Premiul Pritzker 2018, decernat pentru prima dată unui arhitect indian
Arhitectura lui Doshi are o natura poetica, in care se remarca influentele estice, si “a impactat vietile fiecarei clase socio-economice dintr-un spectru larg de domenii, din anii 1950 incoace.”, dupa cum au notat membrii juriului. Acesta este primul arhitect indian care a obtinut presitigiosul premiu, iar o scurta autocaracterizare a operei sale suna cam asa: “Lucrarile mele sunt o extensie a vietii mele, a filosofiei si visurilor ce incearca sa creeze tezaurul spiritului arhitectural. II datorez acest prestigious premiu mentorului, Le Corbusier. Invataturile sale m-au facut sa pun sub semnul intrebarii identitatea si sa descopar o expresie regionala noua si contemporana pentru un habitat sustenabil si holistic.”
Doshi s-a nascut in Prune, India, in 1927, iar douazeci de ani mai tarziu a inceput sa studieze arhitectura. A locuit la Londra, apoi la Paris, unde a devenit discipolul lui Le Corbusier. Intors in India, a supravegheat lucrarile la cateva cladiri ale arhitectului francez, precum Mill Owner’s Association Building si Casa Sodhan. Arhitectura sa predominant modernista a contrastat cu specificul traditionalist al Indiei, dar s-a contopit totusi perfect cu el: Doshi a integrat aspectele culturale si traditiile Indiei in proiectele sale.
In cele peste 100 de proiecte realizate de-a lungul carierei sale, Doshi s-a ocupat si de ansambluri rezidentiale realizate cu costuri reduse si, mai ales, destinate unei locuiri cu costuri reduse. Acesta este si unul dintre principiile de baza ale arhitecturii arhitectului: sa fie durabila si putin costisitoare. Dupa ce a finalizat lucrarile la primul astfel de complex rezidential, in 1950, a declarat: "Se pare ca e cazul sa fac un juramant si sa mi-l amintesc toata viata: sa asigur claselor de jos locuintele potrivite." Punctul de varf al acestui juramant il reprezinta, cel mai probabil, Ansamblul Aranya Low Cost din orasul Indore al statului indian Madhya Pradesh. Terminat la finalul anilor 1980, proiectul a fost un raspuns la criza locuintelor din regiune - astazi, in cele 6,500 de locuinte realizate de arhitect, locuiesc peste 80,000 de persoane.
Referitor la decernarea de anul acesta, juriul Premiului Pritzker a declarat urmatoarele: "De-a lungul anilor, Balkrishna Doshi a creat o arhitectură serioasă, niciodată doar de formă sau care să se înscrie în tendinţe. Soluţiile sale iau în considerare dimensiunile sociale, de mediu şi pe cele economice şi, în acest fel, arhitectura sa este tot timpul în legătură cu noţiunea de durabilitate."
Sa privim, in continuare, la cateva dintre cele mai reprezentative proiecte ale arhitectului Balkrishna Doshi: