A inceput scoala. Cum ne organizam?
Finalul unui an scolar aduce intotdeauna gramezi de carti, caiete, rechizite, haine vechi, si alte lucruri pe care nu stim unde sa le mai punem. Dar de ce sa nu evitam stresul organizand totul inca de la inceput?
Tuturor ne place o casa ordonata si frumos amenajata.. pana in momentul in care apar lucruri neprevazute care ocupa spatiu si care, de cele mai multe ori, sunt punctul de pornire al dezordinii! Daca sunteti parinti, iar copiii dumneavoastra merg la scoala, atunci cu siguranta ca stiti despre ce vorbim, finalul oricarui an scolar devenind o perioada foarte aglomerata (atat la propriu, cat si la figurat). Si pe masura ce strangeti lucrurile si le puneti la loc, va ganditi ca anul urmator veti fi mai organizati!
Ei bine, iata ca scoala a inceput, deci a venit momentul sa va intrebati daca aveti un plan de bataie necesar pentru noul an scolar. Gandul ca trebuie sa faceti vine cel mai adesea la pachet cu o senzatie de ameteala, nestiind cu ce veti incepe si cu ce veti termina. Cu toate acestea, problema in cauza sunt lucrurile care se aduna in decursul unui an scolar, deci cea mai buna solutie este sa notati elementele care va aglomereaza! De cele mai multe ori, organizarea spatiului pentru un nou an scolar se refera la :
- Organizarea ghiozdanelor si rucsacelor
- Aranjarea jachetelor si hainelor pentru sezonul rece
- Organizarea pantofilor
- Locuri de depozitare ale diverselor hartii
- Spatiului de lucru al copilului sa copiilor
Desi poate parea o lista mare, aceasta se refera in speta la nu mai mult de doua incaperi: holul de intrare si dormitorul copilului. Pentru hol, cel mai important element ramane cuierul. Achizitionarea unui cuier cu mai multe optiuni de organizare va fi intotdeaua o solutie utila, insa daca nu doriti sa complicati prea mult lucrurile puteti de asemenea instala diverse tipuri de agatatori si carlige, sau chiar rafturi suplimentare. Sunt foarte utile agatatorile cu 2 sau 3 carlige, care pot sustine simultan atat jacheta cat si ghiozdanul, iar numarul acestora sa fie direct proportional cu cati dintre copiii dumneavoastra merg la scoala.
Mai mult, carligele pentru cuier trebuie sa fie la o inaltime potrivita pentru inaltimea copilului, astfel puteti organiza atat carligele cat si rafturile suplimentare intr-un compartiment separat al cuierului la care copilul poate avea cu usurinta acces. Fie ca alegeti sa achizitionati un cuier potrivit, fie va veti lucra unul ca bricolaj, retineti ca acesta este una dintre piesele esentiale pentru o buna organizare a spatiului atunci cand cel mic se intoarce de la scoala.
In general, spatiul de lucru al copilului se afla in dormitorul sau, aici aflandu-se si cartile, caietele si hartiile acestuia. Insa o alta abordare va sugereaza sa instalati cutii si compartimente pentru hartie langa acelasi loc unde alegeti sa asezati si ghiozdanul si haina. Chiar daca acest tip de organizare nu este cel mai estetic, cand e vorba despre o astfel de amenajare, forma se pliaza dupa functiune iar rezultatele trebuie sa fie foarte practice. Nu uitati totusi ca puteti alege cutiile si compartimentele astfel incat sa se potriveasca cu stilul amenajarii dumneavoastra, in culori si din materiale potrivite!
Un copil isi face cel mai adesea temele in dormitor, insa si spatiul sau de lucru ar trebui organizat in functie de niste criterii bine stabilite. Acestea se refera la un spatiu de lucru suficient de incapator, care sa permita accesul luminii naturale si care sa beneficieze si de locuri pentru depozitare. Desi aceste lucruri difera de la o locuinta la alta, si fiecare familie este diferita, o sugestie buna ar putea fi chiar o discutie cu copilul dumneavoastra pentru a vedea daca acesta lucreaza eficient in dormitor si daca acel spatiu il multumeste din acest punct de vedere.
Pana la urma, daca doriti un spatiu bine organizat pe tot parcursul anului scolar, mai mult ca sigur ca va trebui sa introduceti niste reguli pe care copiii vor trebui sa le respecte. Invatati-i asadar sa isi atarne ghiozdanul si jacheta in spatiul special amenajat din cuier, sa isi aseze frumos pantofii la locul lor si sa isi faca temele dupa programul stabilit. Sfatul nostru este ca in primele saptamani de scoala sa va asigurati ca aceste reguli sunt respectate, iar dupa aceea vor deveni un automatism si le vor intra in reflex!