386 de ani de la nașterea marelui arhitect englez Christopher Wren
Familia sa s-a mutat mai tarziu la Windsor, iar Wren a fost inscris la scoala de la Westminster. A studiat mai apoi fizica si ingineria la Universitatea Oxford, discipline care i-au trezit interesul pentru arhitectura.
Christopher Wren este cunoscut cel mai bine pentru proiectarea renumitei Catedrale Saint Paul, simbol al Londrei si opera de referinta in arhitectura mondiala, dar amprenta sa poate fi intalnita la tot pasul in capitala britanica.
Primii pasi in domeniul proiectarii de cladiri i-a facut in 1663, cand unchiul sau, episcopul de Ely, i-a comandat o capela pentru Pembroke College din Cambridge. Din acel moment, arhitectura a devenit principala sa preocupare.
In 1665 a vizitat Parisul, unde a fost puternic influentat de stilul baroc francez si italian.
In septembrie 1666 a avut loc Marele Incendiu din Londra. Au fost mistuite de flacari 13.200 de case, 87 de biserici, originala Catedrala Saint Paul si majoritatea cladirilor oficiale ale Londrei. Peste cenusa lasata in urma de tragedie, Christopher Wren a visat sa construiasca o retea de vaste bulevarde. Londra nu a fost reconstruita insa dupa planurile sale, pulverizate de complicatiile de natura legala legate de drepturile de proprietate care existau de dinainte de incendiu.
Wren a gasit o alta forma de a contribui la renasterea marelui oras, imbogatindu-i patrimoniu imobil ecleziastic cu peste 50 de lacasuri de cult, printre care si catedrala Saint Paul. Cariera sa in arhitectura a luat avant la scurt timp, fiind insarcinat, printre altele, cu proiectarea Observatorului Regal din Greenwich, a unui spital pentru veterani in Chelsea si a altuia pentru marinari, tot in Greenwich. Un alt proiect important din portofoliul arhitectului este reconstruirea Palatului Hampton Court, ridicat in timpul regelui Henry al VIII-lea.
Christopher Wren, membru fondator al prestigioasei Royal Society, a fost uns cavaler in 1673.
Arhitectura pune bazele natiunii, atrage oamenii si comertul. Ii face pe oameni sa isi iubeasca tara natala. (...) Arhitectura tinteste catre eternitate - citat atribuit lui Christopher Wren
Personalitate plurivalenta, a castigat prin cercetarile, experimentele si inventiile sale aprecierea unor mari oameni de stiinta ai vremii, ca Isaac Newton si Blaise Pascal. Printre cele mai interesante creatii ale arhitectului britanic imbracat in haina inventatorului se numara un stup transparent menit sa faciliteze studierea albinelor, un dispozitiv similar unui barametru si un instrument de scris care putea fi folosit in intuneric.
Christopher Wren a murit in februarie 1723. A fost imormantat in catedrala Saint Paul, capodopera sa arhitecturala, unde vizitatorii locului sau de veci sunt intampinati de epitaful Si momumentum requiris circumspice ("Daca vrei sa-i vezi monumentul, uita-te in jur").
Domul catedralei este unul dintre cele mai mari din lume. A fost cea mai inalta cladire a Londrei pana in 1953.
Foto: Flickr / user Loco Steve / Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic
Spitalul Greenwich a fost construit in 1692 pentru pensionarii din marina. In prezent, gazduieste Colegiul Old Royal Naval.
Foto: Flickr / user Nicholas Schooley / Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic