40 dintre cele mai mari birouri de arhitectură au fondat Asociația Societăților de Arhitectură din România
Peste 40 dintre cele mai mari birouri de arhitectură din România s-au unit pentru a crea Asociația Societăților de Arhitectură din România – ASAR, entitate care are ca obiectiv prioritar colaborarea cu organizațiile și instituțiile implicate în procesul de dezvoltare a spațiului construit, cu scopul de a asigura un climat de normalitate în acest domeniu.
„Un procent semnificativ din PIB este generat de piața real-estate. Toate cele 42 de birouri de arhitectură fondatoare ASAR au o experiență îndelungată în domeniul arhitecturii și managementului de proiecte complexe. Suntem convinși că, lucrând împreună cu organizațiile arhitecților, cu autoritățile, cu dezvoltatorii, putem consolida industria de arhitectură din România”, a declarat Dorin Ștefan, fondator al biroului de arhitectură DSBA și purtător de cuvânt ASAR.
ASAR, prin intermediul celor peste 40 de membri fondatori, arhitecți și societăți de arhitectură cu experiență din București și din țară, se va implica în transformarea industriei de real-estate din România. În prezent, ASAR se află în plin proces de extindere, fiind deschisă tuturor societăților de arhitectură care împărtășesc principiile asociației. ASAR susține dezvoltarea durabilă a României, o componentă esențială a acestei dezvoltări fiind arhitectura de calitate, care să respecte valorile de patrimoniu și să fie executată pe baze profesionale și tehnologice solide.
Asociația își propune să colaboreze cu organizațiile profesionale ale arhitecților, Uniunea Arhitecților din România și Ordinul Arhitecților din România, cu alte asociații profesionale de proiectare în construcții, precum și cu universitățile de arhitectură, constituindu-se ca grup de susținere și de promovare a schimbărilor legislative și a politicilor publice necesare îmbunătățirii climatului din domeniul spațiului construit.
Obiectivele imediate ale ASAR sunt construirea unui parteneriat cu autoritățile centrale și locale - parlament, guvern, instituții și agenții ale acestora, consilii județene și locale, primării și arhitecți-șefi, bazat pe profesionalism, competență și obiective comune. De asemenea, ASAR susține schimbările legislative urgente, necesare, care să asigure corelarea și armonizarea legislației existente precum și eliminarea derapajelor în domeniul construirii (proiectare, autorizare, execuție).
Pentru a putea atinge aceste obiective, ASAR și-a propus să susțină, în procesul de legiferare, specialiștii din domeniu, asociațiile profesionale și patronatele, care pot identifica problemele reale din domeniu și pot genera soluții viabile. În plus, ASAR susține promovarea realităților economice ca un criteriu de bază în deciziile legiuitorului, armonizând, astfel, normele cu puterea economică a României. În acest sens, ASAR își propune să colaboreze cu cele două asociații profesionale ale arhitecților, OAR ca reprezentant al profesiei de arhitectură și UAR ca uniune de creație, în vederea completării și dezvoltării activităților acestora.
Despre ASAR
Asociația Societăților de Arhitectură din România – ASAR reunește peste 40 de membri fondatori, arhitecți și societăți de arhitectură cu experiență, care doresc să se implice activ în schimbarea și evoluția domeniului construirii în România. ASAR militează pentru o arhitectură sustenabilă și de calitate, pentru dezvoltare durabilă, în deplinul respect al valorilor de patrimoniu, asigurând excelența profesională și tehnologică și ținând seama de rigorile eficienței economice.
ASAR este deschisă tuturor societăților de arhitectură care împărtășesc principiile asociației, membri sau nu în cadrul altor asociații de breslă, care doresc să contribuie activ la reconstruirea unei culturi arhitecturale în România. ASAR este deschisă dialogului cu toate organizațiile și persoanele care militează pentru asigurarea unui cadru adecvat desfășurării activităților din domeniul construirii. Asociația își propune să colaboreze activ cu organizațiile profesionale ale arhitecților, Uniunea Arhitecților din România și Ordinul Arhitecților din România, precum și cu mediul academic, pentru promovarea acelor politici publice necesare îmbunătățirii climatului din domeniul construirii și al proiectării.
Membri fondatori ASAR
Arh. Constantinescu Doina - Despina (Bucuresti)
Arh. Pătrașcu Gheorghe (Bucuresti)
Arh. Grama Niculae – Birou Individual de Arhitectură (Bucuresti)
3C Proiect S.R.L. (Piatra Neamt)
Agenţie de Arhitectura şi Design ADA S.R.L. (Brasov)
Andreescu & Gaivoronschi S.R.L. (Timisoara)
Architect Service S.R.L. (Bucuresti)
Architecture Studio S.R.L. (Bucuresti)
Asix Design S.R.L. (Bucuresti)
Atelier FKM S.R.L. (Cluj Napoca)
B23T Architecture&Design Services S.R.L. (Bucuresti)
Baukunst Dg S.R.L. (Bucuresti)
Brandiburg Studio S.R.L. (Bucuresti)
Colectivul de Arhitectura S.R.L. (Bucuresti)
Context Design S.R.L. (Bucuresti)
Credo Design S.R.L. (Bucuresti)
Criba Proiect S.R.L. (Bucuresti)
Cumulus Architecture S.R.L. (Bucuresti)
DS Birou de Arhitectura S.R.L. (Bucuresti)
Grafisis S.R.L. (Sibiu)
Graphic Studio S.R.L. (Bucuresti)
KXL S.R.L. (Bucuresti)
M Design Arhitectura şi Urbanism S.R.L. (Bucuresti)
Metropolitan International Arhitects S.R.L. (Bucuresti)
Prora Cons S.R.L. (Bucuresti)
PSV Proiect S.R.L. (Sibiu)
Punct Concept S.R.L. (Bucuresti)
Puran Architecture & Design S.R.L. (Oradea)
Re-Act Now Architecture S.R.L. (Bucuresti)
Remon Proiect S.R.L. (Bucuresti)
Sitio S.R.L. (Sibiu)
Studio 10M Zerva Croitoru Medvedovici Arhitecţi Asociaţi S.R.L. (Bucuresti)
Studioplot S.R.L. (Bucuresti)
Tecon S.R.L. (Bucuresti)
Tofan-Arkitect S.R.L. (Bucuresti)
Total Ami Design S.R.L. (Bucuresti)
UNITH2B S.R.L. (Bucuresti)
Urbe 2000 S.R.L. (Bucuresti)
Vărzan şi Arhitecţii S.R.L. (Bucuresti)
West Group Architecture S.R.L. (Bucuresti)
Westfourth Architecture S.R.L. (Bucuresti)
X Architecture & Engineering Consult S.R.L. (Bucuresti)