10 construcții impresionante din containere maritime
Cand omul de afaceri american Malcolm McLean a creat containerul maritim modern la jumatatea anului trecut, revolutionand industria transporturilor, probabil ca nu si-a imaginat ca avea sa revolutioneze intr-o zi si industria constructiilor.
In 1987, americanul Phillip Clark a depus o cerere de brevet pentru o „metoda de convertire a unuia sau mai multor containere maritime din otel intr-o cladire locuibila”. Cererea i-a fost aprobata doi ani mai tarziu, iar schitele lui Clark au fost folosite ca punct de pornire pentru numeroase concepte arhitecturale suscitate de umilul container in anii ce au urmat.
Considerat o metoda de constructie mai ieftina, mai ecologica si mai rapida, potentialul containerului maritim continua sa fie valorificat in proiecte din ce in ce mai indraznete. De la case private la blocuri de locuinte, la birouri si chiar la stadioane, iata cateva dintre cele mai impresionante dintre ele.
Arhitectii de la Bjarke Ingels Group au folosit noua containere pentru a crea crea mai multe apartamente de tip studio, dispuse pe doua niveluri pe o platforma plutitoare.
Foto: BIG
Aceasta casa prefabricata de la periferia orasului chilian Santiago a fost realizata de Sebastian Irarrazaval pentru un colectionar de arta si pentru familia sa din 11 containere de dimensiuni diferite. Un al 12-lea container serveste drept piscina.
Foto: Sergio Pirrone
Complexul a fost realizat in intregime din containere maritime transformate de arhitectii Sandro Ramishvili si Irakli Eristavi in camere cu privelisti panoramice.
Complexul cuprinde 12 unitati locative pentru persoane cu venituri mici, realizate din containere obtinute din portul din apropiere. Fiecare apartament este prevazut cu propria bucatarie, baie si spalatorie.
Foto: Atira via Designboom
Proiectat de Fenwick Iribarren Architects, stadionul va avea 40.000 de locuri, urmand sa fie gata pana la Cupa Mondiala din 2022.
Randare: Fenwick Iribarren Architects
Cladirea creata de arhitectii de la Daiken-Met Architects a fost construita din 20 de containere maritime si poate dezasamblata si mutata cu usurinta in alta parte, daca este nevoie.
Foto: Shinkenchiku-sha
Complexul este format din 35 de containere maritime obtinute de la un port din apropiere, fiind folosit de companii mari din Turcia si nu numai.
Proiectul biroului Yoav Messer Architects din Tel Aviv presupune construirea unui pod lung de 160 de metri care sa functioneze ca „portal” spre Parcul National „Ariel Sharon” pentru pietoni, biciclisti si vehicule speciale.
Randare: Yoav Messer Architects
Complexul va fi compus din 48 de containere, fiecare a cate 30 de metri patrati, care impreuna vor forma 30 de apartamente. Este construit de biroul danez Arkitema impreuna cu Container Living.
Foto: Arkitema
Containere vechi formeaza in cadrul complexului baruri, restaurante, magazine si galerii.
Foto: Ryan Negri / Twitter