6 zgârie-nori spectaculoși care prind viață chiar acum
Primul zgarie-nori din lume a fost Home Insurance Building, o cladire de zece etaje ridicata in Chicago intre 1884-1885. Supranumita ''Parintele zgarie-norilor'', cladirea inalta de 42 de metri n-ar mai atrage astazi decat sentimente de nostalgie fata de vemurile trecute, mai simple. A fost demolata in 1931.
In prezent, intra in categoria zgarie-norilor cladirile inalte de cel putin 100 de metri. In 2009, avea sa se inalte cu mult peste prag Burj Khalifa, care, la cei 829 de metri ai sai pe verticala, este astazi cea mai inalta cladire din lume. Progresele inregistrate in ritm ametitor in plan tehnologic, cuplate cu orgolii si ambitii de "starhitect" imprumuta titlului de "cea mai inalta" sau "cea mai mare" sau "cea mai mareata" constructie o accentuata vremelnicie.
Va prezentam in cele ce urmeaza viitoarea generatie de zgarie-nori, cu care creatia omului in sfera arhitecturala atinge un nou nivel de amplitudine.
Titlul pe care cladirea din Dubai il detine deja de zece ani va merge in curand in Arabia Saudita, unde lucrarile avanseaza cu repeziciune la Jeddah Tower. Aveasta va masura mai mult de 1.000 de metri atunci cand va fi finalizata, mai exact in 2020, potrivit dezvoltatorilor. Cladirea proiectata de Adrian Smith, care este si arhitectul Burj Khalifa, se profileaza ca o adevarata "bijuterie a coroanei" in Orasul Economic Jeddah, un proiect de de 5,3 milioane de metri patrati care va include locuinte, hoteluri, birouri si atractii turistice.
Randare: Facebook / Merdeka PNB 118
PNB 118 este un zgarie-nori in forma de diamant construit in prezent in Kuala Lumpur, capitala Malaeziei, care va masura 644 de metri la finalizare, ceea ce inseamna ca va fi a treia cladire din lume dupa inaltime, dupa Jeddah Tower si Burj Khalifa.
Randare: Tishman Speyer
"Spirala" (The Spiral) este un proiect marca Bjarke Ingels Group (BIG) care a inceput sa prinda viata de la inceputul acestui an in Manhattan si urmeaza sa fie finalizat in 2022, cand va masura peste 300 de metri. Elementul distinctiv al designului viitoarei cladiri de birouri sunt terasele verzi care avanseaza in spirala pe toata lungimea cladirii.
Randare: Tishman Speyer
Modesta in comparatie cu masivul Kilimanjaro sau muntele Kenya, The Pinnacle, construita in cartierul Upper Hill din Nairobi (Kenya), este cu toate acestea remarcabila pentru o structura facuta de mainile omului. Masurand 300 de metri, va fi cea mai inalta cladire din Africa (depasind cu mult cladirea care detine in prezent titlul, Carlton Centre din Johannesburg, inalta de 223 de metri) si ar trebui sa fie gata la sfarsitul acestui an.
Foto: Flick / Jon Hanson / CC BY-SA 2.0
Cea mai inalta cladire rezidentiala din lume, Central Park Tower va avea 472 de metri si va include apartamente de peste 1.600 de metri patrati, practic mega-vile in cer, ai caror ocupanti se vor bucura de privelisti neingradite asupra faimosului parc newyorkez. Complexul de lux va fi inaugurat in 2020.
Foto: centralparktower.com
Proiectata de arhitecta britanica de orihine irakiana Zaha Hadid, cladirea de birouri Leeza SOHO este un zgarie-nori inalt de 207 metri in constructie in Beijing deasupra unui nod de transport, care se remarca in special prin atriumul sau contorsionat, care imparte in doua interioru, fiind conceput ca un spatiu public acoperit pentru locuitorii orasului. Masurand 190 de metri, va fi cel mai inalt atrium din lume, detronand astfel cladirea Burj Al Arab din Dubai. Dar oare cat va apuca sa-si poarte coroana?