Dezvoltarea infrastructurii urbane verzi pe sistemele clasice, parcuri publice, gradini, amenajari de zone de recreere cu verdeata a inceput sa devine o misiune imposibila din lipsa efectiva a zonelor neconstruite. Astfel solutiile care pe termen lung mai pot asigura habitate verzi viabile, cu toate avantajele spatiilor vegetale sunt cele care incorporeaza cladirile in ecosistemele urbane, prin amenajarea acoperisurilor vii si / sau fatade verzi.
Diferenta sta intre modul de abordare a realizarii unui invelis vegetal pe verticala. In mod simplist putem defini ca peretele viu este construit din module, panouri cu vegetație preplantate, fixate pe pereți iar fatada verde este un sistem în care specii de plante cățărătoare sunt ghidate să acopere un perete, un gard, sau orice suprafata verticala.
La realizarea unei constructii verzi pe verticala se poate opta pentru o varianta sau alta, fiecare metoda avand avantajele si dezavantajele uneia fata de cealalta, combinatia dintre ele poate fi cea optima.
In cadrul acestui articol nu vom trata diferit aceste doua tipuri, cele cateva proprietati si avantaje luate in discutie (printre multe altele), fiind general valabile.
Avantaje ecologice
Fatadele verzi, in mod asemanator cu celelalte elemente din infrastructura urbana verde aduc comunitatii, dar si dezvoltatorului numeroase beneficii, cu atat mai mult cat isi pun amprenta pozitiva asupra mediului unde alte elemente nu pot fi utilizate sau adaptate. Au o importanta deosebita in termoizolarea diferitelor constructii, in imbunatatirea calitatii aerului, retinerea microparticulelor, marirea biodiversitatii, nu in ultimul rand rolul social si economic.
Cau avantaj ecologic-economic putem aminti ca valoarea pe piata a imobilelor creste daca ele sunt placute la vedere, ies din cenusiul urban si sunt percepute ca „verzi”/prietenoase cu mediul, deseori beneficiind de reduceri de impozit etc
Influentele asupra microclimei
Conform unui studiu realizat in 2008 in Dresda 1 mp de perete viu instalata din iedera precultivata, in decursul unui an poate evapora 1 mc de apa. La Universitatea din Debretin in cadrul unui alt studiu s-a ajuns la la concluzii asemanatoare, analizand parametrii diferiti: in decursul celor trei luni de vara, fatadele verzi cultivate cu vegetatie anuala au evaporat 250 – 350 l apa/mp. In zilele toride de vara acest lucru poate insemna un efect de racire important, luand in calcul relatia ca evaporarea unui litru de apa extrage 627 W de energie din mediul inconjurator.
Fata de efectul asemanator al acoperisurilor verzi, in cazul fatadelor vii imbunatatirea temperaturii ambientale nu se manifesta numai in plan vertical ci si in directii perpendiculare cu peretele ceea ce induce si curenti de aer intre cladiri. Ca urmare se amplifica eficienta racirii si ajuta la aerisirea incaperilor situate in vecinatate.
Efectele asupra calitatii aerului
Frunzisul unei fatade vii filtreaza particulele din atmosfera, acesta depunandu-se si ulterior se spala cu apa de ploaie. Curentii de aer verticali existenti maresc capacitatea de filtrare.
Praful generat la nivelul solului, inevitabil in mediul urban, este legat inca la acest nivel, iar cantitatile ce plutesc in aer la inaltimi mai mari se reduc considerabil.
Eliminarea dioxidului de carbon este o alta functie importanta a fatadelor verzi. In cazul unei vegetatii de iedera cu grosimea retelei de ramuri si frunzis de 10-15 cm, la un mp de perete se considera suprafata vegetala desfasurata de 4-5 mp. Acesta prin fotosinteza neutralizeaza 2,4 kg de dioxid de carbon pe an.
Avantaje tehnice fatade verzi
In functie de tipul de vegetatie si de solutiile tehnice utilizate protectia peretilor impotriva precipitatiilor poate avea un rol important. Atat tencuiala cat si toata structura este ferita de actiunea ploilor torentiale. Frunzisul formeaza o perdea de protectie impotriva contactului direct cu apele pluviale, ulterior procesul de uscare este accelerata de curentii de aer formate in spatiul dintre structura peretelui/fatadei vii si pereti.
Din punct de vedere energetic se poate aminti atenuarea efectelor temperaturilor ridicate de vara. Pe langa protectia oferita de razele directe de soare, efectul de cos de fum, format in spatiul dintre invelisul vegetal si structura cladirii induce curenti de aer ce ridica aerul cald, inlocuind-ul cu aer mai racoros, mentinand un flux constant. Rezulta reducerea incalzirii peretilor asigurand temperaturi mai aproape de zona de comfort in incaperile invecinate.
Iarna efectul termoizolant este mai putin masurabil si se manifesta in special la cladiri construite inainte de anii 2000, mai putin eficiente energetic.
In ceea ce priveste izolarea fonica, nu s-a ajuns la concluzii care sa demonstreze fara echivoc vreun rol pozitiv semnificativ. Dimpotriva, exista studii care arata ca sunetele din gama frecventelor intre 125 – 1250 Hz sunt chiar usor amplificate, iar in gama 4000 – 10000 Hz se poate masura o ameliorare de 2 – 10 Db.
Durata de viata a constructiilor cu peretii vegetali se prelungeste prin simpla protectia a acestora de razele ultraviolete si de efectul acestora de “imbatranire” a meterialelor. Datorita protectiei impotriva precipitatiilor si razelor UV, cladirile imbracate in material organic nu au necesitat reabilitari ale fatadelor nici dupa 40 de ani. In urma experientelor se poate spune ca durata de viata a peretilor tencuiti / vopsiti, se prelungeste cu minim 2-3 ori.
In calea raspandirii peretilor verzi este un obstacol semnificativ pretul inca ridicat pentru piata din Romania care porneste de la cca 500 eur+ Tva (fatade verzi compacte de mari dimensiuni)- pereti verzi realizati din module preplantate si cu grad de acoperire cu plante de min 90% la montaj (sistem Sempergreen – Flexipanel),dar impactul vizual este absolut impunator.
Nu acelasi lucru se poate afirma despre fatadele verzi realizate cu plante cataratoare precultivate (4-5 m inaltime, 5-10 ramificatii) care se acopera (aproape) complet fatada doar in 3-5 ani, la instalare avand un grad de acoperire de 10-15% care va ajunge la cca 30% in primul an complet de vegetatie.
Fatadele verzi realizate cu plante cataratoare pot fi realizate cu un cost semnificativ mai mic acestea pornind de la 40-50 eur/ m2 (proiecte de peste 500 m2, inaltime pana la 7-8 m)