic. Elementul încălzitor este special proiectat pentru a oferi acestui cablu performanțe ridicate.
Nu conține materiale toxice și nu produce câmp magnetic, ne punând în pericol sănătatea utilizatorului. Este produs prin tehnologii moderne, repectând toate standardele Europene și Norvegiene de calitate și performanță.
Poate fi utilizat atât pentru construcții noi cât și pentru renovări, în structuri subțiri sau încastrat în masă radiantă mare.
CABLU ÎNCĂLZITOR AUTOREGLABIL TF SBG-T
Cablul încălzitor autoreglabil TF-SBG-T este construit dintr-un material cu rezistentă variabilă dependentă de temperatură. Elemenul încălzitor este încadrat între doi conductori (din cupru) paraleli care sunt folosiți drept purtători de sarcină. Când cablul este conectat la tensiunea de 230V, elementul rezistiv dependent de temperatură se încălzește, iar valoarea internă a rezistenței crește. Acest efect se numește auto-limitare (autoreglare), iar cablul încălzitor va absorbi mai puțină energie electrică pe masură ce temperatura din interiorul lui crește. Energia absorbită este condiționată și de temperatura ambientală în starea inițială (temperatura la care se află în momentul în care este conectat la sursa de energie).
TERMOSTAT CU SENZORI DE UMIDITATE ȘI TEMPERATURĂ Multireg IceControl PRO
Multireg IceControl Pro este un termostat care poate controla două zone prevăzute cu sistem de degivrare. Este conceput pentru a asigura topirea gheții și a zăpezii de pe rampe auto, alei pietonale, scări de acces, jgheaburi și burlane. Multireg IceControl Pro este compatibil cu mai multe tipuri de senzori pentru sol, acoperiș și aer. Poate fi utilizat atât pentru sistemele electrice cât și pentru cele cu agent termic.
Este un termostat cu senzori de umiditate și temperatură care primește informația de la senzori, putând calcula dacă plouă, ninge sau există pericolul formării gheții. Este prevăzut cu un afișaj luminat, iar setarile pot fi realizate cu ușurință utilizând butoanele multifuncționale aflate lângă afișaj.
Multireg IceControl Pro se montează în tabloul electric pe șină DIN.
TERMOSTAT CU SENZOR DE TEMPERATURĂ Multireg DIN±
Multireg DIN ± este un termostat pentru controlul sistemelor electrice de degivrare pentru suprafețe exterioare, degivrare pentru jgheaburi și burlane, protecție la îngheț pentru conducte, degivrarea fundațiilor depozitelor frigorifice.
Este un termostat ce beneficiaza de două funcții (regimuri de funcționare).
Precipitațiile sub formă de zăpadă pot apărea într-un anumit interval de temperatură ( de ex. de la 4°C la -8°C). Termostatul Multireg DIN ± permite reglarea plajei de temperatură în care sistemul de degivrare să fie acționat.
Degivrare pentru suprafețe exterioare
Scopul instalării sistemului de degivrare pentru suprafețe exterioare este acela de a asigura o temperatură pozitivă (+5°C) atunci când condițiile meteorologie pot favoriza formarea gheții/ zăpezii.
Cele mai des folosite sisteme sunt cele pentru degivrarea rampelor auto, a treptelor și a scărilor de acces, a trotuarelor și aleilor, dar aceste sisteme fiind flexibile pot fi instalate pentru orice suprafață care necesită protejarea împotriva gheții sau a zăpezii.
Pentru a fi eficient, sistemul de degivrare format din cabluri încălzitoare sau covoare încălzitoare pentru exterior, trebuie instalat într-o masă radiantă. |
|
|
În funcție de structura suprafeței ce urmează a fi degivrată, cablurile sau covorașele încălzitoare pot fi încastrate în următoarele straturi:
- În șapă sau beton ( direct pe armătură sau în stratul finit)
- În adezivul pentru plăci ceramice sau piatră pentru exterior
- În stratul de nisip care susține pavelele
- În asfalt (necesită cabluri speciale pentru asfalt)
Tipuri de aplicații
Degivrare rampă auto
Una dintre cele mai solicitate aplicații. Soluția cea mai bună și fără egal în ceea ce ține de păstrarea suprafeței rampei auto fără zăpadă sau gheață și în permanentă stare de utilizare.
Elimină definitiv riscurile de patinare sau alunecare, iar accesul pe rampă va fi asigurat 365 zile pe an.
Pentru realizarea sistemului se pot folosi atât cablurile încălzitoare cât și covorașele încălzitoare. Dacă doriți instalarea sistemului direct în stratul de asfalt, vor trebui folosite cablurile speciale.
Dispunerea sistemului poate fi făcută pe toată suprafața rampei sau doar parțial pe zonele pe care calcă roata (căile de rulare).
Sistemul trebuie să fie extins până într-o rigolă sau un captator de apă astfel încât să existe un drenaj pentru apa produsă în urma topirii zăpezii.
Se pretează la orice tip de suprafață finită. Grosimea stratului de deasupra cablurilor încălzitoare trebuie să fie cuprins în valorile min. 4cm îi max. 12cm.
Sistemul poate fi instalat direct pe armătura metalică sau în stratul adițional (strat finit).
Degivrare trotuar sau alee pietonală
Pentru facilitarea accesului dar îi pentru îndepărtarea problemelor pe care le poate cauza gheața sau zăpada.
Poate fi instalat sub multiple suprafețe, cum ar fi: pavaje; beton amprentat; dale; piatră naturală … etc.
Cablurile încălzitoare pot fi incastrate în beton, șapă, adeziv sau nisip.
Acoperirea suprafeței se face în funcție de necesitate. Se poate opta pentru acoperirea în întregime a trotuarului sau doar parțial cat să asigure deplasarea în condiții de siguranță.
Poate fi asistat de un termostat cu senzori de umiditate și temperatură sau dacă suprafața este relativ mică și nu se justifică o astfel de investiție, puteți opta pentru un termostat cu senzor fir de temperatură.
Degivrare trepte sau scări de acces
Treptele din granit, marmură, gresie sau alte materiale asemănătoare pot deveni un real pericol atunci când sunt acoperite cu un strat de gheață sau zapadă. Sistemul de degivrare va asigura păstrarea lor uscată și în condiții de siguranță.
Vă protejeză de de riscuri cât și investiția, nemaifiind nevoiți să împrăștiați substanțe sau materiale antiderapante care pot avaria stratul finit.
Sistemul de degivrare se poate monta direct în stratul de adeziv pentru gresie, marmură, granit sau piatră naturală.
Se pretează la multiple tipuri de suprafață finită și poate fi controlat cu mai multe tipuri de termostate.
Degivrare terasă circulabilă sau terasă tehnică
Terasele circulabile sau tehnice neacoperite au o mare capacitate de a menține un strat consistent de zăpadă. Pe lângă faptul că acea zonă va deveni ne accesibilă, există și riscul ca greutatea zapezii să afecteze structura imobilului sau a ansamblului din care face parte.
Instalarea sistemului de degivrare vă asigură menținerea suprafeței fără gheață sau zăpadă.
Puterea instalată se calculează în funcție de particularitățile terasei. Mai exact de modul ei de poziționare. Dacă terasa este suspendată sau dacă există curenți reci de aer care traversează prin partea inferioară, puterea necesară instalată trebuie să fie în jurul valorii de 300W/mp.
În cazul teraselor circulabile, sistemul se montează înglobat în structura pardoselii și a stratului finit, iar în cazul teraselor tehnice (necirculabile) sistemul se poate instala atât încastrat cât și aparent.
Principiul de funcționare și control este la fel ca în situațiile prezentate mai sus.
Degivrare șină pentru porțile rulante
Formarea gheții pe șina pe care rulează poarta de acces în curte, poate cauza blocarea acesteia sau alunecarea de pe calea de rulare.
Pentru realizarea unui astfel de sistem se folosesc cabluri încălzitoare autoreglabile, instalate în interiorul șinei. Puterea pe metrul liniar se stabilește în funcție de dimensiunile interioare și exterioare ale șinei. Puterea totală instalată pentru o poartă de dimensiuni normale este de aprox. 200W
Pentru că pe șina ar putea ajunge apă și din alte surse în afară de precipitații (de ex. de pe roata udă a mașinii) vă recomandăm utilizarea unui termostat cu senzor de temperatură care să pornească sistemul în funcție de o temperatură pe care o setăm (de obicei +5°C).
PENTRU ALT TIP DE SISTEM DE DEGIVRARE VĂ RUGĂM SĂ NE CONTACTAȚI PENTRU A VA OFERI SPRIJIN ÎN ALEGEREA SISTEMULUI POTRIVIT
Degivrare jgheaburi și burlane
Acumulările de gheață sau zăpadă din jgheaburi, dolii sau chiar de pe acoperișul propriu-zis, pot crea probleme și riscuri mari. Printre acestea sunt: pagube materiale ale structurii acoperișului; accidentări și pagube apărute în urma căderii țurțurilor; infiltrații de apă în interior; deteriorarea fațadelor cladirilor … etc.
Principalele fenomene de acumulare a gheții sau a zapezii pe structura acoperișurilor sunt:
- După expunerea la soare din timpul zilei, stratul de zăpadă de pe acoperiș se topește și produce apă. Această apă ajunge în sistemul de drenaj, iar pe perioada nopții începe sa înghețe treptat treptat. Se formează astfel un “dop” de gheață care nu permite drenarea apei care se formează în următoarea zi. Astfel apa refulează și produce țurțuri foarte mari care sunt periculoși atât pentru viața omului cât și pentru sarcina pe care o exercită asupra structurii acoperișurilor. |
|
|
- Același fenomen explicat mai sus se poate produce și fără acțiunea soarelui. Căldura de care are nevoie zăpada să se topească vine din interiorul acoperișului dacă acesta nu este bine izolat termic.
- Formele diverse pe care le pot descrie acoperișurile, pot duce la acumularea unor cantități mari de zăpadă în dolii. În funcție de înclinație sau unghiul de îmbinare, dar și în funcție de direcția vantului atunci când ninge (viscol) doliile pot acumula cantități importante de zapadă ceea ce ar reprezenta o sarcină în plus de susținut pentru structura acoperișului.
Prin instalarea unui sistem electric de degivrare pentru jgheaburi și burlane, toate problemele cauzate de zăpadă și gheață vor dispărea.
Sistemele pot fi instalate pentru orice tip sau structură de acoperiș.
Alegerea sistemului
Pentru realizarea unui astfel de sistem se folosesc următoarele tipuri de materiale și echipamente:
- Cabluri încălzitoare de putere constantă
- Cabluri încălzitoare autoreglabile
- Termostate cu senzori de temperatură sau senzor dual de umiditate și temperatură
- Accesorii de montaj
- Trasee de alimentare
- Tablou electric de forță și comandă |
|
|
Foarte important în alegerea sistemului este ca tipul de cablu încălzitor să fie protejat UV. Dacă mantaua exterioară nu are tratament UV, există riscul ca în câțiva ani de utilizare, razele soarelui să deterioreze cablul încălzitor și acesta să trebuiască a fi înlocuit.
Toate cablurile folosite de Walton Electric sunt cu protecție UV.
Puterea instalată
Calcularea puterii instalate se face pe baza unei analize ce implică mai mulți factori. Printre aceștia: condițiile meteo locale; altitudinea la care se află imobilul; tipul și dimensiunile jgheaburilor și burlanelor; volumul de precipitații.
Puterea instalată pentru jgheaburi și burlane de dimensiuni uzuale ( cu diametrul de până la 150mm ) trebuie să fie de până la 35 W / metrul de jgheab sau burlan. Această putere este recomandat să fie compusă din 2 cabluri încălzitoare instalate în paralel.
Aspecte constructive
În urma studiului de caz se stabilesc exact zonele pe care trebuiesc instalate cablurile încălzitoare. În cele mai multe dintre cazuri, instalarea doar în jgheaburi și burlane este suficientă pentru a elimina toate problemele, dar în funcție de forma și înclinarea acoperișului zăpada acumulată pe marginea exterioară a acestuia poate reprezenta de asemenea un pericol. În această situație se recomandă formarea unui covoraș incălzitor la baza inferioară a acoperișului.
IMPORTANT!
Sistemul de degivrare nu are rolul de a împiedica alunecarea stratului gros de zăpadă. Întotdeauna vă recomandăm să instalați și parazăpezi pe acoperiș.
Instalarea sistemului de degivrare se face pâna la evacuarea apei. Adică pe toată lungimea burlanului. Dacă nu faceți acest lucru ( și instalați în burlan doar 1 m) veți avea probleme mai mari decât erau înainte. Explicație constă în faptul că sistemul de degivrare va produce apă la temperaturi exterioare negative (de ex. La -7°C) ceea ce în mod natural nu s-ar produce (fără degivrare). Apa rezultată va îngheța treptat, treptat pe lungimea burlanului și se va crea un “dop” de gheață. Apa neavând cum să curgă, va refula pe exteriorul burlanului și va crea probleme mai mari.