A fost construită cea mai înaltă clădire din lemn din Suedia
Construita in orasul Västerås, situat la o ora de Stockholm, in cartierul Kajstaden, cladirea cu destinatie rezidentiala este formata din parter si opt etaje. Peretii portanti, balcoanele, ascensoarele, casa scarii - toate sunt realizate din CLT (Cross Laminated Timber).
Considerat de multi materialul viitorului, CLT-ul, obtinut prin incleierea mai multor straturi de lemn asezate perpendicular unul peste celalalt, este folosit la casele pasive, datorita proprietatilor sale excelente de izolare termica. In ultimii ani, pe masura ce prejudecatile legate de acest tip de material au inceput sa se risipeasca in lumina avantajelor sale evidente, a devenit o optiune tot mai des luata in considerare si pentru cladiri inalte. Lemnul este avut in vedere si de Sidewalk Labs, parte a Alphabet, compania-mama a Google, pentru orasul high-tech pe care vrea sa-l construiasca in Toronto.
Lemnul ca material de constructie este o alegere cu avantaje pe planuri multiple: pentru mediu inseamna semnificativ mai putine emisii de CO2, in timp ce impactul sau pozitiv asupra climatul interior inseamna o mai buna calitate a vietii pentru locatari.
Fiecare nivel al imobilului din Kajstaden, cu cate patru apartamente, a fost construit in medie in trei zile de catre trei mestesugari. Ca urmare a utilizarii imbinarilor mecanice si a suruburilor, cladirea poate fi dezasamblata la un moment dat in viitor, astfel incat materialele din care este construita sa poate fi refolosite.
"Cladirea din Kajstaden reprezinta un nou capitol in istoria constructiilor, fiind in prezent cea mai inalta cladire din lemn din Suedia", spun arhitectii. Potrivit acestora, utilizarea lemnului ca material de constructie le ofera oportunitatea de a construi case mai frumoase si mai elaborate.
Cladirea din Suedia se alatura unui numar in crestere de constructii similare, printre care o cladire cu sapte etaje in Norvegia, una cu zece etaje in Australia (ambele exista inca din 2012) si o inca una cu zece etaje in Londra (2015).
Foto: Cf Moller Architects