| 4 posturi
Scris la data: 19 Sep 2013, 11:36 Buna.
Da, ma ocup de ceva timp si dedic tot timpul meu cresterii acestor plante in ultimul timp destul de exagerat, chiar si noptile partial. Aceasta planta la noi are inca multe necunoscute si observ ca se vehiculeaza multe informatii care in principiu ar avea acoperire insa se uita a se specifica posibilului investitior in plantatia de paulownia ca exista si riscuri majore si rezultatele apar numai si numai daca se face totul ca la carte.
Semintele difera intre ele foarte mult cu toate ca in mare sunt la fel cu mebrana externa. Daca observati in pozele de mai sus sunt doua feluri de frunze
cele cu colt sunt de elongata si ajung in primul sezon (de pepiniera) lejer la peste 2 metrii si cu o tulpina foarte groasa. La fel si tomentosa creste bine spre exemplu eu am facut si experimente si cu elongata si cu tomentosa fara pic de apa (planta din anul unu dupa pepiniera si abia s-au dezvoltat cat sa nu moara) arata la fel la grosime tulpina ca si atunci cand am plantat-o i-ar in inaltime, zero.
in zchimb un tomentosa udat de 2 -3 ori pe saptamana dar cu cate 15 litri+ niste fertilizant natural din poiata Plantat in ln prima jumatate a lunii mai a ajuns sa depaseasca firele de telefonie si desi a vost vandalizat cand era cam de 50 de cm s-a refacut total. Peparcurs i-au fost rupte frunzele complet impropriu de trecatori si l-au ranit facandu-i rani urate care credeam ca-l va afecta ireversibil insa nici asta nu l-a oprit s-a vindecat strangand tesutul in jurul ranii si acum arata cat de cat binisor. Cam doua farase de gunoi uscat punem noi la toti pomii inclusiv fructiferi sau exotici(migdali. Kaki)
Astept sfarsitul sezonului ca sa pozez tulpina la baza, ar putea ajunge lejer sa depaseasca 8 Cm si asta in anul 1 dupa stadiul de pepeiniera.
A fost mancat de insecte facut ferfenita de vanturile puternice din zona, rupt de trecatori iresponsabili mancat de vaci si totusi ajunge sa depaseasca inaltimea firelor. o sa revin si cu o poza cand va ajunge in jurul a 8 cm tulpina. eu am mai pus acum 3 ani unul in curte la biserica si din ignoranta muncitorii de la primarie au taiat un frumos copac cu tulpina de 10-14 cm in diametru la baza in anul 2 dupa pepiniera acum arata oribil cu niste lastari n oi foarte inalti dar nu perfecti.
un prospect anume nu am. insa m-am oprit lao metoda de germinare fortata fara sa pun lampi pe timp de noapte sau alte aiureli si astfel in 2 saptamani eu am plante cu 2-4 frunzulite +cotiledoanele, astfel ajung ca la 3 saptamani sa pot repica din rasadnita in alveola de 104 si la 4- 5 saptamani sa pot planta in pepiniera. Asta pe real caci am vazut si aberatii sustinute de anumite siteuri cu plante de 10 zile care au undeva la o luna si mai bine. ei pentru ca nu produc respectivele plante si se bazeaza ca au crestere rapida isi inchipuie ca si cand sunt in stadiul de rasadnita cresc cate 1,5 cm pe zi :)))))))))))))))
Nu am inteles cu mirosul de capsuna, nustiu la care v-ati referit, la mirosul florilor ?
Semintele Recoltate din romania sunt de 2 ori mai mici decat cele de specie certificata, si asta pentru ca cele din anii 70 plantate la noi erau din specia tomentosa Perena.
Intre timp chinezii si japonezii au Selectionat si au inceput sa propage numai indivizi care prezinta calitati, spre exemplu australienii nici nu vor sa auda de lemnul de Paulownia de provenienta chineza pentru ca in mare parte este de provenienta perena din defrisari. De aceea au adoptat metoda plantarii puietilor de provenienta China dar cu origine dovedita.
acum australia este un mare producator de lemn de Paulownia si vand marfa pe o bursa online, unde intermediari nu exista, asadar producatorul nu va mai fi fortat sa dea pe nimic munca lui si cumparatorul va plati si el la randul sau un pret usor mai scazut si asta doar pentru ca nu mai exista intermediar si tranzactia se desfasoara direct producator - beneficiar.
asta intentionez eu sa fac cu paulowniastock dot eu fara taxe sau comisioane pentru utilizatori dar nu este inca graba caci inca nu au aparut padurile gata.
de taiat in Ro sau Eu.
Perioada optima de sadire este 1 mai 31 august, dar se pot sadi cu succes si in timpul anului lungindu-se un pic perioada de germinare si scazand cat de cat rata de germinare.
ca sa nu va mai chinuiti cu germinarea o sa va rog sa-mi lasti cumva o adresa de contact sa va trimit cativa pomisori de elongata garantati imediat ce intra la repaus si o sa va trimit si seminte din ambele specii sa faceti o comparatie asta fara nici o obligatie din parte dvs.
am raspuns cu intarziere pentru ca am avut un necaz , adica mai multe. Intr-o zo linistita a venit brusc un fuior de vant ca un fel de tornada si mi-a compromis 2500 mp de solarii i-ar eu de bucurie am dat intr-un tarus de metal si mi-am rupt 3 degete de la picior, acum este totul bine solariile franjuri degetele rupte si nu pot sa mai merg ..... oamenii fug de munca indiferent cat de bine este platita....vom vedea ce poate sa urmeze mai rau de atat....
Hai sanatate
Si sa auzim de bine Scris la data: 16 Sep 2013, 17:05 Semintele trebuiesc sa provina din sursa indemna, adica certificate, cu siguranta de un institut horticol, produsii din butasi sau radacini au o crestere in primul AN mult mai lenta, deoarece NU AU IN STRUCTURA RADACUNA PIVOTANTA GATA FORMATA CARE VA TREBUI SA SE RE DEFINEASCA, asta face sa piarda timp planta insa se dezvolta in grosime.
pozele despre care vorbiti spuneti ca sunt de pe un site cu preturi foarte mari :)))))))))))))) hahhaa mai dati un ochi la oferta de SEMINTE CERTIFICATE poate nu va vine a crede ce vdeti, si la plante la fel, mai verificati preturile inca o data si varsta plantelor, ca sa nu mai spunem ca sunt si certificate.
eSTE CA SI CUM AI INCERCA SA PLANTEZI FLOAREA SOARELUI CU SEMINTE CE-TI REZULTA DIN RECOLTA PRECEDENTA, DE ASTA SUNT INSTITUTELE DE CERCETARE INVENTATE CA SA PRODUCA SEMINTE GARANTATE.
Deosebirea intre elongata si Tomentosa este evidenta..
Mirosul se apropie mai mult de matraguna :)))))) sau alte buruieni cu continut mare de azot, care face gura punga :))))) si clar ca este oribil nu am fost tentat sa gust frutele pentru ca sigur ar fi neplacute la gust si ar face gura punga.
PE SITEUL ACELA CARE SPUNETI DVS CA ARE PRETURI SCUMPE LA PLANTE SI SEMINTE, nu cumva o sa gasiti un formular de comanda pentru 1000 de seminte CERTIFICATE pentru 1000 de scoli din mediul rural si nu numai. Aflati ca si expeditia este gratuita :)))))) acum este al doi-lea sezon pentru Seminte catre scoli.
CA sa revenim la PLANTE GRATIS. ...COMUNA Cobadin va beneficia de 350 400 de copacei, Comuna Ciocarlia la fel Si comuna Vulturu idem fara sa cerem nimic in schimb. asta ca sa intelegeti cum stau treburile.
Si sa nu va mire cand veti auzi de premii cu hectare intregi pentru diversi tarani si asta cat de curand, trebuie doar sa gasim cadrul legal. Pentru a nu arunca puietii in gol Vor trebui sa dovedeasca ca se si ocupa de ei. chiar daca ii primesc gratis.
Ce mi-a placut pe siteul dvs acel slogan :))))))))
"Daca fiecare persoana ar planta cate un copac sau pentru fiecare copil s-ar pune cate un copac am avea mai mult Oxigen "
Pai face-ti ceva in acest sens...concret.
Ehehe, daca toate mustele ar face miere, S-ar intoarce si Costel CAtelul meu din plimbare manjit de miere pe la bot, da!
Si nu cumva am mai vazut undeva oferta cu puieti impreuna cu Seminte???? 300 erau la numar anul trecut pentru fiecare puiet???? parca tot pe siteul acela cu seminte si puieti scumpi cum spuneti dvs:))))) Vad ca v-a inspirat un pic pentru ofertele dvs. si va mai inspirati si din continutul siteului idei de afaceri unde rentrop and straton prezinta cu mare pompa AFACEREA PAULOWNIA, EXAGERAT DEALTFEL.
CAND MAI PROMOVATI CEVA ON-LINE INCERCATI SA FITI MAI ORIGINAL SAU MACAR SA CERETI ACORDUL. cand copiati continut litera cu litera.
Fiti mai original si in promovarea produselor si cand spuneti ca sunt scumpe mai aruncati un ochi sa va edificati si comparati cu ce aveti dvs.
Pe pagina de FB nu mai intrati ca o sa va ia nervii complet.
elongata se deosebeste de tomentosa prin forma frunzelor si cam atat in prima perioada a vietii. Poate o sa pun si 2 poze cu fiecare specie.
Hai
sanatate Scris la data: 15 Sep 2013, 05:24 aceia sunt catalpensis paulownia:) sau mai pe taraneste -catalpa-:) monseur, mai bine ramane-ai la saiba:) ca le ametesti pe toate Scris la data: 15 Sep 2013, 05:11 Intr-adevar, o simpla intrebare a generat o furtuna de raspunsuri ....... NU TE DESCURAJA, poti obtine rezultate frumoase insa in conditii optime. Restul sunt vorbe, cativa incearca doar sa se puna contra fara sa aduca vre-un argument, iar marea majoritate nu au decat un singur scop o promovare trista a produselor lor.
As fi vrut sa-ti raspund punctat.
1. adevarat creste extrem de repededar repet in conditii optime si numai daca este propagat din material biologic de calitate conteaza enorm si calitatea semintelor(nu ma voi referi niciodata la clone sau hibrizi) dar si startul care le este dat.(hrana, fitoprotectie, irigatie)
2. la capitolul alungarea insectelor pot sa zic ca este o inventie la fel ca si cea care spune ca nu este pretentios la sol, ca ca nu are daunatori.
Pot sa-ti spun din punctul meu de vedere ca este considerat un deliciu pentru daunatori dar asta depinde si in ce zona te afli. Eu am identificat 3 feluri de omizi, musculite de vre-o 3 marimi, furnicile care urca pe el in cohorte cand are o rana facuta sau cand este atacat de viermi si se scurge un lichid negru prin oxidare, mai apar si acarieni, un soi de paianjeni minusculi, vad frecvent viespiile ca vin si aduna de pe frunze, mana si ca si cum nu ar i de ajuns, coropisnita. In final se pare ca este foarte apreciat de daunatorii din zona noastra, dar asta depinde mult si de culturile din jur.
3. pe la voi pe aici pe site este un domn care lasa in urma lui si linkuri catre un magazin de prezentare si care sustine ca planta nu ar fi nici invaziva dar se ipropaga prin regenerare, asta-i buna! pai ori capra ori e tap ca sa stim ce mulgem :))). Nu are nici o pretentie la teren dar se simte rau in sol nisipos, total(?????)sau argilos. Cu argila sa spunem ca nu prea da bine la nimic, dar cu nisipul???....acest domn induce ideea ca oricat de nisipos ar fi terenul nu sunt probleme atat timp cat nu este numai nisip curat. citez http://paulownia-romania-bucuresti.blogspot.fr/ Dar cea mai gogonata este cu daunatorii si bolile ....."tip Levantica Expunere la boli sau daunatori: Inexistenta." sursa de incredere http://paulownia-romania-bucuresti.blogspot.fr/ dansul ar trebui sa afle macar acum ca exista un lant trofic si ca nimic nu poate exista fara sa fie atacat in permanenta de daunatori care la randul lor au daunatori si tot asa. Ca tot a dat dansul exemlul cu levantica pot sa-l anunt ca a nimerit-o si pe asta gogonata rau. si daca se apuca de cultivat levantica domnul in cauza nu ar trebui sa-i lipseasca din dulapior merpan, Captan, dithane, lindatox si diazinol in concentratie destul de puternica o,02% asta ar trebui sa sugereze domnul in cauza, ca poate nici nu-si imagineaza el ca pe levantica o mai devoreaza si lacusta verde, dar ce sa-i faci daca el a gasit-o printre budigaii bunicii cand cauta bomboane fondante, si-a imaginat ca levantica este insecticidul perfect, hahahaha si acum ca sa ameteasca lumea de cap ameninta ca si paulownia ar fi un insecticid, fungicid, aliment fara egal......mare-i ograda.
Si ar mai fi un aspect ce trebuie luat in seama, la achizitia plantelor pentru infiintarea unei culturi serioase trebuie a se evita achizitia in ghiveci oricat de incapator ar fi, ca sa nu mai vorbesc de un ghiveci de 0,25l si pe deasupra si de culoare alba ce permite trecerea luminii si dezvoltarea "armonioasa" gen ghem spaghetti mai ales cand planta a ajuns la 40 de cm si are frunze foarte rare pe o tulpina sfrijita crescuta dintr-un spatiu de nutritie insuficient si pentru un ghiocel, astia va sunt specialistii care va incata cum se "produce" paulonia. In schimb daca doriti copaci pentru ornament puteti achizitiona si de la ghiveci dar nu trebuie avute mari pretentii de la planta. aaaaaaaaa si era sa uit as vrea sa vad cum rezista la vanturi puternice acea plantuta in aer liber (camp), asa cum am avut noi in zona saptamana trecuta cand au rupt plante de 50 de cm dar care aveau la 2,5 cm in diametru sau mai mult
Albinele chiar sunt atrase de nectarul forilor si nu numai :) bazaie prin coroana copacului cam tot felul de fluturasi, bondari din aceia uriasi etc. iar seara tarziu la cativa metrii de un copac adult pe timp de vara chiar esti deranjat serios de tantari asa de tare ii goneste ...... dar ce sa.i faci cand un nebun a spus odata o prostie toti sanatosii au luat-o de buna iar acum se repeta la nesfarsit aceleasi fraze stereotipe cu daunatorii, inaltimea, faptul ca te ingroapa in bani, de fapt le stiti deja pe de rost ....MARKETING DESANTAT SI FARA LIPSA DE FUNDAMENT , pe spatele unei biete plante care intr-adevar are anumite calitati dar care sunt mult exagerate si, si mai rau se incearca inocularea ideii ca daca copacii provin din inseminarile din anii '70 in Romania, produsii ar fi gata aclimatizati ....pfffffffff
Rugati sa va arate cum arata respectivii copaci :) de unde au cules semintele "aclimatizate" si apoi faceti o comparatie cu ce avem in zilele noastre.....si multa lume uita un aspect mai mult decat important, in decursul ultimilor 35 de ani clima in tara noastra s-a schimbat total, mai lipseste sa dispara si ninsorile si gata.
Acum o sa am grija sa si argumentez si o sa arat si niste poze .
peste cateva zile o sa fac si poze la un copac plantat acest an in luna Mai, cam intre 10 si 15 si care fiind la strada a si fost intre timp vandalizat. acum a depasit cu aproape 50 de cm Firele de telefonie si cred ca cel putin un metru va mai urca pana la sfarsitul acestui sezon. asta ar insemna cam 5,5 m 6 . Tulpina fara discutie va ajunge la baz intre 7 si 8 cm diametru dar asta inseamna ca a fostirigat cat de cat normal irigat cu mici scapari. Am mai pus inca 2 in aceeasi perioada un elongata si un tomentosa care nu i-am udat deloc decat in faza de mocirlire. Acei doi pomi arata ca doi copaci obisnuiti nu au crescut aproape deloc si abia abia daca si-au dublat tulpina in grosime cu apa gasita de ei in sol . Concluzia este ca daca nu este bine irigat, fertilizat nu se dezvolta deloc spectaculos.
copacul adult din imagine acum are 6 ani dar la fel a fost udat numai cu apa din precipitatii, nu a stat nimeni sa-l ude | | |
|