Amenajarea unui depozit pentru stocarea produselor în condiții optime
Depozitarea alimentelor are nevoie de o atenție specială pentru a te bucura de acestea cât mai mult timp. Păstrarea lor în condiții optime este vitală, fie că ai un business care se ocupă cu vânzarea anumitor produse, fie că ai nevoie de un depozit pentru recolta proprie din fiecare an.
Depozitul trebuie bine gândit, în funcție de ceea ce vrei să depozitezi în acesta, iar eficiența lui depinde de pașii pe care îi vei urma. Iată un mic ghid, care te va ajuta în procesul de amenajare a unui depozit.
Determină dimensiunile necesare
Înainte de a demara procesul de amenajare a depozitului, trebuie să determini care sunt dimensiunile de care ai nevoie pentru produsele tale. Poate fi vorba de o cămară de dimensiuni mai mici, în care poți depozita produse pe care le folosești pentru consum propriu, sau de un depozit de tip beci, pentru stocarea unui volum mai mare de legume sau fructe produse in propria gradina de legume sau livada.
O pivniță pentru stocarea produselor pe timp de iarnă trebuie să fie spațioasă și să-ți permită să depozitezi cantități mari din rodul de toamnă. Dacă produci si pentru a vinde, cu siguranță culturile tale sunt mai mari și ai nevoie de un spațiu generos, pentru a-ți susține afacerea.
Poți estima dimensiunile spațiului de care vei avea nevoie, plecand de la productia estimata și luând în considerare următoarele aspecte: obiectele și produsele sferice (cum ar fi merele sau cartofii) ocupă în jur de 50% din spațiu, când sunt depozitate împreună, iar cele cilindrice (cum ar fi castravetii sau morcovii), aproximativ 75% din spațiu. Cutiile sau containerele de dimensiuni mai mici, în care depozitezi produse mari, au o eficiență a spațiului de 30-40%. Ia în considerare acești factori, atunci când stabilești dimensiunile de care vei avea nevoie pentru a amenaja spațiul ideal, în funcție de producția așteptată sau cantitatea de alimente pe care vrei să o depozitezi pentru o perioadă mai îndelungată.
Alege lăzi și cutii potrivite pentru depozitare
O parte importantă din procesul de amenajare a spațiului de depozitare o reprezintă organizarea, dar mai ales ce tip de lăzi și cutii alegi, pentru produsele pe care le depozitezi. Dacă este vorba de un spațiu de depozitare pentru legume sau fructe, felul în care organizezi lăzile trebuie să permită o bună ventilație și mișcarea acestora fără prea multe bătăi de cap. Poți separa lăzile în două categorii: cele pe care le poți ridica folosind mâinile libere și cele pe care nu le poți mișca, decât cu ajutorul unor utilaje. Ca poziționare, se recomandă să lași în jur de 20 de centimetri între lăzi și pereții principali, 10 centimetri între lăzi și pereții laterali și în jur de 30 centimetri între tavan și lăzi.
Dacă depozitezi produse pentru a le vinde în magazin sau la piață, asta înseamnă că vei avea nevoie și de multă libertate de mișcare, iar lăzile folosite trebuie să-ți ofere posibilitatea aceasta. Calculează distanța dintre lăzi și lasă suficient loc pentru culoarele dintre acestea. În funcție de locul în care vrei să amenajezi depozitul, gândește-te la spațiul de care ai nevoie pentru operațiunile logistice. Soluțiile de depozitare de dimensiuni mari sunt mult mai eficiente și te ajută să optimizezi spațiul pentru nevoile tale, dar trebuie să acorzi atenție greutății și să eviți posibilele accidentări.
Concentrează-te pe izolație, temperatură și umiditate
Elementul esențial al unui depozit de produse, în special pentru legume sau fructe, este temperatura. Pentru a păstra produsele proaspete pe timpul iernii, spațiul trebuie să fie protejat de temperaturile sub zero grade, atât prin materialele de calitate folosite pentru izolație, cât și prin aparatele de încălzire care ajută la asigurarea temperaturii ideale.
De asemenea, pe timp de vară, vei avea nevoie ca spațiul să ofere o temperatură potrivită, nu foarte ridicată, pentru a evita degradarea produselor pe care le depozitezi. Discută cu specialiștii, pentru a evita punctele slabe ale izolației, deoarece acestea pot duce la condens și la deteriorrea produselor tale.
ATENȚIE! Temperatura poate sa nu fie uniformă în întreg depozitul, de aceea, pentru o monitorizarea riguroasă este necesar să amplasezi puncta de măsurare a temperaturii în zone diferite ale depozitului și la înălțimi diferite.
O soluție în acest sens o poți pune la punct cu un sistem de senzori de temperatură și umiditate SMART AlecoAir care, conectați la un HUB pot transmite date în timp real către o aplicație de pe mobilul tău, iar tu poți lua decizia de a porni sau opri diverse sisteme de climatizare.
În timpul sezonului rece, temperatura optimă pentru depozitul tău poate fi reglată cu ajutorul aerotermelor electrice profesionale, iar dacă este un depozit care funcționează și în timpul verii, temperatura poate fi scăzută cu ajutorul unui sistem de climă sau cu ajutorul unor aparate de aer condiționat.
Umiditatea este un factor la fel de important care determină păstrarea în bune condiții a produselor alimentare și a legumelor. O umiditate prea scăzută poate duce la uscarea prematură a acestora, pe când o umiditate prea ridicată poate duce la deteriorarea și mucegăirea alimentelor.
Umiditatea poate fi ținută sub control cu ajutorul dezumidificatoarelor profesionale sau a umidificatoarelor profesionale.
Dacă ai probleme specifice cu nivelul de umiditate din depozitul tău, apelează la aparatele din gama Alecoair și nu face compromisuri. Descoperă gama de dezumidificatoare de pe Alecoair.ro sau umidificatoare profesionale sau, dacă nu știi exact ce aparat să folosești, întreabă specialiștii nostri.
Cum se organizează zonele unui depozit
În cazul depozitelor de mărfuri de dimensiuni mai mari, este necesar ca zonele din spațiu să fie delimitate și organizate cât mai clar. Delimitarea pe zone este cea mai la îndemână metodă pentru amenajare. Așadar, depozitul poate arăta astfel:
Zona 1 este destinată mărfurilor și produselor care se vând cel mai des și care au nevoie să fie depozitate în apropierea căilor de acces în depozit.
Zona 2 se regăsesc produsele cu frecvență medie de livrare și se așează de-o parte și de alta a produselor din Zona 1.
Zona 3 se folosește pentru produsele livrate sezonier sau pentru cele care ies foarte rar din depozit.
Suprafața utilizabilă a depozitului se calculează cu ajutorul coeficienților:
Coeficientul de utilizare a suprafeței;
Coeficientul de utilizare a înălțimii;
Coeficientul de utilizare a volumului;
Spațiul de depozitare pe metru cub volum.
În cazul unui depozit de dimensiuni mari, este important să calculezi cu atenție suprafața utilizabilă a spațiului, pentru a reduce cât mai mult din timpul destinat operațiunilor, dar și pentru a facilita munca angajaților care se ocupă de manipularea produselor.
Pentru a monitoriza cât mai bine mediul creat în spațiul tău de depozitare, optează pentru produsele din categoria aparate de masura si control, pe care le găsești în magazinul nostru online Alecoair.ro. Acestea te pot ajuta să-ți menții depozitul în cei mai buni parametri temperatură-umiditate și să aduci îmbunătățiri, prin măsurători ale calității aerului.
Un depozit pentru produsele personale sau pentru mărfurile pe care le comercializezi, în cadrul unui magazin sau ca producător local, poate fi amenajat după un plan concret. Este recomandat să calculezi cu atenție ce suprafață poți folosi și să alegi echipamentele care îți ușurează munca, oferindu-ți calitate și siguranță.