Holul sau prima parere pe care si-o face cineva despre locuinta
Scoatem cheile, deschidem usa si intram in.. hol! O actiune de rutina cu care ne-am obisnuit zi de zi, insa din care e bine sa constientizam faptul ca holul reprezinta primul lucru pe care oricine il observa la locuinta dumneavoastra.
De multe ori, holurile de intrare sunt puse la capatul listei de prioritati in ceea ce priveste amenajarile interioare, si asta deoarece sunt percepute strict ca un spatiu functional. Ne deplasam de la punctul A la punctul B utilizand acest spatiu fara a avea pretentii prea mari. Insa nu-I asa ca ar fi ideal ca starea de bine pe care o simtim la interiorul caminului sa inceapa din momentul in care facem primul pas in casa? Asadar, nu neglijati importanta holului in amenajarile interioare, si de asemenea, nu uitati ca amenajarea holului poate constitui o provocare mai mare decat cea a celorlaltor camere. Motivul este faptul ca adesea holul este amenajat dupa ce restul lucrarilor de amenajare au fost indeplinite, dar fiind primul spatiu pe care il observam in locuinta acesta ar trebui sa spuna cate ceva despre stilul de ansamblu al amenajarii.
La fel cum o pereche de pantofi de calitate pune in valoare o vestimentatie, asa un hol frumos amenajat poate intregii amenajarea locuintei, si poate crea o ambianta pozitiva inca de la inceput. Modurile in care va puteti decora holul variaza desigur in functie de preferintele fiecaruia, putand opta pentru o amenajare mai incarcata si imbogatita cu decoratiuni, sau pentru o amenajare simpla punctata doar de accente de culoare. Indiferent de cum alegeti sa organizati amenajarea holului, iata cateva repere pe care puteti sa va bazati:
Culorile
Cu siguranta ati mai auzit acest sfat si cu alte ocazii, insa culoarea reprezinta cea mai ieftina si mai de impact metoda prin care puteti sa modificati aspectul unei incaperi. Daca holul are dimensiuni reduse si nu prezinta ferestre, optati pentru culori deschise care vor crea iluzia optica de spatietate. Daca pe de alta parte sunteti beneficiarul unui hol de dimensiuni generoase, atunci aveti mai putine restrangeri in utilizarea culorilor. Iata cateva idei pe care le puteti pune in aplicare:
Detalii, finisaje
O alta metoda prin care puteti oferi personalitate holului este amenajarea detaliilor care ofera profunzime amenajarii. Lambriuri, panouri decorative, profile de ancadrament (daca exista si arcade), sau grinzi aparente, puteti alege dintr-o gama larga de optiuni. Mare atentie insa la dimensiunile holului pe care il amenajati, deoarece aceste detalii si finisaje “mananca” spatiul disponibil.
Transformati holul in galeria obiectelor preferate
Holul poate fi un loc potrivit pentru amenajarea tablourilor, fotografiilor sau colectiilor de obiecte la care tineti foarte mult. Bineinteles ca dumneavoastra sunteti cei care le vor admira cel mai adesea, insa cu siguranta ca si musafirii vor aprecia abordarea personalizata a amenajarii.
Se poate observa cu usurinta faptul ca posesorii acestei amenajari indragesc cartile, carora le-au gasit un loc potrivit in hol.
Putem observa aici nu doar galeria de tablouri, ci si amenajarea colorata si imbogatita de detalii arhitecturale.
Priviti in jos, priviti in sus si priviti de jur imprejur
Nu uitati de impactul finisajului pardoselii si al corpului de iluminat ales! O amenajare bine efectuata presupune ca atunci cand priviti in sus, priviti in jos sau priviti de jur imprejur sa primiti o stare de confort si relaxare. Asadar, un covor sau o mocheta asortata va pune in evidenta lungimea holului, iar un corp de iluminat potrivit va atrage atentia catre partea superioara a camerei. Daca spatiul permite, amenajati de asemenea si o masuta de mici dimensiuni pe care sa puteti aseza o vaza de flori sau cateva reviste, obiecte care va fac sa va simtiti confortabil.
Desi simplu, covorul in zig-zag este un adaos de efect in amenajare (probabil s-au folosit benzi autoadezive).
Covorul reprezinta aici un accent de culoare pentru amenajarea simpla, evidentiata si prin cele doua spoturi si prin masuta alba.
Functionalitatea
Desi pana acum am mentionat mai mult considerentele estetice ale amenajarii, holul reprezinta pana la urma locul in care lasam hainele, pantofii, umbrelele, cheile, si asa mai departe. Insa asta nu inseamna ca va trebui sa faceti rabat de la partea estetica, ci doar sa faceti alegerile cu mai multa atentie la detalii.
Cine-a spus ca un cuier trebuie sa ocupe mult spatiu? Iata dovada ca puteti obtine o amenajare in care sa puteti si depozita cele necesare, dar in care sa si domine simplitatea (valabil pentru locuintele in care nu traiesc multe persoane).
Asadar, ce simtiti in momentul in care pasiti in holul casei dumneavoastra? Sunteti multumiti sau este loc de mai bine? Raspundeti-ne in rubrica de mai jos.
Surse foto: www.vissbiz.com, www.remodelaholic.com, www.jenny.gr, www.shelterness.com, www.homedit.com, www.liseshome.blogspot.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu